• BIST 9968.7
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 21 °C

Yazar Mehmed Uzun mezarı başında anıldı

Yazar Mehmed Uzun mezarı başında anıldı
Mehmed Uzun ölümünün ikinci yıldönümünde ailesi, belediye başkanları, yazarlar, sivil toplum örgütleri ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı.

Modern Kürt romanının kurucularından yazar Mehmed Uzun ölümünün ikinci yıldönümünde ailesi, belediye başkanları, yazarlar, sivil toplum örgütleri ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı. Zozan Uzun, Kürt dili ve edebiyatının gelişmesi için Mehmed Uzun adına bir Edebiyat Ödülü vermeyi planladıklarını söyledi.

Mardinkapı Asri Mezarlığı’ndaki anma saygı duruşu ile başladı. Anmaya Uzun’un eşi Zozan Uzun, kardeşi Mustafa Uzun, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı İrfan Babaoğlu, yazarlar Muhsin Kızılkaya, Şehmus Diken, Selim Temo ve çok sayıda sivil toplum örgütü kuruluşu temsilcisi katıldı.

5606

ZOZAN UZUN: VAKIF KURMAK İSTİYORUZ

Anmada Uzun’un hayatı hakkında bilgi veren Şeyhmus Diken, yazarın modern Kürt Edebiyatı’nın kurucularından biri olduğunu söyledi. Uzun’un eşi Zozan Uzun ise, eşi Mehmed Uzun’un yaşamını Kürt halkına adadığını belirterek, Uzun ile yaşamını yitirmeden önce Ege’de yaptıkları gezi esnasındaki bir anısını anlattı. Zozan Uzun, Mehmed Uzun daha yaşarken Diyarbakır’ın Suriçi bölgesinde bir Ermeni’ye ait olan ve eski bir evi Kültür Merkezi yapılması için beğendiklerini anlatarak, “Ancak şimdi orayı Mehmed Uzun Vakfı’na dönüştürmeye çalışıyoruz. O vakfı kurarsak orada kütüphane, müze ve dil ve yazım dersleri verilecek” dedi. Mehmed Uzun anısına gelecek yıldan itibaren ‘Kürt Edebiyat Ödülü’ vermeyi de planladıklarını aktaran Uzun, Kürt dili ve edebiyatının daha fazla gelişmesi ve Kürt dilinin teşvik edilmesi için bunun önemli olduğunu söyledi. “Anasının kara gözlü çocuğu. Senin için her şey aziz bir edebiyattı” diyen Uzun’un ağabeyi Mustafa Uzun da kardeşinin kendi atalarının dilinde ölümsüzleşen eserler bıraktığını dile getirdi. Yazar Muhsin Kızılkaya ise Uzun’un ölümü ile Kürt edebiyatının diplomatını kaybettiğini ifade ederek, Uzun için yazdığı mektubu okudu. Kürt Yazarlar Derneği Başkanı İrfan Babaoğlu da Uzun’un yapıtları ve Kürt diline kazandırdıkları ile Kürt halkının kalbinde taht kurduğunu söyledi.

Uzun’un mezarı başında Kürtçe bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Uzun’un hastanede iken "Yaşamak direnmektir direnmek yaşamaktır" diyerek mücadele ettiğini söyledi. Baydemir, “Bu kutsal topraklarda tüm dost dilleri, dost halkları bize elini uzattığında biz ‘Başımızın gözümüzün üstüne’ dedik. Tıpkı senin dilin gibi bu halk birlik içinde bir yaşam ve hoşgörü ile yaşamak istiyor. Bu halkın dilinin özgürlüğü gelecek. Senin halkının dilinin özgürlüğü ile Türkler, Acemler ve Araplar’da özgürleşecek. Halkın artık uyandı. Birliğimiz yükseliyor ve bizler özgür günlerde yürüyeceğiz. Allah yerini cennet etsin” şeklinde konuştu.

DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı da, bu halkın siyasetçisine, aydınına, edebiyatçısına sahip çıkmamış olsaydı yaşamın içersinde tek kalınacağını ifade ederek, halka minnettar olduklarını ifade etti. Anlı, Uzun’un Kürt edebiyatına büyük bir miras bıraktığını kaydeden Anlı, onun kaleminin dili ve kimliği için bir bir devrimci kalemi gibi olduğunu söyledi. Yapılan konuşmaların ardından Mehmed Uzun’un mezarı başında imamlar dua okurken, törene katılanlar mezarına kırmızı karanfiller bıraktı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89