• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Yaşar Kemal'den Hasankeyf'e destek

Yaşar Kemal'den Hasankeyf'e destek
Yazar Yaşar Kemal, Hasankeyf'in de içinde bulunduğu Dicle Vadisi'nin UNESCO Dünya Miras Alanı olarak ilan edilmesini talep eden uluslararası imza kampanyasına destek verdi.

Doğa Derneğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu imza kampanyasına Tarkan, Orhan Gencebay ve Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk'tan sonra bir destek de Yaşar Kemal'den geldi.

Dilekçeyi imzalayan Yaşar Kemal yaptığı açıklamada, doğasını, tarihini ve kültürünü yok eden toplumların ayakta kalamayacağına dikkat çekerek, doğayı yok etmenin, suçların en büyüğü olduğunu, hiçbir şekilde bağışlanamayacağını vurguladı.

Doğanın yok olduğu gün, insanlığın da yok olacağını ifade eden Kemal, bir zamanlar ekonomik kalkınmanın ''olmazsa olmazı'' sanılan ve bilinçsizce yapılan barajların doğayı yok eden nedenlerin başını çektiğini savundu.

Yaşar Kemal, barajların doğayı yok etmekle kalmadığını, toprağın tuzlanması, çölleşme, hastalıkların artması gibi tahribatların yanı sıra kültürü ve verimli tarım arazilerini de yok ettiğini belirterek, barajların, dünyanın en verimli tarım arazileri olan nehir yataklarını yok ettiğini kaydetti.

Tarihi mirasın, tüm dünyaya bırakılan bir miras olduğunu vurgulayan Kemal, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Doğasını ve tarihini yok eden bir toplumun gelecekte ayakta kalması mümkün değildir. Hasankeyf'te doğayla tarih birbirinden ayrılamaz biçimde iç içedir. Bu bütünlüğüyle bugüne ulaşmış Hasankeyf'in zenginliğini kurtarma kazılarıyla, hele hele uygulaması imkansız olan başka yere taşıma önerileri ile yok etmek dünyanın mirasını yok etmektir.

Hasankeyf için Doğa Derneği'nin başlattığı kampanyayı da sonuna kadar savunacağım. Hasankeyf bir dünya mirasıdır ve UNESCO Dünya Miras Alanı olarak ilan edilmelidir.''

Doğa Derneği ve Atlas Dergisi tarafından hazırlanan dilekçede, Hasankeyf'in en az 10 bin yıllık geçmişi ve küresel ölçekte nesli tehlike altındaki canlı türleri ile UNESCO'nun 10 dünya mirası kriterinden 9'unu karşılayan insanlığın sahip olduğu en eski kentlerden birisi olduğuna dikkat çekiliyor.

Barajın yapılması halinde tarihi kent Hasankeyf ile birlikte 300'den fazla arkeolojik alanın sular altında kalacağı ifade edilen dilekçede, Ilısu Barajı'nın birçok endemik ve küresel ölçekte nesli tehlike altında canlı türünü de tehdit ettiği vurgulanıyor.

Dilekçe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile projeye kredi sağlayan ülkelerden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avusturya Başbakanı Werner Faymann ve İsviçre Başbakanı Hans-Rudolf Merz'e iletilecek.

İsteyenler imza kampanyasına ''www.hasankeyfesadakat.com'' adresi üzerinden katılabiliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89