• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 19 °C

Yaş sınırlaması kalkıyor

Yaş sınırlaması kalkıyor
Diyanet işleriyle ilgili yasa değişiyor. Buna göre Kuran kurslarındaki yaş sınırlamasının kaldırılması planlanıyor. Devlet Bakanı açıkladı...

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kur'an kurslarındaki yaş sınırlamasını kaldırmayı planladıklarını belirterek, "Bu konudaki kısıtlamanın doğru olmadığı inancındayız" dedi.

DİYANET İŞLERİYLE İLGİLİ YASA DEĞİŞİYOR

Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı'nınhizmetlerinin 44 yıl önce çıkarılan bir yasayla yönetildiğini hatırlatarak,günümüzün ve geleceğin şartlarına hitap edecek bir yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi.

Geçen hafta Başbakanlığa gönderilen yasa tasarısı hakkında bilgi veren Çelik, tasarıyla Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği yaz Kur'an kurslarındaki yaş sınırlamasının kaldırılacağını bildirdi.

Bakan Çelik, şöyle konuştu: "2 aylık yaz tatili süresince çocukların, Kur'an öğretimini talepetmeleri halinde camiye ilgili yere gönderilmesi, yine devletin bir görevlisinin nezaretinde bu eğitimi almaları şeklinde bir düzenleme. Bu konudaki kısıtlamanın doğru olmadığı inancındayız. Zaten Anayasa'nın 24. maddesine göre, din kültürü ve ahlak öğretimi, ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan zorunlu din dersleri arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak kişilerin kendi isteğiyle, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır. Burada yaş sınırlaması gibi bir şey yok."

Var olan uygulamaya göre, ilköğretim 5. sınıfı bitiren çocukların yazkur'an kurslarına devam edebildiğini hatırlatan Çelik, "Beşinci sınıf değil deüçüncü, dördüncü sınıftaki çocuk gönderilmek isteniyorsa gidebilir. Netice itibariyle yaz tatilini değerlendirmek isteyen velilerle ilgili bir düzenleme.Buradaki o sınırı kaldırmayı düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

CAMİLERİN MÜLKİYETİ DİYANET'E AİT OLACAK

Tasarıda bundan sonra inşa edilecek camilerin mülkiyetiyle ilgili düzenlemenin de yer aldığını belirten Faruk Çelik, mülkiyetin ve yönetimin camiyi inşa eden derneklere değil, Diyanet İşleri Başkanlığına ait olacağını kaydetti.

Camilerin altındaki gelir getirici alanlardan elde edilenlerin öncelikleo caminin ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılacağını anlatan Çelik, artan paranın din hizmetlerinde ve hayır işlerinde değerlendirileceğini söyledi.Cami ve mescitlerin yapımlarına izin verilmeden önce, Diyanet'ten izinalınması, arsaların hazine, belediye, köy tüzel kişiliği veya Türkiye DiyanetVakfı adına tescil edilmesi veya Diyanet'e tahsis edilmesi şartları getirildiğinibildiren Bakan Çelik, "Camilerin mülkiyetini artık bu tartışmadan çıkarmak istiyoruz. Bundan öncekilerde böyle bir tasarruf söz konusu değil, ama bundan sonrası için konuyu netleştirmek istiyoruz" dedi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89