• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Windows XP'nin sonu geldi

Windows XP'nin sonu geldi
IE9 onu desteklemeyecek, MS ona destek vermeyecek: Peki ama Microsoft Windows XP'ye neden savaş açtı

Chiponline'ın haberine göre, Microsoft Internet Explorer 9 ile Windows XP desteğini kesiyor. Amaç daha çok Windows 7 satmak. Elbette böyle bir yararı var ama tek sebep bu değil. Eski bir işletim sistemi için uğraşmak, onu yapmayı tasarlanmadığı işleri yapabilir hale getirmeye çalışmak büyük para ve zaman kaybından başka bir şey değil.

Windows XP hala çok iyi çalışan bir işletim sistemi. Güncellemeler, ücretsiz yazılımlar ve oturmuş bilgi birikimi ile kullanması gerçekten çok kolay. XP, Microsoft'un efsanevi işletim sistemi oldu.

Ve bütün bunlara karşın, XP 2010 yılı ve sonrası için tasarlanmış bir işletim sistemi değil. Yeni teknolojileri XP için uyarlamaya kalkmak ile yeni bir işletim sistemi yapmak arasında fark yok.

İnternet devrimi yakın

İnternetin yüzü değişiyor, içinde bulunduğumuz dönemde büyük bir devrimi açıkça görmek mümkün. İnternet iki boyutlu olmaktan çıkıyor, güvenlik açığı oluşturan eklentiler ve eski teknolojiler yerlerini yeni çözümlere ve teknolojilere bırakıyor.

Windows işletim sistemlerinin yeni sürümleri olan Vista ve Windows 7, içerilerinde bütün uygulamaların yararlanabildiği yazılım kütüphaneleri barındırıyor. Yeni internet teknolojileri ve Internet Explorer 9, bunlardan yararlanıyor.

Mimari farklardan ötürü bu kütüphanelerin Windows XP'de kullanılması mümkün değil. Baştan değiştirilmeleri de söz konusu değil.

Tarayıcı savaşı çok sert geçiyor

Bu yeni internet teknolojilerine en iyi örnek, Windows'un barındırdığı grafik API'lerinden Direct2D ve Direct3D oluyor.

API, Application Programming Interface demek, bunlar olmadan yeni uygulamalar mümkün değil. Internet Explorer 9 ve sonrasında internetin yüzü bu teknolojilerden yararlanarak değişecek.

Mozilla da yeni Firefox sürümünde, tıpkı Microsoft gibi donanım hızlandırmalı grafikler üzerinde çalışıyor. Yani ileride interenette düzgün bir hızda sörf yapabilmek için sadece iyi donanım özellikleri yetmeyecek; yeni nesil bir işletim sistemi şart olacak.

XP bugün klasik teknolojiler ile iyi performans sağlasa da, yeni donanımların gücünden yararlanacak teknolojileri barındırmıyor. Bir süre sonra kullanıcılar yeni donanımların XP altında düşük performans vermeye başladığını farkedecek. Ya da girmeye çalıştıkları siteyi ellerindeki internet tarayıcıların açmadığını. Tarayıcı rekabeti oldukça sert ve herkes yeni teknolojilere yükleniyor.

Ve aslında en önemli sebep

Windows XP'nin desteklemediği pek çok şey var, Blu-Ray, TRIM komutları ile SSD ve yeni nesil mekanik sabit disk desteği bunların başında yer alıyor. Daha da önemlisi internetteki IP adresleri bitiyor ve XP'de doğal IPv6 desteği yer almıyor.

Ancak bunlar ve donanım gücünden tam anlamıyla yararlanma bir yana, XP'de Windows 7'de olan kritik bir güvenlik özelliği yok. Windows 7 güvensiz uygulamaları işaretleyerek, yetkilerini kısıtlıyor.

Bu sayede DEP ve ASLR gibi iki çok sağlam koruma aşılsa bile, hackerlar kullanıcıların bilgisayarlarına zarar veremiyor, işleri inanılmaz zorlaşıyor.

Bu aşılamıyor mu?

İşin güzel yanı DEP ve ASLR aşabilen yöntemler tekrar kullanılabilirken, Mandatory Integrity Control ismindeki bu düşük yetkili sandbox içerisine kısıtlama yöntemi kolay kolay aşılamıyor. Aşılsa bile bug düzeltmesi ile kalıcı olarak o yol kullanılmaz hale getirilebiliyor.

Hackerlar sandbox yani kum havuzu içerisinde kısılı kalıyor, sistemde açık olsa bile yararlanamıyor. İşte bu teknoloji bu yüzden önemli, uygulamalardaki açıkların kullanılmasına toptan engel olmak, tek tek yamamaya çalışmaktan çok daha iyi bir çözüm.

Hack2Pwn yarışmasında bütün uygulamalarla dalga geçerek hackleyen hackerların bile bir itirafı var: "Windows 7 altında IE7 ve 8 çok güvenli, kırılması en zor ikili"

İşte bu Windows 7, Internet Explorer 9 ikilisinde de devam edecek. Microsoft güvenlik için en doğru kararı vererek IE9'da XP ile ilgilenmeden önündeki işe yoğunlaştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89