• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 11 °C

Varlık barışından 1 milyar TL geldi

Varlık barışından 1 milyar TL geldi
Yastıkaltı ve gurbetçinin birikimini ekonomiye kazandırma çabalarından 1 Milyarlık gelir sağlandı.

31 Aralık 2009'da sona eren beyanlar sonrasında 1 milyar 556 milyon liralık vergi tahakkuk ederken tahsilat rakamı da 1 milyar lirayı aştı. Yılbaşında vergi tahsilat rakamı 538 milyon lira idi.

Yastıkaltındaki birikimleri ekonomiye kazandırmak için 48,3 milyar lira beyan eden mükelleflerden vergi tahsilâtı başladı. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, şu ana kadar yaklaşık 1 milyar lira vergi geliri elde ettiklerini açıkladı.

Varlık Barışı Yasası, Maliye Bakanlığı'nı sevindirmeye devam ediyor. 26,9 milyar lirası yurtdışından olmak üzere toplam 48,3 milyar liralık beyanda Hazine'ye giren vergi kaynağı da artıyor. 1 milyar 556 milyon liralık vergi tahakkukunun peşine düşen Gelir İdaresi, şu ana kadar 1 milyar lirayı tahsil etti.

Mükelleflerle 'barış'a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, yastıkaltındaki varlıkların beyanına ilişkin vergi tahsilat çalışmalarına başladıklarını söyledi.

"Varlık Barışı'nda toplamda yaklaşık 1 milyar lira vergi geliri oldu." diyen Kilci, bu rakamın artacağını dile getirdi. Varlık Barışı'nın beyana dayanan bir uygulama olduğunu ve her halükarda beyan eden kişiden vergiyi tahsil edeceklerini kaydeden İdare Başkanı, "Beyan edip ödemeyen mükelleflere yönelik hemen icra-takip çalışmaları başladı. Bu aşamada da tahsilâtımızın belli ölçüde artacağı kanaatindeyim." şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek tarafından açıklanan verilere göre beyan edilen 47,3 milyar liralık rakamın 26 milyar 949 milyon lirası yurtdışından, 20 milyar 352 milyon TL'si ise yurtiçinden gelmişti.

Beyanlar sonrasında ise 1 milyar 556 milyon 629 bin liralık vergi tahakkuk ettirilmişti. 22 Kasım 2008 tarihli ve 5811 sayılı ''Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun'' ile uygulamaya konulan ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren Varlık Barışı uygulaması, 10 Temmuz 2009'dan itibaren 31 Aralık 2009'a kadar uzatılmıştı. Öte yandan barış kapsamında 3 milyar 242 milyon TL'lik altın için bildirimde bulunuldu. Altının 3 milyar 159 milyon TL'lik kısmı ise gurbetçi tarafından yurtdışından beyan edildi.

BEYAN EDİP GETİRMEYEN YOK

Varlık Barışı'nın ilk döneminde 5,2 milyar lira getireceğini beyan eden ama getirmeyen Ali Türkan'a benzer örneklerin ortaya çıkıp çıkmadığına yönelik soruya Kilci, "O tür örneğin olduğunu söylemek mümkün değil şu an itibarıyla.

Ama yapacağımız tahsilât çalışmaları neticesinde beyan ettiği halde hiçbir şekilde tahsilâtı olmayan veya beyan ettiği bedeli getirmemiş olan mükellefler için vergiyle tahsil edemezsek örnekler çıkar. Tahsilât çalışmalarına başlamış durumdayız." cevabını verdi.

Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin vergi daireleri aracılığı ile yaptığı başvuru süresi yılbaşında sona ermişti. Aralık ayı içinde banka ve aracı kurumlara beyan edilen varlıkların bu kurumlarca bildirimine ilişkin süre ise 15 Ocak tarihinde doldu.

Uygulamadan yararlanmak isteyenler beyan tarihini izleyen bir ay içerisinde yurtiçi varlıklar için yüzde 5, yurtdışı varlıklar için ise yüzde 2 vergi ödeyecek. Kanun çerçevesinde bildirim ya da beyana konu edilen varlıklar sebebiyle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi yapılmayacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89