• BIST 9109.34
  • Altın 2919.651
  • Dolar 34.2345
  • Euro 37.6242
  • İstanbul 30 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 32 °C
  • Berlin 14 °C

Varlık Barışı için seferberlik başlıyor

Varlık Barışı için seferberlik başlıyor
Maliye Bakanlığı 2'nci varlık barışı uygulaması için tanıtım seferberliği başlatıyor. Varlık Barışı'nda yeni uygulamadan en az 15 milyar lira gelir hedefleniyor.

Çeşitli yasalarda değişiklik öngören torba kanunun 10 Temmuz 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte ikinci kez yürürlüğe giren varlık barışı için yurtiçi ve yurtdışında tanıtım kampanyaları düzenlenecek.

Kampanya kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı'nca 10 bin afiş ve binlerce broşür bastırılıyor.

Yurdun dört bir yanına asılacak afişler aracılığıyla kişi ve kuruluşlar, Varlık Barışı'ndan yararlanmaya çağrılacak.

Broşürlerle de vatandaşlar, uygulamanın yararları ve başvuru yolları konusunda bilgilendirilecek.

Varlık Barışı kampanyası için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TÜSİAD, TÜRMOB, Ticaret ve Sanayi Odaları ile diğer meslek örgütlerinden de yardım istenecek.

Maliye Bakanlığı üst düzey yetkilileri, Ticaret ve Sanayi Odaları'nın Meclis toplantıları başta olmak üzere meslek örgütü toplantılarına katılarak, Varlık Barışı'nı anlatacak. Medya programları ile de geniş kitlelere ulaşılmaya çalışılacak.

Hedef İsviçre bankalarındaki paralar

2. varlık barışı uygulaması, yurtdışında da çeşitli etkinliklerle tanıtılacak. TÜSİAD ve TOBB'dan yurtdışı tanıtım kampanyası için de yardım talep edilecek.

Yurtdışı tanıtımı kapsamında Almanya'nın Köln kentinde, Belçika, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerdeki Türk işadamlarının da davet edileceği bir toplantı düzenlenecek. Bu toplantıya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılması bekleniyor.

Varlık Barışı'nın ikinci ayağında İsviçre bankalarında Türklere ait paraların da yurda döndürülmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede İsviçre'de de bir tanıtım toplantısı gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren bir Maliye yetkilisi, "Bilindiği gibi İsviçre'nin özel durumu var. Ancak bu ülke OECD'ye bilgi vermeyi kabul etti. En büyük bankası da hesapları incelemeye açma kararını verdi. Bu durum sonucunda İsviçre'deki kaynakların da Türkiye'ye getirilmesi söz konusu olabilir. Bunun için bu ülkede de bir toplantı düşünülüyor" dedi.

Asgari 15 milyar bekleniyor

Maliye Bakanlığı, 2. varlık barışı uygulamasından en az 15 milyar lira gelir bekliyor.

Küresel krizin etkilerinin yoğun şekilde yaşandığı bir dönemde uygulamada olan 1. varlık barışında 14 milyar 832 milyon liralık başvuruda bulunulduğuna işaret eden Maliye Bakanlığı yetkilileri, 2. varlık barışında en az 15 milyar liralık başvuru beklendiğini bildirdi.

30 Eylül'e kadar başvurulacak

2. varlık barışı uygulamasında 10 Temmuz'da başlayan başvuru dönemi, 30 Eylül 2009 tarihinde sona erecek. Bakanlar Kurulu, başvuru tarihini 3 ay daha uzatabilecek.

Varlık barışı kapsamına 1 Haziran 2009 tarihi itibarıyla sahip olunan varlıklar girecek. Yurtiçi ve yurtdışındaki kişi ve kuruluşlar, bu varlıklar için 30 Eylül 2009 tarihine kadar varlık barışı başvurusu yapabilecek.

Yurtiçi varlıklar için ilk uygulamadaki gibi yüzde 5, yurtdışı varlıklar için de yüzde 2 oranında vergi ödenecek. 2'nci varlık barışından, ilk uygulamadan farklı olarak Katma Değer Vergisi nedeniyle yapılan tarhiyatlar da yararlandırılacak.

İlk uygulamanın sonuçları

1. varlık barışı uygulaması sırasında yurtiçi ve yurtdışından toplam 8 bin 200 beyanname verildi. Bu beyannamelerde 10 bin 216 varlık için Maliye Bakanlığı'ndan "varlık barışı" istendi. Bazı beyannamelerde hem döviz, hem taşınmaz, hem de menkul kıymetlere yer verildi.

Başvurularda, 10 milyar 748 milyon 737 bin 982 lirası yurtdışından, 4 milyar 83 milyon 331 bin 276 lirası da yurtiçinden olmak üzere 14 milyar 832 milyon 69 bin 258 liralık kaynak, varlık barışına konu edildi. Bunların 12 milyar liralık bölümü elektronik ortamda değerlendirmeye alındı. Bu değerlendirmelerde gelen kaynağın yüzde 16'sının Türk lirası, yüzde 59'unun döviz cinsi para, yüzde 15'inin menkul sermaye, yüzde 9'unun da taşınmazlardan oluştuğu belirlendi.

Gelir İdaresi yetkilileri, aynı tablonun 14,8 milyar liralık kaynağın tümü için de geçerli olduğunu belirtti. Bu durumda 1. varlık barışı uygulaması sırasında beyan edilen 14,8 milyar liranın 2,4 milyar lirasını Türk lirası, 8,8 milyar lirasını döviz cinsi para, 1,4 milyar lirasını taşınmazlar, 2,2 milyar lirasını menkul sermaye araçları meydana getirdi. Menkul sermayeler içinde 26 milyon 627 bin 673 liralık da tahvil-bono yer aldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89