• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

'Vakalar 10 günde 5 kat arttı, İstanbul patladı diyebiliriz'

'Vakalar 10 günde 5 kat arttı, İstanbul patladı diyebiliriz'
Bakan Koca, Covid-19'un omicron varyantıyla birlikte vaka sayılarının 10 günde 5 kat arttığını duyurdu: İstanbul patladı diyebiliriz. Günlük vaka sayıları bir süre sonra 60, belki 70 bin olacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Haber Türk yazarı Fatih Altaylı'ya yaptığı açıklamada, omicron varyantıyla birlikte vaka sayılarında 'patlama' yaşandığını söyledi. 

"İstanbul’da artış tam tamına yüzde 500. Şaka gibi ama oran bu. Geçen hafta İstanbul’da günlük vaka sayısı 4 bindi. Bu hafta kaç biliyor musunuz? Tam tamına 20 bin 500. Artış beş katı" diyen Koca, şunları söyledi: "Eğer İstanbul’daki vaka artış oranı Türkiye genelinde olsaydı bugün en az 100 bin vakadan bahsediyor olurduk. Allah'tan bu oran henüz genele yansımadı. Normalde İstanbul Türkiye nüfusunun 5’te biri. Ama toplam vaka sayısının yarısından fazlası İstanbul’da. Tüm vakaların yüzde 52’si İstanbul’da tespit ediliyor. Tam anlamıyla İstanbul patladı diyebiliriz."

'GÜNLÜK VAKA 70 BİNİ BULACAK'

İstanbul'daki artışa omicron varyantını gerekçe gösteren Bakan Koca, şöyle devam etti: “Şu anda İstanbul’da omircrona bağlı vakaların oranı çok yüksek. Çünkü İstanbul dışarıya en fazla bağlantısı olan kent. Omicron da Türkiye’ye İstanbul üzerinden girdi. Ve yayıldı. Şaka değil. 10 günde 5 katına, 1 haftada 3,5 katına çıktı İstanbul’daki vaka sayıları. Büyük kentlerdeki yükseliş fena. Ankara’da da 2 katına çıktı vakalar. Geçen hafta bin 200’dü Ankara’nın günlük vaka sayısı. Şimdi 2 bin 200. Belli ki, 1 hafta sonra Ankara da patlayacak. Sonra tüm Türkiye. Günlük vaka sayıları bir süre sonra günlük 60 bin, belki 70 bin olacak. Gidişat bunu gösteriyor. Tek tesellimiz vaka sayılarındaki artışın hastaneye yatışlara ve yoğun bakımlara ve tabii vefatlara aynı oranda yansımıyor olması. Ama bu demek değil ki tedbirsiz davranmak gerek. Vatandaş tedirgin olmasın ama tedbirli olsun. Bu omicronla beraber kişisel tedbirlerin daha da önem kazandığını gördük.

'AŞILILARDA VEFAT ORANI ÇOK ÇOK DÜŞÜK'

Vefatların yüzde 87’si 60 yaş üzeri kişiler. Toplam vakaların yüzde 16’sı 60 yaş üzeri ama vefatların yüzde 87’si. Tabii sadece yaş değil, yaşa bağlı hastalıklar etkili vefatlarda. Risk grupları daha dikkatli olmalı demek lazım. 60 yaş üzeri iseniz, başka hastalıklarınız da var ise daha da dikkatli olacaksınız, kurallara daha fazla uyacaksınız. Bu kesin. Aşılılarda vefat oranları çok çok daha düşük. Onu da bilmek lazım. Aşı hala en önemli kozumuz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89