• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 14 °C

Üç aşamalı Menbiç yol haritası işleyecek mi?

Üç aşamalı Menbiç yol haritası işleyecek mi?
Türkiye ile ABD’yi karşı karşıya getiren Menbiç’te yeni gelişmeler yaşanıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo ile 4 Haziran’da Washington'da bir araya geldi. Çavuşoğlu, görüşmelerin ardından Menbiç'te güvenlik ve istikrarın sağlanması için izlenecek üç aşamalı yol haritasının ayrıntılarını paylaştı, YPG'nin elinden silahların alınacağını ve hazırlık sürecinin 10 güne kadar başlayacağını iddia etti.

Çavuşoğlu'nun yol haritasının detaylarını açıklamasından bir gün sonra bu kez YPG’den Menbiç ile ilgili açıklama geldi. Bugün yapılan açıklamada YPG, Menbiç’in IŞİD’den temizlenmesinin ardından güçlerinin kentin güvenliği 16 Kasım 2016’da Menbiç Askeri Meclisi’ne devrettiği hatırlattı.

Menbiç Askeri Meclisi’nin talebi üzerine bir grup komutan ve savaşçılarının kentte danışmanlık yapmak üzere kaldığını belirten YPG, bu komutan ve savaşçılarının, Menbiç Askeri Meclisi’nin eğitiminde görev yaptıklarını kaydetti. YPG, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bu çalışmalar Uluslararası Koalisyon ile koordineli olarak yürütülüyordu. Yaklaşık iki yıldır süren bu çalışmalarımızın akabinde Menbiç Askeri Meclisi askeri güçlerin eğitiminde ve kentin güvenliğinin sağlanmasında kendine yetecek duruma geldiğinden, YPG Genel komutanlığı olarak danışmanlarımızın kentten çekilmesi kararını aldık.”

Antalya'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu ABD ile üzerinde uzlaşı sağladıklarını söylediği üç aşamalı yol haritasını özetledi. Buna göre, birinci aşama ön hazırlıktan oluşuyor. Temmuz ayında ABD'li yetkililerle Türkiye'de ikinci bir toplantı düzenlenecek. Çavuşoğlu, ön hazırlık sürecinde altı konuya netlik getirileceğini söyledi. O konular şunlar:

“Türk askeri oraya ne zaman girecek?

Kimlerden oluşacak?

YPG çekilirken kim nezaret edecek?

YPG çekildikten sonra boşluk olmaması için nasıl görev yapacaklar?

Görev paylaşımı nasıl olacak?

Kim yönetecek, yönetimde kimler olacak?”

Bakan Çavuşoğlu, yol haritasının bu ilk aşamasında, her iki taraftan uzmanların hazırlık çalışması yapacağını açıkladı.

İkinci aşama uygulama süreci ise alınacak kararların uygulanmasını içeriyor.

Çavuşoğlu, "YPG Münbiç'ten çekilirken silahlar alınacak. Hiçbir üçüncü ülkenin dahli olmayacak. Bu Fransa'yı ve İngiltere'yi de kapsar. Bu ABD ile Türkiye'nin yol haritasıdır. Bu iki dışişleri bakanının onayladığı bir belgedir. Bu iki ülke ilişkilerini etkileyecek bir durumdur. Bu uluslararası bir anlaşma değil, onay verdiğimiz bir yol haritası" diye konuştu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Menbiç yol haritasının üçüncü ve son aşamasındaysa kentte oluşacak olan yönetimin belirlenmesi planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Birlikte buraların kimin yöneteceğine ve güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağına karar vereceğiz” dedi.

Çavuşoğlu, Menbiç'te uygulanan bu yol haritasının daha sonra YPG kontrolündeki diğer bölgelere de uygulanacağı iddiasında bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89