• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

Tutuklu gazeteciler için Taksim'de eylem!

Tutuklu gazeteciler için Taksim'de eylem!
Gazeteciler, KCK kapsamında yapılan operasyonlarla 38 gazetecinin gözaltına alınmasını İstanbul ve Ankara'da protesto etti.

"Özgür Basın Susturulamaz-Gözaltı ve Tutuklama Terörüne Son" diyen gazeteciler, herkesin ifade hakkı için, haber alma hakkı için, meslektaşlarının örgütlenme ve çalışma hakları için, tüm halkın iletişim hakkı için mesleklerini yapmaya ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

İlk eylem Ankara'da yapıldı!

Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi tarafından İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirilen eylemle 38 gazetecinin KCK kapsamında gözaltına alınmaları protesto edildi. Gazetecilerin gerçekleştirdiği eyleme CHP milletvekilleri Musa Çam ve Veli Ağbaba ile BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de destek verdi. Anıt önünde toplanan gazeteciler ellerinde bugün gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında gözaltına alınan gazetecilerin çalıştıkları Birgün, Azadiya Welat ve Gündem gazetelerini taşırken, gazeteciler "Özgür Basın Susturulamaz-Gözaltı ve Tutuklamalara Son" yazılı pankartın ardında eylemlerini gerçekleştirdi.

Burada grup adına açıklamayı okuyan Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Bulut, bu sabaha karşı İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Van ve Diyarbakır'da yapılan polis operasyonlarıyla yaklaşık 40 meslektaşlarının gözaltına alındığını öğrendiklerini ifade ederek, evlere ve işyerlerine yapılan baskınlarla Dicle Haber Ajansı, Fırat Haber Ajansı, Etkin Haber Ajansı, Birgün Gazetesi, Evrensel Gazetesi, Özgür Gündem Gazetesi, Özgür Halk ve Demokratik Modernite dergisinde çalışan arkadaşlarının gözaltına alınarak İstanbul'a götürüldüklerini söyledi.

Dünyada, tutuklu gazeteci sayısının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Bulut, "Bugün itibariyle iyice açığa çıktı ki AKP iktidarı şu an 70'e yakın olan tutuklu gazeteci sayısını hızla 100'e tamamlamak hatta elinden geldiğince dışarıda gazeteci bırakmamak istiyor" dedi.

'Susmayacağız'

Mesleklerini ve meslektaşlarını her ne pahasına olursa olsun savunacak olan gazetecilerin, zulme karşı direnişin, karanlığa karşı aydınlığın, biat kültürüne karşı başkaldırının, haksızlıklara karşı haklıların, ezenlere karşı ezilenlerin sesi olmaya devam edeceklerini söyleyen Bulut şunları kaydetti:

"Üzerimizdeki ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel baskılar her geçen gün artarken bizler iktidar ve patronlara rağmen objektiflerimizi gerçeğe doğrultacağız, kalemlerimizle doğruları yazacağız, meslek ilkelerimizden ve insanlık değerlerimizden asla vazgeçmeyeceğiz.

Basın özgürlüğü üzerindeki gözaltı ve tutuklama terörü derhal son bulmalı ve cezaevlerindeki gazeteciler bir an önce özgür bırakılmalıdır.

Bu vesileyle bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz ki herkesin ifade hakkı için, haber alma hakkı için, meslektaşlarımızın örgütlenme ve çalışma hakları için, tüm halkın iletişim hakkı için mesleğimizi yapmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.

33835

Şimdi iktidar sahiplerinin gözlerine bakarak bir kez daha haykıracağız. Biliyor musunuz? Susmayacağız!"

'Susarsanız sıra herkese gelecek'

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise burada yaptığı konuşmada AKP döneminde işçi, memur, köylü, gazeteci gibi toplumun birçok kesiminde tutuklamaların hız kazandığını ifade ederek, "Herkes tutuklama kamplarına gönderiliyor. Susan herkese sırayla sıra gelecek" dedi. Bu nedenle toplumun tüm kesimlerine "susmamaları, seslerini çıkarmaları" konusunda çağrıda bulunan Çam, Pazartesi günü görülecek olan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in davasını da izleyeceklerini söyledi.

'Beşir Atalay bizi haklı çıkardı'

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise yaptığı konuşmada, Türkiye'de basın emekçilerinin bu tür saldırılarla ilk kez karşı karşıya kalmadıklarını, bugün cezaevinde tutuklu 68 gazetecinin bulunduğunu söyledi. Hükümetin söylemlerinde 90'lı yıllara bir daha dönülmeyeceğini sık sık dile getirdiğini ifade eden Tuncel, ancak bugün de zihniyetin 90'lı yıllardan farklı olmadığını ve o yıllardan farklı düşünenlerin bir bir cezaevlerine konulduğunu söyledi.

Başından beri KCK operasyonlarının siyasi olduğunu söylediklerini ifade eden Tuncel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın yaptığı açıklamalarla bunu onayladığını ileri sürdü. Tuncel, "Beşir Atalay, operasyonların terörle mücadele kapsamında kendi hükümetleri tarafından yürütüldüğünü itiraf etmiştir" dedi.Yargının bağımsız olmadığını ileri süren Tuncel, "Ttutuklanacakların listesini AKP gönderiyor, yargı da onaylıyor" diye konuştu.

Şu ana kadar gözaltına alınan muhabirlerden ismi öğrenilenler şöyle:

Evrim Kepenek (Van - DİHA)
Sevinç Tuncelli (İzmir - DİHA)
Dilek Demirel (İzmir - DİHA)
Kenan Kırkaya (Ankara - DİHA)
Fatma Koçak (İstanbul - DİHA Haber Müdürü)
Zuhal Tekiner (İstanbul - DİHA İmtiyaz Sahibi)
Sadık Topaloğlu (Şanlıurfa - DİHA)
Mazlum Özdemir (Diyarbakır - DİHA)
Arzu Demir (İstanbul - Etkin Haber Ajansı ETHA)
Çağdaş Ulus (Vatan Gazetesi Muhabiri)
Zeynep Kuray (BirGün Gazetesi Muhabiri)
Ömer Çelik (BirGün Gazetesi Muhabiri)
Mustafa Özer (AFP Foto Muhabiri)
Nahide Ermiş (Özgür Halk ve Demokratik Modernite Dergisi'nin yayın kurulu üyesi)
İsmail Yıldız (İstanbul)
Semiha Karakuş (Diyarbakır - DİHA)
Çağdaş Kaplan
Ziya Çiçek (Özgür Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi)
Nuri Fırat (İstanbul)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89