• BIST 9044.53
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

TÜSİAD'dan Gül'e 'internet' mektubu

TÜSİAD'dan Gül'e 'internet' mektubu
TÜSİAD TBMM'de kabul edilen torba kanunda yer alan "internet yasası" ile ilgili olarak görüş ve önerilerini Cumhurbaşkanı Gül'e iletti.

TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada, daha önce TÜSİAD'ın görüş ve önerilerini ilgili Bakanlıklara, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere ilettiğine dikkat çekilerek, "Ülkemizde internet düzenlemesi denilince hemen yasaklama refleksinin devreye girmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu bağlamda, söz konusu kanunun, AİHM'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu diğer uluslararası antlaşmaların tanımladığı ifade özgürlüğü de dâhil temel insan hakları kriterlerini içerecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine kuvvetle inanıyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verilidi:

"TBMM gündeminde "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" içerisinde ele alınan "5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar Aracılığıyla İşlenen Suçlara İlişkin Kanun"da değişiklik öngören düzenlemelerin temel hak ve özgürlükler ve internet ekonomisi açısından yaratabileceği sakıncalara 13 Ocak 2014 tarihinde yayınladığımız basın bülteni ile dikkat çekmiştik. Ardından, 16 Ocak 2014 tarihinde ayrıntılı TÜSİAD görüş ve önerileri ilgili Bakanlıklara, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere iletilmişti.

Kamuoyunda ciddi tepkilere yol açan düzenleme ile ilgili olarak sivil toplum örgütleri, bilişim hukuku uzmanları ve ilgili diğer kesimlerce yapılan eleştiri ve öneriler maalesef dikkat alınmamıştır. Söz konusu düzenlemenin olumlu yönde hiçbir değişiklik yapılmadan TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş olması, hem katılımcı demokrasinin işleyişi hem de düzenlemenin doğurabileceği sakıncaların önlenmesi açısından beklentileri boşa çıkarmıştır.

Ülkemizde internet düzenlemesi denilince hemen yasaklama refleksinin devreye girmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu bağlamda, söz konusu kanunun, AİHM'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu diğer uluslararası antlaşmaların tanımladığı ifade özgürlüğü de dâhil temel insan hakları kriterlerini içerecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine kuvvetle inanıyoruz.

Bu doğrultuda, kanunun son haliyle ilgili TÜSİAD görüş ve önerilerini Sayın Cumhurbaşkanlığı makamına bir mektup ekinde arz etmiş bulunuyoruz. Mektubu ve ilgili görüş metnini bu basın bülteninin ekinde kamuoyunun dikkatine sunarız."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89