• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 3 °C

Türkiye’yle ilgili sözleri 8 ay sonra gündemde: Biden ne demişti?

Türkiye’yle ilgili sözleri 8 ay sonra gündemde: Biden ne demişti?
ABD Başkanlık seçimlerinde Trump’a karşı yarışacak olan Biden’ın 2019’un Aralık ayında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında kullandığı ifadelerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından, AKP ve muhalefetten Biden’a tepki geldi.

3 Kasım’da yapılacak seçimlere mevcut Başkan Donald Trump, başkan yardımcısı Mike Pence ile, Demokratların adayı Joe Biden ise Kamala Harris ile gidiyor.

ABD’deki yarış Türkiye’de de, Biden’ın Aralık 2019’da yaptığı bir açıklamanın yankılarıyla gündemde.

Peki, Biden 8 ay önce ne demişti? Ankara’dan gelen tepkiler ne?

Sosyal medyada paylaşılan video, Joe Biden’ın Aralık ayında New York Times’ın hazırladığı The Weekly programından bir bölümü içeriyor.

2 dakika 12 saniyelik görüntülerde Biden, şu sözleri sarf ediyor:

Bence yapmamız gereken ona (Erdoğan’a) karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz. Açıkça pozisyonumuzun parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun entegrasyonunu sağlamak olduğunu söylemeliyiz. Yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler hakkında sesimizi çıkarmalıyız. Yaptıklarının bedelini ödemeli. Bazı silahları ona satıp satmayacağımızla ilgili, bir bedel ödemeli. Özellikle de üzerinde F-15 uçurarak çözmeye çalıştıkları bir hava savunma sistemleri olduğunu düşündüğümüzde. Bunlar hakkında çok endişeliyim.

Ama hâlâ, geçmişte yaptığım gibi, onlarla (muhalefet) doğrudan iletişimde olup, hâlâ var olan unsurlarını destekleyip onları Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, darbe ile değil, seçimle.

(Erdoğan ve partisi) Dağıldı, İstanbul’da dağıldı, peki biz ne yapıyoruz? Oturup teslim mi olacağız? Yapacağım son şey ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Onunla Kürtler konusunda birkaç kez görüşmüştüm. O dönemde henüz üzerlerine gitmiyorlardı.

Her neyse, şunu açıkça belirtmeliyiz… Günün sonunda Türkiye de Rusya’ya bağımlı olmak istemez.

Çok endişeliyim, çok endişeliyim. Hava sahalarımız ve onlara erişimimiz konusunda da çok endişeliyim. Bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek onun bölgedeki faaliyetlerini tecrit etmek bizim için çok çaba gerektiren bir iş. Özellikle de Doğu Akdeniz’deki petrol faaliyetleri gibi uğraşması çok uzun süren birçok diğer konu… Ama cevabım şu; evet endişeliyim.

Biden bu açıklamaları, Demokrat Parti’den başkan adaylığı kesinleşmeden önce, 16 Aralık 2019’da televizyon kanalı FX’te yayımlanan The Weekly programının çekimlerinde yapmıştı.

Joe Biden’ın açıklamalarına iktidardaki AKP kurmaylarının yanı sıra muhalefet partilerinden de tepki geldi. Gelen tepkiler şöyle:

Türkiye üzerindeki kirli emellerini küstahça dile getirenler akıllarına soksun: Bu topraklarda millet iradesinin üzerinde hiçbir güç yoktur, hakimiyet milletindir.

— Abdulhamit Gül (@abdulhamitgul) August 15, 2020

Bizim siyasi hayatımıza kimse müdahale edemez.

Milletin iradesi ile iş başına yönetimin gelmesi şeklindeki demokratik kazanımımızdan asla taviz vermeyeceğimizi 15 Temmuz gecesi büyük bir bedel ödeyerek bütün dünyaya gösterdik. pic.twitter.com/nKbIDN5udZ

— Ömer Çelik (@omerrcelik) August 15, 2020

Herkes dikkatli olsun.
Joe Biden'ın 8 ay önce söylediği sözü şimdi ısıtanlara , Joe Biden'a ve bütün dünyaya Büyük Atatürk 101 yıl önce Sivas'tan gereken cevabı vermiştir:
MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ.

— Engin ALTAY (@enginaltaychp) August 15, 2020

Joe Biden’in 7 ay evvel söyledikleri tekrardan bir biçimde gündem oldu.

Demokrasimizin yegane güç kaynağı halkımızın iradesidir. Siyasi partilerin bundan başka bir desteğe ihtiyacı yoktur.

— Ali Babacan (@alibabacan) August 15, 2020

Bu ülkede kimin iktidar olup, kimin iktidardan gideceğine sadece millet karar verir!.. Biz millet iradesinin dışında hiçbir gücü tanımayız!..

— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) August 15, 2020

As Atatürk said: INDEPENDENCE is our character! Changing the Turkish government is the responsibility of the Turkish nation, not yours! @JoeBiden

Atatürk'ün de söylediği gibi BAĞIMSIZLIK Karakterimizdir! Türkiye'de Hükümet değiştirmek sizin işiniz değil, milletin işi.

— Muharrem İNCE (@vekilince) August 15, 2020

Türkiye Türkiye'den yönetilir. Ülkemiz siyasetini dizayn etmenize asla izin vermeyeceğiz!
Sorunlarımız ne kadar büyük olursa olsun, kendi içimizde çözecek bilgi, birikim ve tecrübeye ülke olarak sahibiz.

Siz kendi dertlerinize yanın.
"I Can't Breathe" @JoeBiden

— Temel Karamollaoğlu (@T_Karamollaoglu) August 15, 2020

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89