• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 18 °C

Türkiye'nin kotası artıyor

Türkiye'nin kotası artıyor
Uluslararası Para Fonu (IMF), yarın yapılacak ve Hükümet temsilcilerinin katılacağı, 6-7 Ekim tarihli Genel Kurul toplantılarında, yeni reform paketi....

IMF yeni reform paketi çerçevesinde, Türkiye'nin IMF'deki kotasının yüzde 1'in üzerine çıkartılması planlanıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), yarın yapılacak ve Hükümet temsilcilerinin katılacağı, 6-7 Ekim tarihli Genel Kurul toplantılarında, yeni reform paketi çerçevesinde, Türkiye'nin IMF'deki kotasının yüzde 1'in üzerine çıkartılması planlanıyor.

Türkiye'nin halen yüzde 0,60 düzeyinde olan kotası, 2 kat artırılarak yüzde 1 ile 1,5 bandına çıkartılacak.

Türkiye'nin daha önce yüzde 0,45 olan kotası, 2006'daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında yüzde 0,55'e çıkartılmıştı.

IMF'nin, 6-7 Ekim tarihlerinde yapılacak olan Genel Kurul toplantılarında, Türkiye ile birlikte diğer bazı ülkelerin kotasının artırılmasına IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve diğer delegelerin olumlu baktığı belirtiliyor.

KREDİ MALİYETİMİZ DÖRTTE BİR ORANINDA AZALACAK

Kotanın yüzde 1'in üzerine çıkarak ikiye katlanmasıyla Türkiye'nin fondan çekebileceği kredi miktarı 4,5 milyar doları bulurken, kredi maliyeti de 4'te 1 oranında azalacak.

Türkiye'nin, son ek kaynak artışı kararıyla IMF'den çekebileceği kredi miktarı 6 milyar doları bulabilecek.

28 Ağustos'ta IMF'nin kaynakları 250 milyar dolar düzeyinde artırılmıştı. Bu paranın 100 milyar dolarlık kısmı ise Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkelere tahsis edilmişti. Türkiye de bu yeni kredi imkanı çerçevesinde yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ilave kredi imkanı elde etmişti.

IMF'ye üye ülkelerin kotaları bu ülkelerin maksimum finansal yükümlülüklerini, oy haklarını ve IMF'nin finansal kaynaklarına olan erişimlerini belirliyor.

IMF Yönetim Kurulu tarafından geçen yıl belirlenen reform programı çerçevesinde ekonomisi hızla gelişen ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin artan ekonomik büyüklükleri çerçevesinde kotalarının da artırılması görüşü benimsenmişti.

Kotalar, üye ülkelerin IMF'nin mali kaynaklarını kullanma imkanının yanı sıra faiz oranını da belirliyor. Kotalar genellikle her 5 yılda bir gözden geçirilirken, kota değişiklikleri, ülkelerin cari işlemleri, milli gelirleri ve resmi döviz rezervleri gibi iktisadi faktörler dikkate alınarak belirleniyor.

Ayrıca, kotası yüksek olan ülkeler IMF'de daha fazla oy gücüne sahip oluyorlar.

Kotasının yüzde 1'in üzerine çıkartılmasıyla Türkiye, IMF'de birçok Avrupa Birliği üyesi ülkeyi geçerken, Brezilya ile benzer düzeyde de bir oy hakkına sahip olacak.

TÜRKİYE, ''ÇEKİRDEK ÜLKELER'' ARASINDA YER ALACAK

Öte yandan, küresel konularda, bundan böyle G-20'nin daha etkin olarak yer alacağı belirtilirken, G-20 içinde de Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ile birlikte Güney Afrika ve Türkiye'nin de ''çekirdek ülkeler'' olarak dünya ekonomisinde daha aktif olacakları belirtildi.

IIF'nin yanı sıra, halen İsrail Merkez Bankası Başkanlığını yürüten ve IMF eski Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in de Türkiye'nin, G-20'deki '' çekirdek ülkeler'' arasında yer alacağı görüşünü savunduğu belirtiliyor.

Bu arada, ABD'nin, G-7'den daha dar kapsamlı ve aralarında Avrupa Birliği, Japonya ve Çin'in de olduğu, ''dörtlü grup'' oluşturacağı ve bu dörtlü grubun da Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ''çekirdek ülkeler'' ile devamlı iletişim halinde olacağı vurgulanıyor.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89