• BIST 9079.97
  • Altın 2308.788
  • Dolar 32.311
  • Euro 35.0346
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Türkiye'nin 40 Nükleer Bombası Var

Türkiye'nin 40 Nükleer Bombası Var
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'na göre, İncirlik Üssü'nde 90 taktik nükleer bomba bulunuyor. Bombaların 40'ının Türkiye'nin olduğu ileri sürüldü

İncirlik Üssü'nde bulunan 90 nükleer bombanın 50'si ABD'nin, 40'ı ise Türkiye'nin. İşte detaylar...

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'na göre, İncirlik Üssü'nde 90 taktik nükleer bomba bulunuyor. Bombaların 50'sinin ABD'nin, 40'ının ev sahibi ülke Türkiye'nin olduğu ileri sürüldü

NATO, Soğuk Savaş döneminde Sovyet tehdidine karşı Türkiye, Belçika, Hollanda, Almanya ve İtalya'ya yerleştirildiği iddia edilen nükleer silahları sahiplenmedi. NATO Sözcüsü James Appathurai, Belçika Senatosu'nun Avrupa'daki nükleer silahları tartıştığının hatırlatılması üzerine 'NATO'nun hiçbir nükleer silahı yok. Nükleer silahlar üye ülkelere ait. NATO komutasında hiçbir (nükleer) silah yok' dedi. Appathurai, NATO bünyesinde faaliyet gösteren Nükleer Planlama Grubu'nun 'NATO müttefiklerinin bulundurduğu nükleer silahların güvenlik standartlarının belirlenmesine, diğer uzmanlık alanlarına ve finansmanına katkı sağlayarak bunların korunmasını güvence altına aldığını' belirtti.

1979'DA TARAF ÜLKE OLDUK

ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yaptığı iddia edilen NATO üyeleri Türkiye, Belçika, Hollanda, Almanya ve İtalya, 1968 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülerek imzaya açılan ve 1970 yılında yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın kısa sürede parçası olmuştu. Türkiye, 1 Ocak 1967 tarihinden önce nükleer silah ve patlayıcıya sahip olan ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'in 'nükleer silah sahibi ülkeler' olarak kabul edildiği söz konusu anlaşmayı 28 Ocak 1969 tarihinde imzalamış ve 28 Kasım 1979 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile onaylayarak taraf ülke haline gelmişti. Anlaşma uyarınca nükleer silah sahibi taraf ülkeler, nükleer silah sahibi olmayan ülkelere nükleer silah veya diğer nükleer patlayıcıları temin etmeleri ve yapmaları için yardımda bulunmamayı taahhüt ediyor.

ABD BOMBASI TÜRKİYE'DE

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu ve İtalyan Silahsızlanma Bilim Adamları Birliği başta olmak üzere çeşitli kaynaklarca, 2009 yılı itibariyle Türkiye'de İncirlik Üssü'nde 90 taktik nükleer bombanın bulunduğu iddia edilirken, bunların 50'sinin ABD ve 40'ının ev sahibi ülke (Türkiye) kontrolünde olduğu ileri sürülüyor.

Uluslararası kaynaklara göre Türkiye'de daha önce Balıkesir ve Akıncı üslerinde tutulan nükleer silahlar ise 1996 yılında geri çekildi. ABD'nin Avrupa'daki toplam 200 nükleer bombasının yarısına yakınına Türkiye ev sahipliği yapıyor. Nükleer silahlarla ilgili uluslararası raporlarda, ABD'nin 2005-2008 yılları arasında Almanya'dan 130, İngiltere'den 110 ve İtalya'dan 40 nükleer silahı geri çekerken Türkiye, Belçika ve Hollanda'daki nükleer cephanenin sabit kaldığı ileri sürülüyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89