• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 10 °C

Türkiye'de GDO'lu üretim yapılmadı!

Türkiye'de GDO'lu üretim yapılmadı!
(ASKON) düzenlenen "Gıda ve Geleceğimiz" konulu panelde konuşan Bakan Mehdi Eker, Türkiye'de kesinlikle GDO'lu ürün üretimi yapılmadığını söyledi

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneğinde (ASKON) düzenlenen "Gıda ve Geleceğimiz" konulu panelde konuşan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de kesinlikle GDO'lu ürün üretimi yapılmadığını söyledi. Eker, bugün Danıştayın GDO'lu ürünlerle ilgili yönetmeliğin iki maddesinin yürütmesini durdurduğunu hatırlatarak, o iki maddeden birinin yürürlük maddesi olduğunu, o maddenin yürütmesinin durdurulmasıyla yönetmeliğin hiçbir hükmü kalmadığını kaydetti.

AMAÇ DAHA SIKI DENETİM

Bakan Eker, GDO'lu ürünler Türkiye'ye geldiğinde bunlarla ilgili denetim mekanizması olmadığına değinerek denetim yapılabilmesi için bir yönetmeliğin olması gerektiğine işaret etti. Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yönetmelik veya kanun olmadan denetim yapamazsınız. Yapmaya kalkarsanız, Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarına ve uluslararası hukuka aykırı davranmış olursunuz. Dolayısıyla mevzuat çıkarmanız lazım. Biz bu ürünlerle ilgili daha sıkı bir kontrol ve denetim maksadıyla bu yönetmeliği çıkardık. Yönetmeliğin çıkış gayesi bu. Yani GDO'lu ürünlerin girişini kolaylaştırmak için değil, zorlaştırmak için çıkardık bu yönetmeliği. Yani bu yasaktı da biz serbestleştirmedik. Aksine denetimi yoktu, yasal olarak ona bir denetim getirdik"

ŞİMDİ DAHA TEHLİKELİ OLACAK

Bakan Eker, Danıştayın bu kararı alırken bakanlık olarak kendilerinden savunma almadığını dile getirerek, "Bakanlık olarak savunma istenmeden bu karar verildi. Yani tabiri caizse ifademizi almadı. Haberim yoktu. Dava açıldığını da bugün öğrendim. Neticede mahkeme kararı, uygulayacağız. Bize (karar) resmen geldiğinde biz de ne yapacağımıza dair kararımızı oturup, konuşacağız" diye konuştu.

Yönetmeliği, GDO'lu ürünlerin kontrol ve denetimini esaslara bağlamak üzere çıkardıklarını vurgulayan Eker, "Şimdi eğer bu yönetmelik yürürlükten kaldırılır, durdurulursa, bu arada yeni bir yönetmelik veya kanun çıkıncaya kadar uluslararası hukuk gereği benim ona (GDO'lu ürünlere) bir başka denetim getirme şansım olmayacak. Bunu ben Meclis'te söyledim. TBMM'de ilk dediklerinde 'biz bunu mahkemeye götürürüz' diye. Ben de onlara o zaman 'eğer siz bunu mahkemeye götürür iptal ettirirseniz, tam tersine siz millete tarih önünde bunun hesabını veremezsiniz' dedim. Çünkü ben ne yaptığımı, kime hizmet ettiğimi çok iyi biliyorum. Ben tüketicilere, Türk milletine hizmet ediyorum. Ben Türk milletini böyle bir riske karşı korumak maksadıyla, kontrol ve denetim mekanizması getirmek amacıyla bu yönetmeliği çıkardım. Maalesef çok yanlış bir şekilde kamuoyu bilgilendirildi ve insanların kafası karıştırıldı, zihni bulandırıldı" dedi.

Bakan Eker, Türkiye'nin 2008'de 11 milyar doların üzerinde tarımsal ürün ihracatı olduğunu ifade ederek, Hükümet olarak artık tarıma maişet giderme alanı değil, stratejik bir bakış açısıyla baktıklarını ve iktisadi sektör olarak tanımladıklarını anlattı.

Tarım sektörünün son 5 yılda 4 yıl üst üste büyüdüğünü belirten Eker, bunun son 40 yılda görülen bir olay olmadığını kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89