• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 3 °C

Türkiye basınında bugün (5 Kasım)

Türkiye basınında bugün (5 Kasım)
Türkiye’deki gazeteler bugün manşetlerinde farklı konulara değindi. Ancak baş sayfalarda işlenen konular ise ortak.

Türkiye basınında bugün (5 Kasım)

Türkiye’deki gazeteler bugün manşetlerinde farklı konulara değindi. Ancak baş sayfalarda işlenen konular ise ortak. Domuz gribi aşısıyla ilgili tartışmalar, Başbakan’ın “aşı olmayacağı”nı açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Gül’ün ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da aşı olmayacağını bildirmesiyle, Türk Tabipler Birliği’nin aşıyı desteklediği yönündeki açıklaması baş sayfalarda yer buldu. Diyarbakır’daki korucu cinayeti, savcı tarafından iki teğmenin İstanbul’da sorgulanması, “e-ihbar” olarak nitelendirilen ve “meçhul subay”dan gönderildiği öne sürülen ikinci ihbar mektubunun yanı sıra kanser hastası Güler Zere’nin durumunun bugün netleşecek olmasıyla ilgili haberler de ön planda.

HÜRRİYET

* Vize için hayvanat bahçesi zaferi

Hürriyet gazetesi, Alman Mahkemesi’nin Ankara’da oturan bir Türk’ün, “Almanya’daki 4 çocuğumla hayvanat bahçesine gidip pasif hizmetten yararlanmak istiyorum” diyerek vizesiz seyahat talebiyle açtığı davada sürpriz bir karar verdiğini yazdı. İsmi açıklanmayan bir Türk’ün Avrupa Adalet Divanı’nın 19 Şubat 2009’da TIR şoförleri için aldığı Türklere vizesiz seyahatin yolunu açan kardan sonra kendisi için başvuru yaptığı aktarılan haberde, Yüksek Mahkeme’nin yerel mahkemenin verdiği başvuruyu red kararını bozduğu ve karara itiraz hakkı tanımadığı belirtiliyor.

- “İran’da yine yeşil dalga gösterileri” başlığıyla sürmanşetten duyurulan haberde İran’da İslamcı militanlar ve öğrencilerin ABD Büyükelçiliği’ni basıp 52 Amerikalı’yı rehin aldığı olayın 30’uncu yıldönümünde Tahran’ın yine karıştığı belirtiliyor. Hükümeti destekleyen bir grubun ABD Büyükelçiliği önünde “Amerika’ya ölüm”, “İsrail’e ölüm” sloganlarının atıldığı yazılan haberde, protestocuların internet üzerinden organize olduğu Moskova büyükelçiliği önünde de toplanıldığı aktarılıyor.

- “Küfür eden de ettiren de hesap verecek” başlıklı haberde ise Beşiktaş kulübü başkanı Yıldırım Demirören’in açıklamalarına yer veriliyor. Küfür olayına tepkisini dile getiren Demirören’in, “Emniyet’le konuştum. Küfür edenleri tek tek ortaya çıkaracağım. İsim isim hepsi belli olacak. Küfür edenlerin varsa kombine kartlarını iptal ettireceğim” şeklindeki sözleri aktarılıyor.

SABAH

* Çocuk gelin yarasına neşter

Sabah gazetesi, Meclis Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun Türkiye’nin sosyal bir yarası olan çocuk yaşta evliliklerle ilgili yaptığı çalışmayı manşetten duyurdu. Kız çocuklarının 13-15 yaşında evlendirilip anne olmasını önlemeyi amaçlayan çalışmanın raporuna değinilen habere göre raporda “Türkiye’deki her dört evlilikten biri erken olarak biliniyor. Yasalarda erken evliliği önleyeme yönelik maddeler tavizsiz uygulansın. Çocuğunu küçük yaşta evlendiren aileler ‘azmettirici olarak yargılansın. Zorunlu eğitim 12 yıla çıksın” ifadeleri yer alıyor.

- “Islak imzalı belgede ikinci albay iddiası” başlığıyla verilen haberde ise Albay Dursun Çiçek imzalı “İrticayla Mücadele Eylem Planı Belgesi”nin hazırlanmasında Albay İlker Ziya Göktaş adının geçtiği belirtiliyor. İhbar mektubunu gönderen meçhul subayın yolladığı ikinci ihbar mektubunda, belgenin hazırlanmasında 2’inci Bilgi Destek Şube Müdürü Albay İlker Ziya Göktaş’ın adının geçtiğine yer veriliyor.

- Sabah gazetesi, domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsüne karşı bir uyarının da Merkez Bankası’ndan geldiğini yazdı. Dolaşımdaki banknotların gribin yayılmasına yol açacağı endişesi nedeniyle banka uzmanlarının eski paraları yenisiyle değiştirmeleri ve nakit yerine kart kullanmayı önerdikleri belirtiliyor.

MİLLİYET

* Polis polise suçüstü yaptı

Milliyet gazetesi, Emniyet’in Ankara’da son yılların en büyük rüşvet operasyonlarından birini kendi bünyesinde yaptığını yazıyor. Bazı trafik polislerinin minibüs ve taksi duraklarında “değnekçi” olarak bilinen kişilerden sistematik şekilde rüşvet alındığı iddiası üzerine Şubat ayında operasyon yapıldığı ve polislerin rüşvet alırkenki görüntülerinin kayda geçirildiğini duyuran Milliyet’in haberinde, hazırlanan dosyada görüntülerin yanı sıra rüşvet konuşmalarının değerlendirildiği, üç müfettişin değerlendirmesi sonucu 61 polisin meslekten ihraç edildiği belirtiliyor.

- Milliyet, sürmanşetinde “Aşıda Bakan haklı” başlığıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün Salgın Hastalık Koordinatörü Hande Harmancı’nın açıklamalarına yer veriyor. Başbakan Erdoğan’ın “Kimse aşıya zorlanamaz. Ben de olmam” sözlerini değerlendiren Harmancı’nın Başbakan’ın açıklamasını enteresan bulduğu ve “İnsanlara Sağlık Bakanı’na inanmalarını öneriyorum” dediği aktarılıyor.

- “Son mektubun amacı sulandırmak mıydı?” başlığıyla verilen haberde ise “Meçhul asker” adına bir ihbar mektubunun çıktığına yer veriliyor. Gazetelerin çoğunda bu mektubun savcılığa gönderildiğinin yazıldığı, savcılığın “Bize böyle bir mektup gelmedi” demesi üzerine akıllara “Bu mektup, ilk ihbar mektubunu sulandırmak için yazılmış olabilir mi?” sorusun geldiği kaydediliyor.

TARAF

* Ordular ilk hedefiniz barış

Taraf gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “komşu ülkelerle sıfır problem” politikası kapsamında Yunanistan liderine mektup yazarak “masaya oturalım” dediğini yazdı. 30 Ekim’de Papandreu’ya mektup gönderildiği belirtilen haberde, Erdoğan’ın gönderdiği mektupta, “10 yıldır devam eden işbirliğini hızlandıralım. İlişkilerin tüm alanlarda gelişmesi için hükümetim gerekli iradeye sahip. Karşılıklı saygı ve anlayış çerçevesinde masaya oturalım” şeklinde ifadeler kullandığı belirtiliyor.

- Taraf, sürmanşetten “Suikast sorgusu” başlığıyla verdiği haberde ise İstanbul Emniyeti’ne gönderilen bir ihbar mektubu üzerine “iki amirale suikast düzenlemekten” tutuklanan yedi teğmenin ardından dün de iki teğmenin Adliye’de ifade verdiğini yazdı. Gölcük Donanma Komutanlığı’nda görevli teğmenlerin savcı Süleyman Pehlivan tarafından sorgulandığı, teğmenlere operasyonda ele geçirilen TNT kalıpları ve uyuşturucunun sorulduğu kaydediliyor. Teğmenlerin haklarındaki bütün iddiaları reddettiği ve savcılık sorgusundan sonra da serbest kaldıkları aktarılıyor.

- “Tabipler Başbakan’a tepkili” başlıklı haberde ise Başbakan Erdoğan’ın Domuz gribi aşısı olmayacağını açıklamasının Türk Tabipler Birliği tarafından “Skandal” şeklinde değerlendirildiği belirtiliyor. Haberde birliğin Sağlık Bakanı’na destek verdiği ve “Bakan Akdağ’a yönelik tavır da kendimize yapılmış bir hareket gibi kabul ediyoruz” şeklinde açıklamada bulunulduğu belirtiliyor.

- Güler Zere’yle ilgili gelişmelere de yer veren Taraf, kanser hastası Güler Zere için aylardır beklenen raporun nihayet Adli Tıp’tan çıktığı ve Üçüncü İhtisas Kurulu’nun Zere’nin hastalığı nedeniyle af kapsamında olduğuna yönelik raporun Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiği belirtiliyor.

RADİKAL

* Yine korucular, yine devlet silahı, yine katliam

Radikal Gazetesi, Mardin’in Bilge köyü katliamıyla tekrar sorgulanır hale gelen korucuların Diyarbakır’da bir katliama daha imza attığını yazdı. Haberde geçici köy korucusu olan İsmail Akyol ile oğlu Abbas Akyol’un Diyarbakır’ın Ergani ilçesi çıkışında hasımlarına pusu kurduğunu, üzerlerine zimmetli kalaşnikofları ateşleyen saldırganların dört kişiyi öldürdüğü belirtiliyor.

- “Tabipler: Aşı yararlı” başlığıyla verilen haberde ise Türkiye’deki H1N1 aşısıyla ilgili yapılan tartışmalara değiniliyor. Başbakan Erdoğan’ın “Aşı olmayı düşünmüyorum” açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Gül’ün “Aşı olacak mısınız?” sorusuna “Risk grubunda değilim” yanıtı verdiği, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da aşı olmayacağını açıkladığına yer veriliyor. Türk Tabipleri Birliği’nin konuya ilişkin açıklamasında ise aşının yararının zararından daha fazla olduğu, Başbakan’ın yarattığı güvensizliğin telafisinin mümkün olmadığının belirtildiği yazılıyor.

- Radikal, bugün hakkında karar çıkması beklenen Güler Zere’yle ilgili haberi “Zere’ye af yolda” başlığıyla duyurdu. Cumhurbaşkanı Gül’ün kanser hastası mahkum Güler Zere’yi affetmesinin yolunun açıldığı belirtilen haberde, İstanbul Adli Tıp Üçüncü İhtisas Kurulu’nun sonunda Zere’nin af kapsamında olduğu yönünde görüş bildirdiği belirtiliyor.

AKŞAM

* Müdürün organize işleri

Akşam gazetesi, Emniyet Müdürü Faruk Ünsal’ı yakan telefon dinlemelerine ulaşarak konuyu manşetine taşıdı. Tutuklanan zanlıların telefon konuşmalarında Ünsal’ı “Adapazarı’nın başı” diye tanımladığı, Ünsal’ın galerici F.Ç’yi arayıp “Düğün var” diyerek operasyonu sızdırdığı öne sürülüyor.

- “e-İhbar depremi” başlığıyla verilen haberde ise kimliği meçhul subayın bu kez e-postayla gönderdiği mektubun ortalığı karıştırdığı aktarılıyor. Mektupta, “Asker psikolojik harekatta kullanıyor “ denilen sitelerden 7’sinin aktif 35’inin ise kapalı olduğuna dikkat çekiliyor. Listede ayrıca Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Samanyolu TV’nin adının geçmediği hatırlatılarak Genelkurmay’ın mail ile ilgili hiçbir açıklama yapmadığı da belirtiliyor.

- Akşam gazetesi ayrıca, “50 bin kişilik özel ordu” başlığıyla verdiği haberde sınıra ABD modeli koruma geldiğini yazıyor. İçişleri Bakanlığı bünyesinde 50 bin personeli olan asker ve polisten bağımsız ayrı bir güç oluşturulacağı belirtilen haberde, terör, uyuşturucu ve yasadışı göçe karşı ordunun kalkan görevi göreceği ve bütün sınırları koruyacağı kaydediliyor. 

- Akşam’ın bir diğer haberinde de Başbakan’ın H1N1 aşısı olmayacağını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de “Risk grubunda mıyım?” diyerek aşı olmayacağı duyuruluyor. Haberde ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da aşı olmayı düşünmediğini açıkladığı belirtiliyor.

YENİ ŞAFAK

* Açılım seferi

Yeni Şafak, Cumhurbaşkanı Gül’ün üniversitenin yeni öğretim yılını açmak üzere bugün Tunceli’ye gideceğini ve demokratik açılım heyecanıyla kendisini bekleyen vatandaşlara hitap etmesinin beklendiğini yazdı. Yeni Şafak, tarihi öneme sahip dediği seyahate Alevi Çalıştayı’nı düzenleyenlerin de katılacağını, bu arada Tunceli’deki parti yöneticileri, dernek ve sendika temsilcileriyle işadamlarının sorunları hakkında bir dosya hazırlandığını aktardı.

- “Korucu dehşeti” başlığıyla Diyarbakır Ergani’de geçici köy koruculuğu yapan ve birbiriyle akraba olan Akyol ve Aras aileleri arasındaki husumetin silahlı çatışmaya dönüştüğü ve dört kişinin öldüğü belirtiliyor. Kalaşnikofların kullanıldığı çatışmada, dört akrabalarını öldüren baba-oğulun gözaltına alındığı yazılıyor.

- “İkinci mektup bana gelmedi” başlıklı haberde ise ortaya çıkan “e-ihbar” mektubuyla ilgili Savcı Turan Çolakkadı’nın açıklamalarına yer veriliyor. Çolakkadı’nın ihbar mektubunun kendilerine ulaşmadığını açıkladığı belirtilen haberde, “E-mail ile gönderilen mektuptaki bilgi ve belgelerin eski olması mektubun farklı bir kalemden çıkmış olabileceği kuşkusuna neden oldu” deniliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89