• BIST 10003.43
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 20 °C

Türkiye basınında bugün (3 Aralık)

Türkiye basınında bugün (3 Aralık)
Türkiye’de çıkan gazetelerin baş sayfasına bugün ağırlıklı olarak ABD’nin Afganistan için Türkiye’den daha fazla asker ve rol istemesi damgasını vurdu.

Türkiye’de çıkan gazetelerin baş sayfasına bugün ağırlıklı olarak ABD’nin Afganistan için Türkiye’den daha fazla asker ve rol istemesi damgasını vurdu. Üst mahkeme olan Danıştay’ın, YÖK’ün aldığı üniversitelere girişte katsayı eşitliği getiren kararın yürütmesin durdurmasıyla ilgili gelişmeler, yeni katsayı uygulaması sinyalleri de gazetelerin ilgi gösterdiği bir haber oldu. Gazetelerde dikkat çeken bir diğer haber ise Cumartesi günü Ergenekon savcılarına ifade vermeleri beklenen üç eski generalle ilgiliydi.

HÜRRİYET
Muharip güç için pazarlık

Hürriyet, manşetinde ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’nin de aralarında bulunduğu NATO üyesi ülkelerden Afganistan için daha çok asker ve rol istemesine karşın Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) aldığı “muharip güç göndermeme” kararının buna engel olduğunu yazdı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’in dün Başkan Obama’nın 7 Aralık’ta Başbakan Erdoğan ile yapacağı görüşmede Türkiye’den muharip güç isteyeceğini açıkladığı belirtilen haberde, Jeffrey’in “ABD Türkiye’ye baskı yapıyor, Türkiye reddediyor gibi algılanmasından rahatsızlık duyuyorum” dediği, Dışişleri'nin bu açıklamadan rahatsız olduğu kaydedildi.

- “Cumartesi randevusu” başlığıyla sürmanşetten verilen haberde, Ergenekon soruşturmasında darbe günlükleri sorgulaması için telefonla ifade daveti yapılan 3 eski komutana, savcılığın 5 Aralık Cumartesi günü randevu verdiği belirtildi.

- Hürriyet gazetesi, aşı olmayacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun hem kendisine hem de çocuklarına aşı yaptırdığını yazdı. Haberde, Çubukçu’nun bakanlıktaki yakın çalışma arkadaşlarına da aşının faydasını anlattığı kaydedildi.

SABAH
YÖK’ten itiraz ve yeni formül

Sabah gazetesi, Türkiye’deki üst mahkeme olan Danıştay’ın üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesini durdurmasına itiraz ettiğini yazdı. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın yeni katsayı sinyali verdiği belirtilen haberde, Özcan’ın, “Biz çözüm için (dava sonucunu) beklemeyeceğiz. Bunu yapmak zorundayız. Alternatif şimdikine yakın olacak” dediği aktarıldı.

- “İsviçre’den iptal sözü” başlığıyla verilen haberde minareleri yasaklayan İsviçre’nin Senato Başkanı Erika Forster – Vannini’nin Müslümanlara hitaben yaptığı açıklamaya yer verildi. Vannini’nin, “Size söz veriyorum, bu yasa iptal edilecek. Hükümetimiz bu konu üzerinde çalışmaya başladı” şeklindeki konuştuğu belirtildi.

- “Genetik yapı kadın ömrünü uzatıyor” başlığıyla Sabah’ın sürmanşetinde yer alan haberde ise Japon uzmanların fareler üzerinde yaptığı araştırmaya yer verilerek, kadınların uzun yaşamasının sırrının, her iki cinste de bulunan ancak kadında fonksiyonunu yitiren “Rasgfre 1” geni olduğu ve bu genin etkisini yitirdiği için kadınların daha dayanıklı olduğu belirtildi.

MİLLİYET
Obama’ya ret

Milliyet gazetesi, ABD’nin Afganistan’da çatışma bölgelerinde görevlendirmek için Türkiye’den asker istediğini, Erdoğan’ın ise 7 Aralık’ta Beyaz Saray’da görüşeceği Obama’ya “Askeri çatışmaya sokmayız” demesinin beklendiğini yazdı. Görüşmede Obama’nın taleplerini en üst düzeyde ileteceği belirtilen haberde, Erdoğan’ın ise, “Türk askerini Müslüman unsurlara karşı kullanmak yarardan çok zarar getirir. Kabul edemeyiz” yanıtı vereceği ifade edildi.

- “Savcının kozu Özkök’ün ifadesi” başlığıyla Milliyet’in sürmanşetten verdiği haberde emekli orgeneraller Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’yı ifadeye çağıran Ergenekon savcılarının üçüncü iddianameye “Tanık Hilmi Özkök’ün ifadesinde belirttiği bazı konuların, Özden Örnek ve Mustafa Balbay’da ele geçirilen günlüklerde yer alan bir kısım hususları doğrular nitelikte olduğu görülmüştür” notunu düştüğü belirtildi. Habere göre, Hilmi Özkök’ün bu ifadesinin darbe günlükleriyle örtüşmesi üç eski komutanı savcılık sorgusunda zorlayacak.

- Milliyet’in sürmanşetinden verdiği ve “IMF rüzgarı” başlığı taşıyan diğer bir haberde ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “IMF ile görüşmelerimizi detaylı şekilde sürdürüyoruz. Haftada iki-üç kez temas kuruyoruz” açıklamasını, yapınca İstanbul Borsası’nın uçtuğu yazıldı.

AKŞAM
CHP’den gidin

Akşam gazetesi, zaman zaman sivri çıkışlarıyla bilinen CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in sözlerini manşetine taşıdı. Habere göre Tekin'in, Mustafa Sarıgül ile hareket eden CHP’nin eski ağır toplarından Hikmet Çetin, Onur Kumbaracıbaşı, Mehmet Moğultay ve Bülent Tanla’ya rest çekerek, “Hemen istifa edin yoksa hepinizi disipline gönderirim” dediği aktarıldı.

- “Daha çok asker diyecek” başlığıyla verilen haberde ise ABD’nin Afganistan için daha fazla asker ve rol istemesine yer verildi. Başbakan Erdoğan’ın Obama ile randevusu öncesinde Washington’ın masaya getireceği ana gündem maddesinin belli olduğu ifade edilen haberde, söz konusu talebe Ankara’nın soğuk baktığı belirtildi.

- “Tutanaklı tebligat” başlığıyla verilen bir diğer haberde ise savcılığa çağrılan komutanlara değinildi. Savcılık tarafından çağrılan Eski generaller İbrahim Fırtına, Aytaç Yalman ve Özden Örnek’in Cumartesi günü ifade verecekleri belirtilen haberde, işlemleri hızlandırmak için yazılı değil, sözlü çağrı yapıldığı kaydedildi.

TARAF
Faili meçhulde Bilge kurşunu

Taraf gazetesi, 15 yıldır faili meçhul olan Davut Karçi cinayetini PKK’nin değil, Bilge Köyü korucularının işlediğinin ihbar mektubuyla ortaya çıktığını yazdı. Mardin’de 44 kişinin öldüğü Bilge Köyü katliamı sanığı Mehmet Çelebi’nin Mazıdağ Savcılığı’na cezaevinden ihbar mektubu yazdığı belirtilen haberde, Çelebi’nin 1994’te sekiz kurşunla vurulan Karçi ile ilgili önemli bilgiler verdiği, Karçi’yi PKK’nin değil, katliamda mağdur olan korucuların öldürdüğünü öne sürdüğü yazıldı.

- “Amiralin üç çıkmazı” başlığıyla sürmanşetten verilen haberde, savcılara ifade verecek olan emekli Oramiral Örnek’in günlüklerini yalanlayacağı belirtildi. Delillerin günlüklerle sınırlı olmadığı aktarılan haberde, “Ergenekon savcılarına 25 Nisan günü İzmir’de bilgi veren o dönemin genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün üçüncü iddianemeye giren ifadeleri, darbe günlüklerinde anlatılan olaylarla birçok noktada örtüştü. En büyük çakışma ise AKP’ye muhtıra tartışmaları konusunda” ifadelerine yer verildi.

- “Dört helikopter firarda” başlığıyla verilen ikinci manşet haberinde ise 2004 yılında modernizasyon için Rusya’ya gönderilen MI-17 model dört helikopterin, sözleşme feshedildiği için ortada kaldığı yazıldı. Habere göre, modernizasyon için Ruslarla 13.5 milyon Dolar'a anlaşıldığı, 2004’te helikopterlerin gönderildiği ancak sözleşme feshedildiği için helikopterlerin akıbetinin meçhul olduğu belirtildi.

YENİ ŞAFAK
Hepimiz Müslümanız

Yeni Şafak, minare yasağına tepkilerin çığ gibi arttığını, İsviçrelilerin de karara isyan ederek Lozan ve Cenevre’de minare maketleriyle yürüyen onbinlerce kişinin “Hepimiz Müslümanız” pankartı açtığını yazdı. Lozan’da 5 bin kişinin katedralden camiye kadar yürüdüğü belirtilen haberde, Cenevre’de de 500 yıllık katedralin kapısına minare dikildiği belirtildi.

- Sürmanşetinden verdiği “Bursa, Andıç’ın ikinci pilot bölgesi” başlıklı haberde ise Albay Dursun Çiçek imzalı “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nın Erzincan’dan sonra Bursa’da da uygulamaya konulduğu, bürokrat ve işadamlarının usülsüz şekilde dinlenerek, jandarmaya da operasyon yaptırıldığı yazıldı.

- “Dalan da kafeste” başlığıyla verinle haberde ise Ergenekon savcılarının dehşet senaryoları içeren “Kafes Planı” ile Poyrazköy cephaneliği hakkındaki iddianeme için düğmeye bastığı belirtildi. Habere göre Ergenekon’un firari zanlılarından olan Bedrettin Dalan da Kafes Planı kapsamında yargılanacak.

ZAMAN
Genelkurmay, Danıştay’daki katsayı davasını takibe almış

Zaman gazetesi, Genelkurmay’ın YÖK’ün aldığı katsayı eşitliği kararının yürütmesini durduran Danıştay’a gönderilen bir yazıyı manşetinden duyurdu. Habere göre, İstihbarat Başkanlığı tarafından üç ay önce Genelkurmay 2'nci Başkanı’a gönderilen yazıda, YÖK’ün katsayı düzenlemesinin toplumdaki birlik ve beraberliği bozacağı ileri sürülüyor. İstanbul Barosu’nun danıştay’da açtığı iptal davasına atıf yapılan yazıda, “gelişmelerin takip edilmesinin uygun olacağı”nın belirtildiğine yer verildi.

- Zaman’ın bir diğer haberinin konusu ise Cumartesi günü Ergenekon savcılarına ifade verecek üç generalle ilgili. Darbeye teşebbüs belgelerinin paşaları zorlayacağı belirtilen haberde, Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün daha önce savcılara verdiği ifadelerin buna neden olacağı yazıldı.

- Zaman sürmanşetinde ise ABD’nin Afganistan için Türkiye’den daha çok asker istediğini duyurdu. Haberde, ABD’nin Ankara büyükelçisinin asker istendiği yönündeki açıklamasının, Barack Obama’nın Afganistan’a 30 bin ek Amerikan askeri gönderme kararından bir gün sonra geldiğine dikkat çekildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89