• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Türk sineması rekora koşuyor

Türk sineması rekora koşuyor
Gişe hasılatları ve uluslarası film festivallerinde elde ettikleri başarılarla ön plana çıkan Türk filmleri rekora hazırlanıyor.

Sonbahardan itibaren sezon boyunca seyirciyle buluşacak olan 70 filmle Türk sinema tarihinde ilk kez bu kadar fazla sayıda yapım vizyona girecek.

Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, yeni sinema sezonuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yabancı film yapımcılarına teşvik niteliği taşıyan yasal düzenlemenin TBMM'de kabul edilmesinin ardından bu alanda önemli bir adım olduğunu belirten Çelik, "KDV'nin indirilmesi, yabancıları biraz daha rahatlatacak. Ama bu, tek başına bir çare değil. Bunun yanında, en azından bir miktar da geriye dönük teşvik mekanizmasının oluşturulması gerekiyor. Bunun başarılması halinde yılda 4-5 film Türkiye'de çekilebilir" dedi.

Türkiye'nin, böylelikle gelecek 4-5 yıl içerisinde Türkiye'nin bu alanda en önemli ülkeler arasına girebileceğini vurgulayan Çelik, "Bu filmlerin Türkiye'de çekilmesi, uluslararası anlamda tanınmamızı ciddi şekilde artıracaktır. Bu da doğal bir kültür hazinesine sahip bulunan ülkemizi de daha ön plana çıkaracaktır. Ülkenin genel ekonomik durumu gibi konuları düşünürsek, teşvik de hemen çıkamıyor. Çünkü teşvik de bir istisnadır, belli kayıpları göz önüne almanız lazım. Tabii burada kayıptan çok kazanç elde edilecek. Biraz da öyle düşünmek lazım. Yani hem maddi kazanç, hem de manevi olarak ülkenin tanıtımı açısından kazanç elde edilecek" dedi.

ABD'den ekim ayı içerisinde önemli yapımcıların geleceğini dile getiren Çelik, "Bir aksilik olmazsa benim tahminim 2010 yılında iki büyük yabancı filmin Türkiye'de çekimi yüzde 70'ler civarında bulunuyor" diye konuştu.

"Gişe açısından kriz önemli"

Küresel krizin etkilerinin tüm dünyada halen yaşandığını dile getiren Çelik, "Geçen yıl krizin başlangıcıydı. Bu yıl şu andan itibaren krizin tam göbeğindeyiz, önümüzdeki yıl da muhtemelen bu his devam edecek. Bu da 2009-2010 sinema sezonu için gişe açısından önem taşıyor" dedi.

Geçen sinema sezonunda gişe hasılatları açısından ilk 10'un Türk filmlerinden oluştuğunu ifade eden Çelik, "Bu, gişe başarısı olarak inanılmaz, hiç görülmemiş bir şeydir ve çok sevindiricidir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu sezon da gösterime girecek film sayısı açısından yeni bir rekora imza atılacağını aktaran Çelik, "Eylül ayından itibaren gelecek yıl hazirana kadar yaklaşık olarak 70 film vizyona girecek. Bu da film sayısı itibariyle Türkiye'nin rekoru olacak. Gişe başarılarını da hep beraber göreceğiz. Muhtemelen gişede de iyi sonuçlar alacağız diye ümit ediyorum" diye konuştu.

Hepsi birbirinden iddialı

Yeni sinema sezonunda gösterime girecek olan Türk filmlerinden bazıları ise şöyle:

-Çıngıraklı Top: Yönetmen Egemen Ertürk'ün ilk filmi olan yapım, görme engelli bir takıma antrenör olan eski bir futbolcunun öyküsünü anlatıyor. İlyas Salman, İpek Özkök, Zihni Göktay, Erkan Taşdöğen ve İlhan Mansız'ın rol aldığı yapım, 18 Eylül'de gösterime girecek.

-Sonsuz: Cemal Şan'ın yönettiği ve üç kanser hastasının hikayesini işleyen filmin çekimleri tamamlandı. Ferhat Gündoğdu, İsmail Hacıoğlu, Şevket Çoruh, Ayça Bingöl, Elif Sönmez, Mehmet Ali Nuroğlu, Serdar Orçin, Erdal Tosun, Rıza Kocaoğlu, Nuri Nisa Yıldırım, Ahmet Mumtaz Taylan, Necmettin Çobanoğlu, Eray Özbal, Serap Aksoy, Volga Sorgu ve Süleyman Turan'ın baş rolünü paylaştığı film, 18 Eylülde seyirciyle buluşacak.

-11'e 10 Kala: Pelin Esmer'in yönettiği ve Nejat İşler, Mithat Esmer, Tayanç Ayaydın ile Laçin Ceylan'ın oynadığı film, 25 Eylülde Özen Film dağıtımıyla Sinefilm tarafından vizyona çıkarılacak. Film, tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithat Bey'in binasının yıkım kararı alınması nedeniyle koleksiyonları uğruna verdiği savaşı anlatıyor.

-Nefes: Güneydoğu'da Irak sınırına yakın bir bölgede bulunan ve Karabal Tepesindeki bir röle istasyonunu korumak üzere görevlendirilen, bir yüzbaşı komutasındaki 40 askerin hikayesini anlatan "Nefes", 16 Ekim'de gösterime girecek. Bir süredir ilgi çekici fragmanıyla gündemde olan yapım, yönetmen Levent Semerci'nin imzasını taşıyor.

-Çılgın Türkler-Görev Somali: "Maskeli Beşler" filminin yazar ve yönetmeni Murat Aslan'ın imzasını taşıyan komedi filmi, 27 Kasımda izleyici karşısına çıkacak. Yapımcılığını Avşar Film'in üstlendiği yapım, seyircinin yeni sezonda merakla beklediği filmler arasında bulunuyor.

Cem Yılmaz'ın 'Yahşi Batı'sı

Yahşi Batı: Fida Film ve CMYLMZ FikirSanat ortak yapımı olan film, sezonun en iddialı yapımları arasında bulunuyor. 1800'lü yılların sonunda iki Osmanlı'nın dönemin padişahı tarafından gönderildikleri Amerika görevi sırasında başlarına gelen olayların anlatıldığı "Western türündeki" komedi filmi, 8 Ocak 2010 tarihinde vizyona girecek.

Senaryosunu Cem Yılmaz'ın yazdığı, Ömer Faruk Sorak'ın yönettiği filmde Cem Yılmaz, Ozan Güven, Demet Evgar, Zafer Algöz, Özkan Uğur, Dilek Çelebi, Ferdi Sancar, Mazlum Çimen, Tuncay Özinel, Cansu Dere ve Uğur Polat rol alıyor.

-Ejder Kapanı: Yapımcılığını TMC'nin yaptığı, senaryosunu Kubilay Tat'ın yazdığı filmin yönetmeni Uğur Yücel. Polisiye-gerilim tarzındaki filmde, Uğur Yücel, Kenan İmirzalıoğlu, Nejat İşler, Ceyda Düvenci ve Berrak Tüzünataç rol alıyor. Çekimlerine 15 Haziran'da İstanbul'da başlanan film için Fransız bir ekip de Türkiye'ye geldi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün de desteği alınan film, 22 Ocak 2010 tarihinde Türkiye ve Avrupa'da izleyiciyle buluşacak.

-Karanlıktakiler: Çağan Irmak'ın kamera arkasına geçtiği filmin senaryosu da Irmak'ın imzasını taşıyor. Şebnem Dilligil, Rıza Akın, Merih Atalay, Durul Bazan, Savaş Akova, Pınar Töre, Gülriz Şirinyan, Hilal Özbay, Güner Özkul, Derya Alabora, Erdem Akakçe ve Meral Çetinkaya'nın rol aldığı film, 30'lu yaşlarını aşmasına rağmen annesi Gülseren ile birlikte yaşamak zorunda kalan Egemen'in, dışarıdan bakıldığında normal gözüken, ancak içinde adeta "küçük bir cehennem" gizli olan evinde yaşadıklarını işliyor.

-Eyvah Eyvah: Yapımcılığını BKM Film'in üstlendiği film, 29 Ocak 2010 tarihinde vizyona girecek. Komedi türündeki filmin baş rolünü Demet Akbağ ile Ata Demirer üstleniyor.

Yılmaz Erdoğan'dan 'Neşeli Hayat'

-Neşeli Hayat: Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği filmde, Erdoğan, başrolü Büşra Pekin ile üstleniyor. BKM-Mutfak Oyuncuları'nın kamera karşısına geçtiği film, yaşamını güzelleştirmek için çaba sarf eden Rıza'nın yaşadıklarını konu alıyor.

-Büşra: Mine Kılıç, Tayanç Ayaydın, Çiğdem Batur ve Coşku Cem Akkaya'nın rol aldığı filmin yönetmenliğini Alper Çağlar üstleniyor. Yönetmen Çağlar'ın ilk uzun metrajlı filmi olan yapım, usta çizer Bahadır Boysal'ın aynı adlı çizgi kahramanının sinema uyarlaması. Dört yalnız insanın yaşama farklı bakış açılarını işleyen film, muhafazakar ve varlıklı bir ailenin kızı olan ve başörtüsü takan Büşra'nın ailesinin değerleri ile kendi fikirleri arasındaki çelişki nedeniyle yaşadıklarını konu alıyor. Film, 19 Mart 2010 tarihinde vizyonda olacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89