• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

Türk basınında bugün (5 Aralık)

Türk basınında bugün (5 Aralık)
Gazetelerin ortak olarak birinci sayfalarına yansıttığı haberlerin başında, DTP’nin kapatılma davası, darbe planlamakla suçlanan üç eski kuvvet komutanı var.

Türkiye’de bugün gazetelerin ortak olarak birinci sayfalarına yansıttığı haberlerin başında, DTP’nin kapatılma davası, darbe planlamakla suçlanan üç eski kuvvet komutanın bugün Ergenekon davasını yürüten savcılara ifade vermesi ve eczacıların iş bırakma eylemiyle Adıyaman’da dedesini şikayet ettiği için canlı canlı toprağa gömülerek öldürülen 16 yaşındaki kızın hikayesini ele aldılar.

HÜRRİYET
İşte iki oda

Hürriyet gazetesi, İmralı Adası’nda ömür boyu hapis cezasını çeken PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevindeki şartlarını protesto etmek için Diyarbakır’da bir araya gelen DTP’li 97 belediye başkanı ile 9 il genel meclis başkanının ortak basın açıklaması yaptığını manşetine taşıdı. Haberde, belediye başkanları adına yapılan basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in, “Eğer gerçekten İmralı’daki şartlar standartlara uygun deniliyorsa Başbakan, Bahçeli ve Baykal 11 yıl değil, 11 gün kalsınlar görelim. Sözüm ona iyileştirme diye 12 metrekareyi 6 metreyekareye düşürdüler. Kim kimi kandırıyor, bu nasıl iyileştirmedir. Anlamakta güçlük çekiyoruz” sözlerine yer verildi.

- "Kurul üyesinden şok aşı iddiası"başlıklı haberde, Sağlık Bakanlığı Pandemi İzleme Kurulu üyesi Prof. Dr. İsmail Balık’ın domuz gribine karşı “aşı yaptırmayın” diyenlere sert tepki gösterdiği belirtilerek, Balık’ın “Hastaların yaklaşık yüzde 80’i son 15 günde kaybedildi. Aşı olsalardı ölmeyeceklerdi. Aşı olmayın diyenlere soruyorum, bu ölümlerin vebalini üstlenebilecekler mi?” sözlerine yer verildi.

- Hürriyet bir diğer haberinde Sincan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki (TİB) ikinci inceleme öncesindeki girişimleri nedeniyle, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Emre Taner ve hukuk müşaviri hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

- "Kepenkler kapandı" başlığıyla verilen haberde ise, eczanelerin ilaçta iskonto oranını yükselten kararnameye tepki için bir günlük kepenk kapatma eylemi gerçekleştirdikleri yazıldı.

SABAH
Canlı canlı gömdüler

Sabah gazetesi, manşetinde Adıyaman’da işlenen bir cinayete yer vererek, ailesi tarafından öldürülüp toprağa gömülen Medine Memi’nin hikayesini ele aldı. Haberde, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde evlerinin bahçesindeki kümeste cesedi bulunan 16 yaşındaki Medine Memi cinayetinde, genç kızın 45 gün önce dedesini polise şikayet ettiği için canlı canlı baş aşağı toprağa gömüldüğü ve üzerine beton dökülerek öldürüldüğü belirtildi.

- Sabah "Dul kadınlar Albay’ı suçladı" başlıklı haberinde, Şırnak'ta görev yaptığı 1993-95 yılları arasında 20 kişinin kaçırılıp işkence edilerek öldürülmesinden sorumlu tutularak yargılanan, aralarında Kayseri İl Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ile korucubaşı Kamil Atak'ın da bulunduğu 6'sı tutuklu biri firari 7 sanığın yargılandığı davada, eşleri öldürülen iki kadının tanık olarak dinlendiği ve kadınların Albay Cemal Temizöz ile korucubaşı Kamil Atak’ı suçladıkları belirtildi.

- Sabah’ın birinci sayfasında yer verdiği bir başka haber ise bugün hemen hemen tüm gazetelerin birinci sayfasında yer alan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı cezaevinde kaldığı odanın fotoğrafları oldu. Haberde, Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İmralı'da hükümlülerin, ayrı bir bölümde bulunan avukat görüş odasında avukatlarıyla açık görüş yaptığı belirtilerek, hükümlülerin diğer F Tipi cezaevlerinde olduğu gibi 32 metrekarelik spor odası, 20 metrekarelik hobi odası ve aynı büyüklükteki derslikten yararlandıkları kaydedildi.

RADİKAL
Açılımın zor günleri

Radikal gazetesi, yazar Mehmet Tezkan’ın, demokratik açılımın gidişatına ilişkin köşesinde yer verdiği haberini manşetine taşıyarak, açılımın en zor günleri yaşadığını yazdı. Haberde bir yandan İmralı Cezaevi’nde Öcalan’a uygulanan tecrit nedeniyle sokaklara çıkan ve karakollara saldıran çocuklar, DTP’nin kapatılma davası, son yaşanan gösteriler ve gerilimle birlikte Mahmur’dan gelişlerin durması ele alındı.

- Radikal'in "Hasreti bitirecek otobüs onları sonsuza dek ayırdı" başlıklı haberinde, Muş’ta görev yapan öğretmen Onur Değirmenci’nin kendisi gibi öğretmen olan nişanlısı Elif Nalcak’ı karşılamaya gittiği otogarda, nişanlısını getiren otobüsün altında kaldığı yazıldı.

- "İnönü’de ırkçılığa geçit yok" başlığıyla verilen haberde de, İstanbul’da oynanan ve 0-0 berabere biten Beşiktaşspor ile Diyarbakırspor arasındaki maçta ırkçı sloganların atılmadığı, Beşiktaş tribünlerinin Diyarbakırspor’u tribüne çağırıp, ‘Irkçılığa karşıyız, Beşiktaşlıyız’ diye bağırdığı belirtildi.

- Radikal’in birinci sayfasında yer verdiği bir başka haberinde ise, önceki gece Şırnak’ın İdil ilçesinde yaşanan gösterilerde 500 kişilik PKK sempatizanının, öğretmen ve öğrencilerin konakladığı Öğretmen Evi’ne saldırdığı ve atılan taşlar sonucu iki öğrencinin yaralandığı yazıldı.

MİLLİYET
Elif’in dramı

Milliyet gazetesi, Muş’ta aynı okulda görev yapan nişanlısını karşılamaya giderken otobüs altında kalarak can veren Onur öğretmenin haberini “Elif’in dramı” başlığıyla manşetine taşıdı. Haberde, nişanlısını dönüşte otogarda bekleyen Onur öğretmenin, nişanlısı Elif’in gözleri önünde otobüs altında kaldığı ve öğretmenin son anlarına kadar “nişanlımı görmek istiyorum” diye sayıkladığı belirtildi.

- Milliyet sürmanşetinde, "Türkiye’yi geren oda" başlığıyla verdiği haberde, Adalet Bakanlığı’nın Öcalan’ın nakledildiği yeni odanın küçük olduğu şeklindeki iddialara karşı, dün basına dağıttığı fotoğraflarla cevap verdiğini yazdı.

- "Ali Kırca domuz gribi" başlıklı haberde, bayram tatili için Almanya’ya giden Show TV’nin ana haber sunucusu Ali Kırca’nın domuz gribine yakalandığı için programlara çıkmadığı, domuz gribinin Kırca’nın eşi ve iki oğluna da bulaştığı kaydedildi.

- Danıştay’ın meslek liselerine uygulanan katsayı uygulamasını kaldırmasına yönelik protestoların devam ettiği belirtilen bir diğer haberde, İstanbul Beyazıt Meydanı’nda toplanan yaklaşık bin kişilik grubun, Danıştay’ın imam hatip ve meslek liseleriyle ilgili katsayı kararını protesto ettiği belirtildi.

TARAF
Bir daha darbe yapacakmısın

Taraf gazetesi, manşet haberine Darbe Günlükleri’ne göre Ergenekon sanığı Şener Eruygur’dan sonra müdahaleyi en çok destekleyen iki komutan olan İbrahim Fırtına ve Aytaç Yalman’ın bugün Ergenekon savcılarına ifade vermelerinin beklendiğini yazdı.

- Taraf'ın "Açılım bu hücreye sıkıştı" başlığıyla verdiği haberde, son bir haftadır tartışılan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tecrit edildiği haberlerine karşılık, Adalet Bakanlığı’nın hücrenin fotoğraflarını basına dağıttığı, bu tartışmaların hükümetin Kürt açılımına yönelik atmayı planladığı adımları yavaşlattığı ve bu ay Mahmur’dan gelmesi planlanan vatandaşların dönüşünün sekteye uğradığı yazıldı.

- Gazetenin bir diğer haberinde ise, Mayıs 1993‘te Bingöl’de 33 askerin öldürüldüğü olayda, 24 rehin askeri iddia edildiği gibi askerlerin kurtarmadığı, askerleri bölgeye operasyon düzenleyen Polis Özel Harekat Timleri’nin kurtardığı belirtildi.

STAR
DTP ne istiyor

Star gazetesi, manşet haberinde, Anayasa Mahkemesi’nin DTP’nin kaderini belirleyecek kapatma davası öncesinde, Öcalan’ın yattığı İmralı’daki cezaevi şartlarının ağırlaştırıldığı gerekçesiyle yapılan gösterilerin gerilimi arttırdığını belirterek, DTP yöneticilerinin yapmış oldukları açıklamaların da tansiyonu yükselttiğini kaydetti.

- Star gazetesinin birinci sayfasında yer verdiği "Genç mülkiyeliler Öymen’den rahatsız" başlıklı bir diğer haberde ise, CHP lideri Deniz Baykal ile Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in mezun oldukları Mülkiyeliler'in 150'nci kuruluş yıldönümüne katıldıklarında, genç mülkiyeliler tarafından protesto edildikleri ve burada “Bu salonda yeriniz yok, Öymen çık dışarı” şeklinde sloganların atıldığı belirtildi.

- Star'ın, "Darbe sorgulanacak" başlığıyla verdiği bir başka haberde ise, Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ile Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’nın, 2004 yılındaki darbe planları için bugün ifade verecekleri, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ise yarın günlüklerin sorulacağı kaydedildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89