• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Türk basınında bugün (19 Kasım)

Türk basınında bugün (19 Kasım)
CHP'nin Dersim kriziyle ilgili gelişmeler ve avukatların Taksim'de yaptığı "Yargıya sahip çık" yürüyüşü de öne çıkan haberler oldu.

GAZETE MANŞETLERİ GALERİ (19 KASIM)

Türkiye'de yayınlanan gazeteler bugün ağırlıklı olarak başı kesilerek vahşi bir şekilde öldürülen ve cesedi çöp konteynerine atılan Münevver Karabulut cinayetiyle ilgili hazırlanan iddianameye yer verdi. Galasataray'ın kaptanı Arda Turan'ın domuz gribi olduğunun açıklanması, CHP'nin Dersim kriziyle ilgili gelişmeler ve avukatların Taksim'de yaptığı "Yargıya sahip çık" yürüyüşü de öne çıkan haberler oldu.

HÜRRİYET
12.988 mektup

Hürriyet gazetesi, son günlerde Türkiye'de yargının dinlendiği iddiaları üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yaptığı açıklamayı manşetine taşıdı. Ergin'in konuya dair verdiği rakamları aktaran Hürriyet, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nca (TİB) 2009'da dinlendiği bildirilen telefon sayısının 32 bin 852 olduğunu yazdı. Haberde, 2006'dan 2009'a kadar mahkemelerin sırasıyla, 29 bin 309, 39 bin 210, 42 bin 256 ve 33 bin 37 dinlemede bulunduğu belirtilerek, son üç yılda 113 bin 270 kişinin telefonlarının dinlendiği ve bunlardan 12 bin 988 kişiye "dinledik, suç bulamadık" mektubu gönderildiği kaydediliyor.

- "2012 startı" başlıklı haberde, Bakanlar Kurulu'nun cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin atlyapısını da belirleyen tasarıyı kabul ettiği ve Türkiye'nin 2012'de cumhurbaşkanını halk tarafından seçebileceği yazıldı. Haberde, seçime katılacaklara hazine yardımı yapılmayacağı, Amerikan sisteminde olduğu gibi adaylara yapılan bağış ve harcamaların seçim hesabında görüleceği belirtildi.

- "Cinayette baba da var" başlığıyla sürmanşetten Türkiye'yi sarsan Münevver Karabulut cinayetine yer veren Hürriyet, açıklanan savcılık iddianamesinde cinayeti işleyen Cem Garipoğlu'na 24 yıl, babası Nida Garipoğlu'na ise "müebbet ağırlaştırılmış hapis" istendiğini yazdı. İddianamede baba ve oğulun, tasarlayarak ve Karabulut'u canavarca bir hisle, eziyet çektirerek öldürmekle suçlandıkları belirtildi.

SABAH
Sözde' dava

Sabah gazetesi, Kamu Emekçileri Sendikları Konfederasyonu (KESK) içinde PKK güdümlü bir yapı oluşturulduğu iddiasını araştıran İzmir Savcısı Fatih Genç'in, çoğu sendika yöneticisi 31 kişiyi suçladığı iddianamesinde "sözde" rekoru kırdığını yazdı. Savcının PKK'den "sözde terör örgütü" diye söz ettiği belirtilen haberde, "sözde insan hakları", "sözde yakınlarının güvenlik güçlerince öldürüldüğünü iddia edenler", "sözde barışın sağlanması" ve hatta "sözde Kürt halkı" gibi ifadeler kullandığına dikkat çekildi.

- Sabah, "İşte Dersim gerçeği" başlığıyla verdiği haberde ise 71 yıldır gizli kalan "Dördüncü Umum Müfettişlik Raporu"nun Dersim isyanının ağır bilançosunu gözler önüne serdiğini yazdı. 13 bin 160 kişinin öldüğü, 11 bin 818 kişinin ise sürgün edildiği belirtilen haberde konuya dair belge ve fotoğraflara da yer verildi.

- "Cem'e 24 yıl, babaya müebbet istendi" başlığıyla sürmanşetten görülen haberde ise Türkiye'yi sarsan Münevver Karabulut cinayetiyle ilgili mahkemeye sunulan iddianameye yer verildi. Haberde, savcıların iddianamelerinde baba ve oğulu canavarca cinayet işlemekle suçladıklarının belirtildiği, Cem'in annesi ve amcasına ise 5'er yıl hapis istendiği aktarıldı.

MİLLİYET
Babasıyla öldürdü

Milliyet gazetesi manşetinde Münevver Karabulut cinayetinde tamamlanarak mahkemeye sunulan iddianameye yer verdi. İddiaanemeyle cinayeti Cem'in babasıyla birlikte işlediğinin ortaya çıktığını yazan gazete, iki sanık için de müebbet istendiğini belirtti. Haberde, iddianamede baba ve oğulun Münevver'e işkence ederek öldürdüklerinin belirtildiği, Münevver henüz hayattayken başının testereyle kesildiği bilgisine yer verildi.

- "Üçüncü mektup savcıda yok" başlıklı haberde ise Ergenekon savcılarının, "meçhul subay" tarafından gönderildiği belirtilen "üçüncü ihbar mektubunu" almadıklarını açıkladıkları yazıldı. Haberde, ortada bir CD olduğu, ama gönderildiği söylenen Başbakan, Cumhurbaşkanı ve savcıya da ulaşmadığı aktarıldı.

- Milliyet, hakkındaki davalar nedeniyle yurt dışına kaçan Cem Uzan'ın evliliğiyle ilgili ilginç bilgileri sürmanşetine taşıdı. Cem Uzan'ın eşi Alara Uzan ile boşanmasının gündemde olduğunu yazan gazete, çift arasında evlilik anlaşması yapıldığını ve ilginç maddeler bulunduğunu açıkladı.

TARAF
Kod adı kafes

Taraf gazetesi, Poyrazköy kazılarının izini süren savcıların Deniz Kuvvetleri içinde yer alan cuntanın gayrimüslimler üzerinden AK Partiyi bitirmeye yönelik Mart 2009 tarihli "Kafes Eylem Planı"nı deşifre ettiğini yazdı. Deniz Kuvvetleri'nde 41 kişilik hücreden oluşan Özel Operasyon Gücü Komutanlığı tarafından hazırlanan planda Ergenekon davasından tutuklanan Yarbay Ercan Kireçtepe'nin imzasının bulunduğu belirtildi.

- Taraf, aynı habere konu olan planın bir diğer yönünü de öne çıkardığı ikinci haberinde, planın eylem safhasında Adalar bölgesinde çeşitli mahallelere bomba atılması, azınlık hakları savunucularına suikast düzenlemesinin de yer aldığını yazdı. Haberde, planda "Agos gazetesi civarı gibi belirli yerlere ses bombaları konacak. Adalar'a vapur seferi düzenleyen iskelelere bombalı eylem yapılacak. Gayrimüslim mezarlıklarına yönelik sansasyonel eylemler icra edilecek. Ünlü gayrimüslim işadamı ve sanatçılardan bir ya da birkaçı kaçırılacak. Gayrimüslim nüfusun yoğun olduğu bölgelerde araç, ev ve işyerleri kundaklanacak..." ifadelerinin olduğuna yer verildi.

- "İkinci Hrant Dink Operasyonu" başlıklı haberde ise yine manşette verilen plandaki detaylar yer aldı. Bu haberde ise, planın "Santoro, Malatya Zirve Yayınevi ve Hrant Dink operasyonları sonrasında, Türkiye'de yaşayan gayrimüslimlerin irticai grupların hedefinde olduğu yönünde büyük bir kamuoyu oluştu. Ancak 'Hepimiz Ermeniyiz' kampanyası ile gayrimüslimlere sahip çıkıldı. Şimdi tekrar icra edilen eylemlerin suçlusu olarak AKP ve irticai gruplar gösterilerek, kaynağı bakımından kara propaganda devreye girecek" şeklindeki bilgileri yazıldı.

AKŞAM
FBI ile Karayılan Pazarlığı: Yargıla ya da ver

Akşam gazetesi, Ankara'ya sürpriz bir ziyaret yapan FBI'ın patronu Robert Mueller'den, Murat Karayılan başta olmak üzere üç PKK yöneticisinin istendiğini yazdı. Haberde, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Emniyet Müdürü Köksal ile biraraya geldiği belirtilen Mueller'den, ABD'nin "uyuşturucu kaçakçısı" listesine aldığı Murat Karayılan, Zübeyir Aydar ve Rıza Altun'un ya yargılanmaları ya da iaedelerinin istendiği aktarıldı.

- Akşam gazetesi "şok iddia" diyerek "Cem'e 24 yıl babaya müebbet" başlığıyla Münevver Karabulut cinayetinde hazırlanan iddianemeyi sürmanşetine taşıdı. İddianameden ayrıntılara yer veren Akşam, baba ve oğulun genç kızı canavarca bir hisle ve henüz hayattayken testereyle kestiğini aktardı.

- "Siyasal İslam düşüşte" başlığıyla sunulan haberde de Türkiye'de şeriat isteyenlerin giderek azaldığını ortaya koyan "Dindarlık Raporu"na yönelik sosyologların değerlendirmelerine yer verildi. Haberde, Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilüfer Narlı'nın, "Katı ve bağnazlıktan uzak bir din anlayışı görülüyor" şeklindeki yorumu aktarıldı.

YENİ ŞAFAK
Bombala kardeş

Yeni Şafak, manşetinde Ergenekon'un Poyrazköy ve Zir Vadisi'ndeki cephaneliklerinde ele geçirilen el bombalarının "kardeş" çıktığını yazdı. Gazetenin haberine göre Hizbullah ve MLKP adlı örgütün eylemlerinde kullandığı bombalar da aynı kafileden. Manşete iliştirilen haberde ise dün beş denizcinin Poyrazköy kazılarında ele geçirilen mühimmatla ilgili adliyede ifade verdikleri, üçünün serbest bırakıldığı ikisinin ise tutuksuz yargılanacağı belirtildi.

- "İnsanlık yıkılıyor" başlığıyla sürmanşetten görülen haberde ise "dünyanın ikazlarına rağmen" İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Gilo semtinde Filistinlilerin evlerini yıkmaya başlağı belirtildi. Habere göre yıkılan evlere 900 Yahudi yerleştirilecek.

- "Sil baştan" başlığıyla verilen haberde ise Emniyet Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay'ın ölümüyle ilgili soruşturmanın, ailesinin itirazı üzerine yeniden başladığı belirtildi. Haberde, 10 ay önce "intihar etti" denilerek kapatılan dosyanın, Oktay'ın göğüs kafesinde tespit edilen kırıkların ölümünden önce gerçekleştiğinin anlaşılması ve ailenin girişimleri sonucu yeniden açıldığı aktarıldı.

STAR
Dersim pişkini

Star gazetesi, manşetinden Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Lideri Deniz Baykal'a yüklendi. CHP'ye yönelik protestolar sürerken memleketi Tunceli'ye giden Kılıçdaroğlu'nun, "Yara kanamıştır. Öymen gereğini yapmalıdır" şeklinde tepkileri dindirmeye çalıştığı, ancak Ankara'ya dönünce geri adım attığı savunulan haberde, Kılıçdaroğlu'nun, "Öymen gereğini yapmazsa siz istifayı düşünür müsünüz?" şeklindeki soruya, "Yok öyle bir şey. Görevim partimi zayıftalmak değil, güçlendirmek. Bu konu artık kapandı" şeklinde yanıt verdiği aktarıldı.

- "Münevver'i baba oğul birlikte katletti" başlığıyla sürmanşetten verilen haberde de Münevver Karabulut cinayeti iddianamesine yer verildi. Haberde, savcının "Cem, babasıyla birlikte Münevver'in başını canlıyken testereyle kesti" dediğini aktaran gazete, Cem'e 24 yıl babasına ise ağırlaştırılmış müeebbet istendiğini yazdı.

- "Darbeci baro Taksim'e hoşgeldin" başlıklı haberde ise dün Taksim'de yürüyüş yapan baro üyelerinin pankartla karşılaşmaları üzerine yaşanan gerginliğe yer verildi. Haberde, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diyerek yürüyen avukatların "Darbeci Baro Taksim'e hoşgeldin" şeklindeki pankartla karşılaştığı, avukatların otele girmek istediği ve polisin "Genç siviller" üyesi iki kişiyi gözaltına aldığı aktarıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89