• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 12 °C

Türk basınında bugün (14 Aralık )

Türk basınında bugün (14 Aralık )
DTP’nin kapatılma kararı sonrasında “sine-i millet”e tartışmaları ve İstanbul Beyoğlu’nda gösteri yapan DTP’li gruba sivillerin ateş etmesi haberleri öne çıktı.

Türkiye’de bugün gazeteler manşetlerinde değişik konulara yer verirken, ana konu DTP’nin kapatılma kararı sonrasında “sine-i millet”e dönüp dönmeyeceği tartışmaları ve İstanbul Beyoğlu’nda gösteri yapan DTP’li gruba sivillerin ateş etmesi haberleri öne çıktı. Gazeteler ayrıca, Bursa’da grizu faciasında 19 işçinin ölümünün ardında ihmal olup olmadığı, Kayserispor’un iki haftadır liderlik koltuğunda oturmaya devam etmesi ve Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kapatma kararının yankıları haberlerine yer verdi.

fotogaleri100.jpg

HÜRRİYET
O virajı dönerse buluruz

Hürriyet gazetesi, CHP lideri Deniz Baykal ile yapılan röportajı manşetine taşıyarak, Baykal’ın “Demokratikleşme ile etnik ayrışmayı karıştırdık” sözlerini öne çıkardı.

Demokratikleşmeyi, kişi hak ve özgürlüğü, kimliğe saygı, kendini özgürce tarif etme özgürlüğü diye değil, etnik temelde ayrışma sandıklarını kaydeden Baykal’ın,

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, etnik kimlik üzerinden açılımdan vazgeçip insana dayalı demokratikleşme yolunda “viraj dönmesi” halinde buluşabileceğini söylediği yazıldı.

- Bugün Diyarbakır’da toplanacak olan DTP milletvekillerinin sine-i millete dönme konusunda açıklama yapacakları belirtilen haberde, meclis grubunun aldığı istifa kararının nasıl ve ne zaman uygulamaya konulacağının da kararlaştırılacağı yazıldı. Haberde ayrıca DTP Genel Merkezi’nden dün yapılan yazılı açıklamaya da yer verilerek, parti hakkında basında çıkan spekülatif haberlere itibar edilmemesi ve bugün Diyarbakır’da net açıklamanın yapılacağı belirtildi.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün Ankara Tandoğan Meydanı’nda “Bin Yıllık Kardeşliği Yaşa ve Yaşat” adıyla yapmış olduğu mitinge yer verilen haberde, Bahçeli’nin, “ “Bölücü hükümettedir, iktidardadır. Açılımlarını açtıkları gibi kapayacaklar” dediği belirtildi.

- Diyarbakır’da, dün toplanan Demokratik Toplum Kongresi’nde alınan kararlara yer verilen haberde ise, kongrenin sonuç bildirgesinde İmralı Cezaevi’nin kapatılıp Abdullah Öcalan’ın ev gözetimine geçirilmesi, Anayasa değişikliği ve siyasi tutsakların serbest bırakılmasının talep edildiği yazıldı.

RADİKAL
Tuzla’da ölümlerden başka her şey yalan

- İstanbul Tuzla Tersanesi’ndeki ölümleri manşetine taşıyan Radikal gazetesi, iş durgunluğu ve krize rağmen ölümlerin durmadığı, çalışan işçi sayısı 30 binden 8 bine düşmesine rağmen bu yıl Tuzla’da 10 işçinin hayatını kaybettiğini yazdı. Haberde, Türkiye’deki tersanelerde ölümlerin elektrik çarpması, yüksekten düşme, sıkışarak ölme, yanma, zehirlenme, üzerine cisim düşme gibi nedenlerden kaynaklandığı belirtildi

- "Burası Dolapdere" başlıklı haberde, İstanbul Dolapdere’de dün DTP’nin yapmış olduğu basın açıklaması sonrasında çıkan olayları birinci sayfasına taşıyan Radikal gazetesi, bugün gazete sayfaların yansıyan bir fotoğrafa yer vererek, ellerinde silah, satır ve balta bulunanların DTP’lilere saldırmasını “tüyler ürperten gelişme” olarak yarımladı.

MİLLİYET
Vicdanım rahat

Milliyet gazetesi, yazarlarından Taha Akyol’un Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile yaptığı röportajı manşetine çekerek, Kılıç’ın vicdanının rahat olduğunu söylediğini yazdı. Haberde, mahkeme başkanı Kılıç’ın dava sürecinde her delili incelediklerini söylediği belirtildi.

- "DTP sine-i millet için Diyarbakır’da" başlıklı haberde, kapatılan DTP’nin bugün Diyarbakır’da yapacağı toplantının sonucunun merakla beklendiği belirtilerek, DTP’nin Diyarbakır’da meclisten çekilme ya da bağımsız kalarak ayrı bir parti kurup tekrar mecliste siyasete devam edip etmeyecekleri kararlarını verecekleri yazıldı.

- Milliyet, İstanbul Dolapdere’de ellerinde silah, balta ve satırlarla Kürtlere saldıran grupların haberini “tehlikeli tırmanış” başlığıyla okuyucularına aktardı. Haberde, DTP’li grubun ev ve işyerlerinin camlarını kırması üzerine, mahalleli grupların buna tepki gösterdiği ve gruptan bazı kişilerin DTP’liler üzerine ateş açtıkları belirtildi.

TARAF
PKK Reşadiye’yi izah etmeli

Taraf gazetesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu ile yapılan röportajı manşetine taşıyarak, Ensarioğlu’nun Tokat’ta 7 askerin öldürülmesi eylemini karanlık bulduğu belirtildi. Haberde Ensarioğlu’nun, “Reşadiye saldırısı izaha muhtaç bir eylem. PKK’nin bu eylemi izah etmesi gerekir. Bu eylemin MHP ve CHP ile barış sürecini engellemek isteyen tüm güçlerin işine geldiği kesin. Anayasa Mahkemesi’nin kararından bir gün önce üstlenmesi normal değil. Ne zaman demokrasi yönünde adım atılsa, bunu engellemek için şiddet tırmandırıldı” sözleri ön plana çıkarıldı.

- Taraf gazetesi de, İstanbul’da Türk ve Kürt gruplar arasında yaşanan çatışmayı sür manşetine çıkararak, bunun iç savaş manzaralarını yansıttığını yazdı. Haberde, DTP İstanbul İl Başkanlığı önündeki eylemin ardından maskeli bir grubun Türk bayrağı asmış bir kahvehanenin camlarını kırdığı ve ardından mahallelinin balta, satır, beyzbol sopası ve silahla gruba saldırdığı belirtildi.

- Taraf’ın birinci sayfasında yer verdiği bir başka haberinde ise, Bursa’da grizu patlaması sonucu 19 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından, Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağının 6 aylık süreyle kapatıldığı yazıldı.

STAR
Çözümün yolu Sine-i Meclis

Star gazetesi, DTP’nin kapatılması ardından tartışılan “sine-i millet” sözleri üzerine Kürt aydınlarından aldığı görüşleri manşetine taşıdı. Manşet haberde, Kürt aydınlarından DTP’li milletvekillerine “Mecliste kalın, yeni partiyle devam edin” çağrısının yapıldığı ve imza kampanyasının başlatıldığı belirtildi. Haberde Kürt aydınlarının, İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Şefik Beyaz öncülüğünde DTP’ye açık mektup yayınlayarak, ”Sizler TBMM’de ortak barış mücadelemizi sürdürürken görmek istiyoruz. Çözümün adresi meclistir” dediği ifade edildi.

- Gazete, kapatılan DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı ile yapılan görüşmeye yer vererek, Anlı’nın Tokat’ta 7 askerin öldürülme eylemi konusundaki kuşkularını dile getirdiğini belirtti. Haberde, Anlı’nın PKK’nin Tokat eylemini üstlenmesinin siyaseten yanlış olduğunu söylediği ve eylemi taktik olarak üstlenip “her şey kontrol altında” mesajının verilmiş olabileceğini söylediği kaydedildi.

- "Gaz vardı ölçülmedi" başlıklı haberde ise, Bursa’da 19 işçinin ölümüne neden olan maden kazası sonrasında tartışmaların halen devam ettiğini yazan Star gazetesi, işçilerle yaptığı görüşmede, maden ocağında patlamadan önce tedbir alınmadığınısöylediklerini belirtti. Haberde, olay günü sabah vardiyasında çalışan işçi İbrahim Dursun’un “İçeride gaz vardı, vardiya amirini uyardık ama dinlemedi” sözlerine yer verildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89