• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1536
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Trump'tan İran'a tehdit: Savaş İran'ın resmen sonu olur

Trump'tan İran'a tehdit: Savaş İran'ın resmen sonu olur
ABD Başkanı Donald Trump İran Devrim Muhafızları'nın "Savaştan korkmuyoruz" açıklamasına "Saldırırlarsa bu İran'ın resmen sonu olur" yanıtını verdi.

ABD ve İran arasındaki tansiyon artıyor. İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami'nin Pazar günü ABD ile savaştan korkmadıkları yönündeki açıklamasına ABD Başkanı Donald Trump'tan yanıt geldi. Selami, haber ajansı ISNA'da yer alan açıklamasında İran ordusunun savaş istemediğini, ancak savaştan da korkmadığını söylemiş, ABD birliklerini yenmenin kolay olacağını çünkü - Devrim Muhafızları'nın aksine - ölümden korktuklarını savunmuştu.

Açıklama sonrası ABD Başkanı Donald Trump paylaştığı Twitter mesajında İran'a “İran savaşmak istiyorsa bu resmen İran’ın sonu olur. ABD'yi tekrar tehdit etme!” diye seslendi.

Trump Fox News televizyonuna verdiği demeçte ise "İran'ın nükleer silahlara sahip olmasına izin vermeyeceğim" dedi. "Savaşmak istemiyorum. Ancak İran gibi durumlar olduğunda, nükleer silahlara sahip olmalarına izin veremezsiniz, bunun olmasına müsade edemezsiniz" şeklinde konuştu.

ABD geçen ay Devrim Muhafızlarını terörist örgüt olarak ilan etmişti.

Irak'ta roketli saldırı

Öte yandan Irak’ın başkenti Bağdat’ta Pazar günü hükümet binaları ve ABD büyükelçiliğinin de içinde olduğu yüksek korumalı Yeşil Bölge'ye bir roketin fırlatıldığı bildirilmişti. Ölü ya da yaralıların bulunmadığı saldırıyı üstlenen henüz olmadı.

Trump yönetimi geçen hafta İran destekli silahlı gruplardan gelebilecek saldırıları gerekçe göstererek Irak’ta acil durumlarda bulundurulacaklar dışındaki diplomatik personelini geri çekmişti.

Tansiyon artıyor

Taraflar geçtiğimiz günlerde bölgede savaş istemediklerini vurgulamıştı. Trump bölgede savaştan kaçınmak istediğini söylemişti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Tahran'ın bir savaş istemediğini açıklamıştı.

Ancak Washington ve Tahran arasında tansiyon, İran'ın 2015'te varılan nükleer anlaşmadan doğan yükümlülüklerinin bir kısmını askıya alacağını açıklamasının ardından yükseldi. İran'ın kararı sonrası anlaşmadan geçtiğimiz yıl tek taraflı olarak çekilen Trump yönetimi Körfez'e "İran tehdidini” frenlemek için savaş gemisi ve B-52 bombardıman uçakları gönderdi.

ABD Başkanı Donald Trump, 2015 yılında Tahran ile imzalanan nükleer anlaşmadan geçtiğimiz yıl çekilme kararı almış ve ardından İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. İlk yaptırımlar Ağustos 2018'de, yaptırımların ikinci paketi ise 5 Kasım 2018'de devreye sokulmuştu. Washington, yaptırımların yanı sıra, İran Devrim Muhafızları'nı Nisan ayında "terör örgütü" ilan etmişti.

Suudi Arabistan'dan ABD'ye destek

Riyad'dan da İran’a uyarı geldi. Suudi Arabistan İran’a karşı "bütün gücüyle” karşılık vermek için hazır olduğunu ve savaştan kaçınmanın İran’ın sorumluluğunda bulunduğunu söyledi.

Riyad, Salı günü Suudi Arabistan'daki iki petrol pompa tesisine yönelik İHA ile düzenlenen saldırıdan Tahran'ı sorumlu tutuyor. Saldırı, İran'ın desteklediği Husiler tarafından üstlenilmişti. İran olayla ilgisi bulunduğu iddialarını reddediyor.

Suudi Arabistan Dışişleri'nden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el Cubeyr "Suudi Arabistan Krallığı ne bölgede savaş istiyor ne de bunun arayışında” dedi. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89