• BIST 9079.97
  • Altın 2299.857
  • Dolar 32.3206
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

Tasarının geçmesi dünya basınında

Tasarının geçmesi dünya basınında
1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan Ermeni tasarısının, ABD Temsilciler Meclisi Komitesi'nde kabul edilmesi dünya basınında da geniş yankı buldu.

1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan Ermeni tasarısının, ABD Temsilciler Meclisi Komitesi'nde kabul edilmesi dünya basınında da geniş yankı buldu. 

Financial Times:

Oylama Obama'nın Türkiye stratejisinin altını oydu. Kongre heyetinin bu oylamasını protesto eden Türkiye Washington büyükelçisini geri çağırdı ve bu gelişmeler Obama'nın ortaklığı güçlendirme arzularının şimdiye kadar karşılaştığı en büyük sınav oldu.

Heyetin başkanı Howard Berman, böyle bir kararın Ermenistan ile Türkiye arasındaki uzlaşma çabalarına zarar vereceğini söyleyen Clinton'ın kişisel ricalarına karşı direndi.

Berman, "Bu büyük bir olasılıkla Türk halkı için acı veren bir süreç olacak ama sonunda Türk demokrasisini güçlendirip ABD-Türkiye ilişkilerini daha sağlam temeller üzerine oturtatacak" dedi.

Guardian:

"Türkiye, tasarının kabul edilmesinin ardından Büyükelçisini çağırdı" başlığıyla gelişmeleri aktaran Guardian gazetesi de, kararın bağlayıcılığı bulunmadığına vurgu yaptı.

Tasarının kabulüyle ilgili olarak hem Türk, hem de Ermeni tarafından gelen ilk tepkileri sayfalarına taşıyan Guardian, "Tasarının, Genel Kurula oylama için sunulması konusu belirsiz. Çünkü benzer şekilde 2007 yılında kabul edilen tasarı, dönemin ABD Başkanı George Bush'un çabasıyla, genel kurul gündemine alınmamıştı" ifadesini kullandı.

Telegraph:

ABD Türklerin yaptığı öldürmeleri "soykırım" olarak etiketledi. ABD kongre heyeti Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin öldürülüşünü soykırım olarak etiketleyince Türkiye Washington Büyükelçisi'ni geri çağırdı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton kendisi gibi bir Demokrat olan Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman'ın telefonla arayarak bu kararın Türk-Ermeni ilişkilerinde normalleşme çabalarına zarar verebileceğini söyledi.

Ermeni Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, "Biz bu kararı çok takdir ettik. Bu Ermeni halkının evrensel insani değerlerine kendini adamasının kanıtı olup insanlığa karşı işlenecek suçları önleme yolunda atılmış önemli bir adımdır" dedi.

The Times:

Washington'daki muhabiri aracılığıyla gelişmeleri aktaran Times gazetesi de Guardian gibi, Türkiye'nin, Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı Ankara'ya çağırmasını başlığına taşıyarak, "ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, hala Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda bir oylamayı engelleyebilir, ama tasarının Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilmesi, ABD'nin en yakın Müslüman müttefikiyle ilişkilerini zehirleme tehdidini doğurdu. Washington'ın, kuzey Irak'a girme ve İran'ı izole etme konusundaki bölgesel çabalarında Türkiye'ye ihtiyacı var" yorumunu yaptı.

Tarihi fikir birliğinin somut bir sonucu olarak Fransız sigorta devi AXA dünden itibaren elinde satın aldığı şirketlerin poliçelerini bulunduran 1915 Ermeni kurbanlarının yakınlarına 8 bin euro ödemeye başladı.

BBC:

İngiliz yayın kuruluşu BBC, tasarının kabul edilmesinin hemen ardından habere bültenlerinde konuya yer vererek, "Bu tasarının kabul edilmesinin Türkiye-ABD ilişkilerine olası etkileri tartışılır. Ama bazı işbirliği alanları olumsuz etkilenebilir" yorumunu yaptı.

BBC ayrıca, "Türkiye'nin, ABD'nin en önemli müttefiki ve İran ile Afganistan üzerindeki etkisinin önemli olduğunu" kaydederek, "Eğer diplomatik ortam müsait olursa, gelecek yıldan itibaren Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılmasının en güvenli ve ucuz yolunun Türkiye üzerinden olacağına" dikkat çekti.

Washington Post:

Washington Post gazetesi Obama yönetiminden son dakikada gelen tavsiyeye karşın tasarının geçtiğine vurgu yaptı, "Türkiye Afganistan'da ABD'nin yanında yer aldı. Irak'ta lojistik destek için İncirlik Üssü'nü açtı. Türkiye BM Güvenlik Konseyi'nde geçici üye ve İran'a yönelik olası yaptırımlarda oy hakkı olacak" dedi.

Wall Street Journal:

Wall Street Journal da, Obama yönetiminin öncekilerin aksine tasarının onay sürecine geç müdahale ettiğine dikkat çekti, "Tasarının Kongre'deki geleceği belirsiz. Obama yönetimi benzer tasarılara açıkça karşı çıkan Bush ve Clinton yönetimlerinin aksine bir duruş sergiledi, çarşamba gününe kadar tasarı konusunda sessiz kaldı" dedi.

CNN International:

CNN önceki tasarıların Genel Kurul'a gidemediğine dikkat çekti, "Tasarı, Kongre'yi ve Beyaz Saray'ı, ahlaki değerlendirmelerle uluslararası ve iç siyasi kaygılar arasında bir denge kurmaya zorlayarak bir mayın tarlasının ortasında bıraktı" yorumunu yaptı.

Deutsche Welle:

Deutsche Welle, "Obama yönetimden gelen son dakika çabasının işe yaramadı" dedi.

El Pais:

El Pais, "Soykırım Türkiye ve ABD arasında kriz başlattı" başlığını kullandı.

Le Monde:

Benzer bir tasarıyı 2006 yılında parlamentonun alt kanadının kabul ettiği Fransa'da, Le Monde gazetesi haberi yorumsuz olarak verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89