• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Stalin'in Türkiye ile ilgili korkunç planı

Stalin'in Türkiye ile ilgili korkunç planı
İkinci Dünya Savaşı'nın çıkış sebebi sayılan Stalin-Hitler anlaşması sonrası, eski SSCB diktatörünün Türkiye ilgili sinsi planlarının olduğu ortaya çıktı.

İkinci Dünya Savaşı'nın çıkış sebebi sayılan Stalin-Hitler anlaşması (Molotov-Ribbentrop paktı) sonrası, eski SSCB diktatörünün Türkiye ilgili sinsi planlarının olduğu ortaya çıktı. 25 Kasım 1940 yılında Stalin, "Türkleri Asya'ya kovacağız. Zaten orada topu topu 6-7 milyon Türk var." diye öneride bulunmuş.

Rusların ünlü askeri tarihçisi ve Sovyet Askeri Bilimler Akademisi öğretim görevlisi Lev Bezımenski'nin 2000 yılında kaleme aldığı "Çarpışma öncesi Hitler ve Stalin" eserinde, Rus diktatörünün Türkiye ile ilgili gizli planları yer aldı. 2007 yılında vefat eden Bezımenski İkinci Dünya Savaşı sırasında tercüman, gazeteci ve araştırmacı gibi çeşitli vasıflarla Kızıl Ordu'da görev yapmıştı.

Eserde, Sovyet Dışişleri Komiseri Vyaçeslav Molotov'un Kasım 1940 yılında Almanya'ya yaptığı ziyaret anlatılıyor. Başkent Berlin'de Nazi lideri Adolf Hitler başta olmak üzere Alman üst düzey yetkililerle buluşan Molotov, Stalin'in direktifleri üzerine Almanlarla bazı gizli konuları görüşüyor. Molotov'un gizli gezi not defterine ulaşan tarihçi Bezımenski, Alman liderlerle yapılan görüşmenin ana başlıklarında Bulgaristan ve Türkiye konusunun da yer aldığını belirtiyor. Geziden bir gün önce Molotov Stalin'le buluşuyor. Stalin Molotov'a Hitler'le ele alınacak bazı konuları belirliyor. Bu konular arasında SSCB'nin Bulgaristan'a Sovyet askeri birliklerinin girmesini istemesi ve Türkiye ile ilgili konular da yer alıyor.

STALİN: TÜRKLERİ ASYA'YA KOVACAĞIZ

Tarihçi Bezımenski araştırmasında Türkiye Cumhuriyeti ve Sovyet Rusyası arasında 1921 yılında imzalanan Kars anlaşmasının Stalin için bir baş ağrısı olduğunu iddia etti. Stalin'in Molotov'a verdiği direktiflerde Türk-Rus ilişkilerindeki gerginliğin olduğu not edilmişti. Araştırmada, Türkiye ve SSCB arasında yeni anlaşmanın imzalanmasıyla Eylül 1939 yılında yapılan ikili görüşmelerin de çıkmaza girdiği belirtildi. Yazıda, "Türkiye'nin çevresinde 1940 yılında zor diplomatik oyun işliyordu. Moskova'yı sadece boğazlar ilgilendirmiyordu. Stalin'in Molotov'a verdiği ek talimatlardan şu anlaşılıyor: Stalin, Türkiye'nin parçalanmasıyla ilgili konunun Almanya'da masaya yatırılması için Molotov'u görevlendirmişti. Türkiye'nin Bulgaristan ve SSCB arasında paylaşılmasına ilişkin konunun ele alındığını da tahmin edebiliriz. Stalin Bulgar Komünist Georgi Dimitrov'a 25 Kasım 1940 yılında, "Biz Türkleri Asya'ya kovacağız. Ne Türkiyesi? Zaten orada iki milyon Gürcü, 1,5 milyon Ermeni, bir milyon Kürt ve başkaları yaşıyor. Türkler topu topu 6-7 milyon." diye öneride bulunmuştu." denildi.

SOVYET TARİHÇİSİ: TÜRKİYE'Yİ HİTLER KURTARDI

Fakat, yazara göre Stalin bu hesaplamaları yapmakla hata yaptı. Öncelikle boğazlarda Sovyet üslerinin kurulmasına İtalya karşı çıkıyordu. İkincisi ise Hitler'e göre SSCB'yı boğazlar konusunda oyalamak ve Hindistan konusuna itmek gerekiyordu. Tarihçiye göre, Hitler Molotov'la yaptığı konuşmada Moskova'nın Türkiye'yi ortadan kaldırması planlarına engel oldu. Bezımenski, Stalin'in Molotov'un Berlin ziyareti öncesinde Türkiye ilgili planlarının altüst olduğunu da belirtti.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89