• BIST 9934.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 15 °C

Skype'den 'Alo' diyenler, teknik takibe takılmıyor

Skype'den 'Alo' diyenler, teknik takibe takılmıyor
Kurumlar, iş örgütleri ve işadamlarının 'dinleniyoruz' kaygıları dinlemeyi önleyici teknolojileri sürekli gündemde tutuyor.

 Kurumlar, iş örgütleri ve işadamlarının 'dinleniyoruz' kaygıları dinlemeyi önleyici teknolojileri sürekli gündemde tutuyor. Dinlenme korkusu yaşayanlar bir yandan 'konuşmamaya' özen gösteriyor diğer taraftan da 'dinlenmemenin' yollarını arıyor. Konu 'teknik takibe takılmama' olduğunda en çok tercih edilen yöntemlerin başında 'Skype' teknolojisinin adı öne çıkıyor. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bu program internet üzerinden cep telefonları ve bilgisayarlara yükleniyor ardından internet erişimi üzerinden telefon görüşmesi yapılmasını sağlıyor.

AB YASAK PEŞİNDE

Klasik yöntemde cep telefonu operatörlerinin GSM şebekesi üzerinden görüşme yapılıyor ve bu konuşmalar izlenebiliyor, kayıt altına alınabiliyor. Milliyet gazetesinin haberine göre; Skype'da ise görüşme önce internet üzerine taşınıyor. Orada şifreleniyor ve karşı tarafa gönderiliyor. Güvenlik tarafında en son standart kullanılıyor ve bunun şimdiki teknolojilerle kırılması mümkün değil. Skype yönetimi şifreli bu görüşmelerin çözümünü kesinlikle hiçbir birimle paylaşmadığını bildiriyor. Hatta bu yüzden Avrupa Birliği'nde teknik takibin önünde engel olmasından dolayı “Skype'ye yasak” konusu tartışılıyor.

SKYPE NASIL KULLANILIR?

- İnternette Skype.com adresine girerek program Türkçe olarak bilgisayara veya cep telefonuna yükleniyor.

- iPhone, Nokia'nın bazı modelleri ve Windows Mobile işletim sistemiyle çalışan telefonlara Skype'yi direkt olarak yükleyip, kullanılabiliyor.

- Ardından üye olunuyor.

- Cep telefonları ve sabit hatlara doğru arama yapmak için Skype'den satın alınan kontörler kullanılıyor. (Kontör alım işlemi internetten kredi kartıyla yapılıyor.)

- Türkiye'den bu yöntemle arama yapmanın dakikası 30 kuruş. Skype yüklü bir telefondan, cep telefonu veya sabit hat arandığında bu tarife uygulanıyor. Operatöre herhangi bir konuşma ücreti ödenmiyor. Cep operatörüne çok düşük bir data (GPRS) ücreti ödeniyor. Sabit bir aylık data paketi alınmışsa kullanılan data tutarı bu paketten düşülüyor.

- iPhone gibi Wi-Fi destekli telefonlarda data ücreti ödenmeyebilir. Wi-Fi üzerinden internete bağlanılıyor, Skye'ye bağlanıp arama yapılıyor.

- Arama Skype yüklü iki cep telefonuyla karşılıklı yapılıyorsa dakika ücreti ödenmiyor.

- Skype laptop veya bilgisayarlara da yükleniyor. Bu yolla da arama yapılabiliyor.

- Böylece ADSL bağlantısı üzerinden cep telefonları ve sabit hatlara doğru arama yapılabiliyor. Bu yöntemde de bir data ücreti ödenmiyor. Sadece dakika ücreti ödeniyor.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89