• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Sigara yasağı 3-4 milyar tasarruf sağlıyor

Sigara yasağı 3-4 milyar tasarruf sağlıyor
Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletlere göre, sigara içmenin kısıtlanması ve bunun tüm kapalı alanlarda etkin bir şekilde uygulanması, 3-4 milyar dolarlık bir tasarruf sağlıyor.

Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletlere göre, sigara içmenin kısıtlanması ve bunun tüm kapalı alanlarda etkin bir şekilde uygulanması, gelişmekte olan ülke ekonomilerine 3-4 milyar dolarlık bir tasarruf sağlıyor.

Dünya Bankası ve BM verilerine göre, sigara yasağının, sağlık ve çalışma hayatı üzerinde doğrudan etkileri bulunuyor.

İnsani kalkınma endekslerinde, kalkınmanın da önemli bir engeli olarak görülen sigara içme yaygınlığı, son yıllarda kurumsallaşmanın da kriteri olarak gösteriliyor ve bu nedenle birçok işyeri ''sigarasız bina'' olmayı hedefliyor.

Bundan sonraki kalkınma endekslerinde, sigara yasağı ve uygulamalarının, sosyo-ekonomik kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olması bekleniyor.

SAĞLIK EKONOMİSİ

Dünya Bankası ve BM'nin, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaptığı çalışmalara göre, son yıllarda, özellikle kapalı alanlarda sigara kısıtlamasına giden ülkelerde sağlık harcamaları önemli ölçüde azaldı.

BM'nin Milenyum Hedeflerinde de belirtilen sigarayla mücadelenin, sigarasız ortamların genişliğinin, ülkelerin kalkınmışlığını da belirleyeceği kaydediliyor.

Uluslararası kuruluşlara göre, 3-4 milyar dolarlık tasarruf, hastalıkların azalması, tedavi masraflarının düşmesi, iş gücü ve çalışma kaybının azalması ile verimliliğin artması gibi faktörlerden kaynaklanıyor.

ABD VE İRLANDA'DA, KAFE VE RESTORANLARIN KARI AZALMADI

Avrupa'da sigara yasağını en etkin bir şekilde uygulayan ülke İrlanda olarak gösteriliyor. ABD'de sigara yasağını ilk uygulamaya sokan ve en geniş, en etkin şekilde uygulayan eyalet ise Kaliforniya oldu.

Bugün eyaletin tamamında hiçbir yerde sigara içilmiyor. Sadece kapalı alanlar değil, yolda yürürken, sahilde ve evlerin önünden geçerken bile sigara içme yasağı bulunuyor. Bu yasağın ardından, Kaliforniya'da sigara kaynaklı kanser hastalıklarında yüzde 60'a varan bir düşüş gözlendi.

Amerika'da Başkan Obama'nın birkaç yıl içinde ABD'nin tamamında sigara yasağını yürürlüğe sokması bekleniyor. Gerek ABD, gerekse İrlanda'da, sigara yasağının ardından yapılan araştırmalara göre, sigara yasağı nedeniyle, sanılanın aksine, bar, kafe ve restoranların gelirleri ve karlarında bir azalma görülmemiş.

Özellikle ABD'de, sigara yasağının ardından, ailelerin, kafe ve restoranlara daha çok gittiği tespit edilmiş. Bu arada, kapalı alanlarda sigara yasağı uygulayan ülkelerde yapılan bir başka araştırmaya göre, bu ülkelerdeki çalışma verimliliğinin de üçte bir oranında artış gösterdiği kaydediliyor.

TÜTÜN KONTROLÜ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ

Uluslararası bağlayıcılığı olan Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi, 2004'te 161 ülke tarafından imzalandı. Yani, belirli bir takvim çerçevesinde, 161 ülkenin tamamında kapalı alanlarda sigara içilemeyecek.

Araştırmaya göre gençler, genellikle arkadaş etkisinde kalarak, 13 yaşından itibaren sigara içmeye başlıyor. Dünyada her 8 saniyede bir, Türkiye'de ise her 6 saniyede bir insan sigara yüzünden ölüyor. Türkiye'de sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi için 25-30 milyar dolar düzeyinde bir harcama yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) araştırmasına göre, 2015'te sigara yüzünden ölenlerin sayısının HIV/AIDS'ten ölenlerin sayısından yüzde 50 daha fazla olması bekleniyor. Dünyadaki ölümlerin yüzde 10'unun sigara kaynaklı olacağı belirtildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89