• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 9 °C

Sıcaktan korunmanın 8 yolu

Sıcaktan korunmanın 8 yolu
Aşırı sıcaklarda kendinizi korumanız hayati önem taşıyor. İşte sıcak hava dalgası olan bir yerde yaşıyorsanız almanız tavsiye edilen sekiz önlem...

Türkiye’yi ve Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası insan sağlığını zorlayabilecek boyutlara ulaştı.

Sıcak hava dalgası kalp sorunlarını artırıyor, birçoğumuzda nefes darlığına ve bunalma hissine yol açıyor.

İşte kendinizi sıcaktan korumanın sekiz yolu:
 

1- AĞIR HAREKETLERDEN KAÇININ

Yavaşlayın. Vücudunuz çok hızlı ısındıysa veya terleme yoluyla çok fazla sıvı kaybettiyseniz vücut ısınız yükselir ve kalp sorunları yaşayabilirsiniz. Sıcakla ilgili şikâyetlerin bir ortak özelliği vardır: Kişi sıcakta çok uzun süre kalmıştır veya yaşına’fiziksel duruma uygun olmayan bir egzersizi sıcakta çok uzun süre yapmıştır.

2- SERİN YERLERE GİDİN

Çocuklar, yaşlılar ve sağlık sorunu olanlar mümkün olan en serin yerde kalması gerek. Aşırı sıcaklarda klimalı yerleri tercih edin. Evinizde klima yoksa, bir alışveriş merkezine bile gidebilirsiniz. sıcak havanın yükseldiğini, bodrum ve giriş katlarının daha serin olduğunu unutmayın.

3- YETERİNCE SU İÇİN

Vücudunuzun kendisini serin tutmak için suya ihtiyacı var. Susamamış olsanız bile bol bol sıvı alın. Alkollü veya kafeinli içecekleri sınırlı tutun.

4- BESLENMENİZE DİKKAT EDİN

Aşırı sıcaklarda, metabolizmanızın ısısını hızla yükseltebilecek türden protein ağırlıklı bir beslenme düzeninden kaçının.

5- ÇOK FAZLA GÜNEŞTE KALMAYIN

Gölgede durmaya dikkat edin; güneşte yanmaktan da kaçının. Güneşte yanmak sadece cilde zararlı olmakla kalmıyor. Aynı zamanda, derinin fazla ısıyı dışarıya atabilmesini de engelliyor.

6- ‘DOĞRU’ GİYİNİN

Hafif, ince kumaşlardan yapılmış ve açık renkli giysileri tercih edin.

7- ARABA KULLANMADAN ÖNCE BİR DAHA DÜŞÜNÜN

Araştırmalara göre, bir arabanın içindeki sıcaklık çocuklar, evcil hayvanlar ve hatta yetişkinler için tehlikeli olabilecek seviyelere çok hızlı yükseliyor. Sözgelimi, koyu renkli bir araba koltuğunun ısısı güneşte kaldığında 93 derecenin bile üzerine çıkabiliyor. Camları açık bırakmak her zaman çözüm değil. Arabanın içindeki sıcağın etkisi, vücutları yetişkinlerden daha hızlı ısınan çocuklar için çok daha tehlikeli.

8- EVCİL HAYVANLARINIZA ÖZEL İLGİ GÖSTERİN

Evcil hayvanların aşırı sıcaklardan çok etkilendiğini unutmayın. Köpek, kedi ve tavşanları serinletmek için duş yaptırabilir, üzerine yatmaları için yere nemli bir havlu koyabilirsiniz. Evcil hayvanınızın her an içecek soğuk suyu olmasına da özen gösterin.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89