• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

SGK'dan TEB'e suçlama

SGK'dan TEB'e suçlama
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçici barkodlu ilaçlar konusundaki değerlendirmeleri nedeniyle Türk Eczacıları Birliğine (TEB) tepki gösterdi.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, TEB tarafından, G2D etiketli geçici barkodlu ilaçların SGK tarafından 1 Ocak 2011'den itibaren ödenmemesine ilişkin yapılan değerlendirmeler üzerine açıklamaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

''TEB, G2D etiketli geçici barkodlu ilaçlarla ilgili olarak kamuoyunu gereksiz yere meşgul etmekte ve vatandaşlarımızı yanıltmaktadır. TEB tarafından yapılan açıklamalar üzüntü vericidir ve hayretle karşılanmaktadır'' ifade edilen açıklamada, kurumun vatandaşları mağdur etmesinin asla söz konusu olmadığı vurgulandı. Açıklamada, kurumun sağlığı tasarruf edilecek bir konu olarak görmediği, vatandaşların sağlığının korunmasının gerçek tasarruf olduğunun bilincinde bulunduğu belirtildi.

''TEB tarafından kamuoyunu yanıltmaya dönük açıklamalar maksatlıdır'' denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''TEB'in iddia ettiği gibi G2D etiketli geçici barkodlu ilaçların SGK tarafından ödenmemesine ilişkin karar bir gecede alınmamıştır. Söz konusu ilaçların 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren kurumumuz tarafından ödenmeyeceğine ilişkin karardan tüm sektörü oluşturan kesimlerin bilgisi vardır.

Ülkemizde ilaçların karekodlu üretilmesine ilişkin yasal düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde 2 Şubat 2008 tarihinde yayımlanan değişiklik ile gündeme gelmiş olup, yönetmelikte zaman içerisinde bir dizi değişiklik yapılmıştır. 1 Temmuz 2009'dan itibaren karekodlu ürünlerin piyasada satışına izin verilmiş, tüm ilaçların 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren karekodlu olması zorunluluğu getirilmiş, eski tip ürünlerin 31 Aralık 2009'a kadar satışına izin verilmiştir. Ancak tüm ürünlerin karekodlu olma zorunluluğu uygulamanın başlamasına 1 gün kala yapılan değişiklik ile üretim zorunluluğu 1 Ocak 2010'a alınmış ve eski tip ürünlerin satışı için tanınan süre 1 yıldan fazla uzatılarak 1 Ocak 2011 tarihine ertelenmiştir.

Diğer bir anlatımla karekodlu ürünler firmalar tarafından 1,5 yılı aşkın süredir piyasaya sürülmekte, bir yıldır üretilen/ithal edilen tüm ilaçların üzerinde karekod bulunmakta ve eski tip ürünlerin satışına izin verileceği son tarih 15 ay öncesinden bilinmektedir.''

Türkiye'de son 1 yılda üretilen/ithal edilen ilaçların karekodlu olduğuna, G2D ilaçların tamamının karekodlu üretilmiş ambalajları piyasada bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, piyasada karekodlu üretimi bulunmayan ilaçların yerine eczacılara verilmiş yetki çerçevesinde eşdeğerlerinin hastalara verilmesinin mümkün olduğu belirtildi.

Açıklamada, ''Bu itibarla vatandaşlarımızın tedavisi için gerekli görülen ilaçları ücreti karşılığında temin etme zorunluluğu dolayısıyla hastaların ilaçsız kalması kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın sağlığını ilgilendiren bu tür hassas konularda daha doğru bilgilendirme yapılması, farklı amaçlar sebebiyle de olsa gerçeklerin saptırılmadan kamuoyuna aktarılması hususunda TEB'i duyarlı olmaya çağırıyoruz'' ifadesine yer verildi.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89