• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

SGK: Emeklilik yaşı 60'a çıksın

SGK: Emeklilik yaşı 60'a çıksın
SGK, daha önce emeklilikte 2035 yılı için konuşulan 60 yaşı, talimat halinde 2020'ye alabileceklerini açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bir an önce emeklilik hayalleri kuran çalışanlara kötü haber var. Sürekli olarak kara delik olduğu iddiasıyla eleştirilen SGK, Bakanlar Kurulu’na emeklilik konusunda bir sunum yaptı. Talimat verilmesi halinde kurum 2020 yılında emeklilik yaşını 60’a çıkarmayı hedefliyor. Yani SGK’nın planları, daha önceki çalışmaları 15 yıl öne çekme yönünde.

Başbakan yorum yapmadı

Bu da tüm yaş gruplarının emeklilik yaşının bir anlamda yükseltilmesi anlamına geliyor. SGK’nın sunumuna özellikle ekonomi bakanları da sıcak mesajlar ile destek verdi. Geçen günlerde Bakanlar Kurulu’na bir sunum yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in sunumundaki öneriler netleşmeye başladı. Sunumda, 2015 yılından itibaren de 60 yaşında emekliliğin uygulanabileceği ancak bunun sert bir geçiş olacağı belirtilerek, 2015’ten itibaren kademeli geçişle 2020 yılında 60 yaşa ulaşılmasının daha uygun olacağı ifade edildi.

Edinilen bilgilere göre sunum 1 haftalık rötarla gerçekleşti. Bu ertelemenin nedeni de Başbakan Erdoğan ’ın “Sakin bir kafayla sunumunuzu dinlemek istiyorum” yönündeki istemi oldu. Bakanlar Kurulu toplantısının önemli bir bölümüne damga vuran sosyal güvenlik sunumunda Çelik, Türkiye ’deki yapıyı ve dünyada yaşanan sosyal güvenlik uygulamalarını anlattı.

Türkiye ’nin erken emeklilik sorunu olduğuna dikkat çeken Çelik, şu anda bir çalışmaları olmadığını ancak gerekli görülmesi halinde uygulanan emeklilik yaşının yükseltilmesinin gündeme gelebileceğini açıkladı. Çelik’in sözünü ettiği düzenleme, şu anda çalışma hayatında yer alan ve kademeli emeklilik yaşına tabi olan çalışanları yakından ilgilendiriyor.

2008’de yapılan reform sonrasında, emeklilik yaşı 2035’te 60 oluyor, kadınlarda ise 58 olarak uygulanıyor. Yaşın 15 yıl önceye alınması, kademeli emekliliğe tabi olan çalışanların da yaşında artış yönlü değişikliği zorunlu kılıyor. Çelik’in “Talimat verilirse düşünülebilir. O zaman emeklilik sistemi kısmen dengeye oturur” açıklamasına, ekonomi bakanları destek verirken, Erdoğan ise, sadece sunumu dinlemekle yetindi.

En son 2008’de yükseltildi

Türkiye ’de emeklilik yaşı, 1999’dan bu yana sürekli olarak yapılan düzenlemeler ile arttırılıyor. 1999 yılında yapılan düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptali sonrasında, emeklilikte kademeli geçiş sistemi yeniden düzenlenmişti. Ancak bu da sorunu çözmeye yetmedi. 2008 yılında yapılan değişiklikle ise, 2036 yılından sonra emeklilik yaşının kademeli olarak 65’e yükseltilmesi benimsendi. (Radikal)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89