• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

SGK, doktorların yazdığı ilaçları takip edecek

SGK, doktorların yazdığı ilaçları takip edecek
Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu, hangi doktorun ne kadar ilaç yazdığını aylık-yıllık takip edecek.

Bu amaçla Türkiye'de görev yapan 102 binden fazla hekim diploma numaraları, uzmanlık alanları gibi bilgilerle Medula'ya atılıyor.

Eczaneler, diploma numaralarını girmeden hastalara ilaç veremeyecek. Ekim sonunda bitecek çalışmayla hekimlerin hangi firmaların ilaçlarını yazdığı, hastaları hangi eczaneye yönlendirdiği tespit edilecek. 'Bilinçli yönlendirme' varsa hekimler uyarılacak.

Fiziki takip yeterli olmayınca iş teknik takibe kaldı. İlaç mümessillerinin hastanelere girip doktorlara ilaç tanıtımını yasaklayan Sağlık Bakanlığı'nın bu önlemi yeterli olmadı. Kapıdan giremeyen ilaç firmalarının çalışanları çeşitli yöntemlerle sağlık kuruluşlarına girip ilaç tanıtımını sürdürdü. Eskiye oranla azalsa da ilaç mümessillerinin ürünlerini hekimlere tanıtması üzerine hükümet harekete geçti.

Bu yıl 14,5 milyar lirayı aşacak olan ilaç harcamalarını frenlemek için ilaç konusunda radikal önlemler alındı.

Maliye, Çalışma, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin Hazine Müsteşarlığı'nda yaptıkları toplantıda doktor bilgi listelerinin güncellenmesi kararlaştırıldı.

BİR DOKTORUN İSMİ 284 DEFA FARKLI YAZILIP 284 DEFA İLAÇ ALINDI

Bu çalışmanın yapılmasının altında SGK müfettişlerinin denetimlerinde ortaya çıkarılan 'trajikomik' uygulama yatıyor.

Müfettişlerin incelemesinde bir doktorun isminin 284 defa Medula'ya farklı girildiği ve 284 kez aynı doktor adına ilaç alındığı belirlendi. Buna benzer usulsüzlüklerin önüne geçmek için yapılan çalışma gereği doktorlarla diploma numaraları eşleştirilip sisteme atılıyor.

Mevcut durumda ilaç provizyon sistemi hekimin ismi yanlış olsa da izin veriyor ve ilaç alınıyor. Doktorun ismi girilmesi zorunlu ama sistem onu geriye dönük kontrol etmiyor. Bundan böyle doktor diploma numarası zorunlu hale gelecek.

Sağlık Bakanlığı aile hekimleri, devlet hastaneleri doktorları için yazılım hazırlıyor. Üniversite hastaneleri de bu sisteme dahil ediliyor. Belediye polikliniklerinde çalışan doktorlar ve işyeri hekimlerini ise SGK sisteme atıyor.

Hekimlerin bütün bilgilerinin elektronik ortama atılmasıyla ilaç yazımı konusunda aylık ve yıllık takip mümkün olacak.

Doktorun hangi firmanın hangi ilacını yazdığı, ayda ve yılda kaç reçete yazdığı, hangi eczaneye yönlendirdiği takip edilecek.

Hekimlerin 'bilinçli yönlendirme' yaptığı tespit edilirse uyarı yapılacak. SGK yetkililerinin verdiği bilgiye göre, en pahalı ilaçlar onkoloji hekimlerinden çıkması gerekirken, pratisyen hekimlerin reçete maliyetleri daha yüksek.

Burada bir suistimal olup olmadığı doktorların izlenmesiyle belirlenecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89