• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 14 °C

SGK, 4 bin 590 kişiyi yakaladı!

SGK, 4 bin 590 kişiyi yakaladı!
Belge üzerinde boşandığı halde eski kocasıyla birlikte yaşamaya devam ederek haksız maaş alanlar şikâyetlere takıldı.

Ölen babasından yetim maaşı almak için anlaşmalı boşanan kadınlara akraba darbesi. Belge üzerinde boşandığı halde eski kocasıyla birlikte yaşamaya devam ederek haksız maaş alanlar şikâyetlere takıldı.

Boşanan bayanların anne ve kız kardeşleri maaş üçe bölünüp azaldığı için Sosyal Güvenlik Kurumu'na ihbar yağdırdı. İhbarlarla harekete geçen Sosyal Güvenlik Kontrol Memurları'nın yaptığı operasyonlarda 4 bin 590 kişi yakayı ele verdi. Bu kişilerin maaşları kesilip ödenen maaşlar faiziyle geri alındı.

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)'nun yıllardır başını ağrıtan eşinden anlaşmalı boşanan kadınlar vakasının üzerine gidilmeye devam ediyor.

Kurum'un işini kolaylaştıran ise gelen ihbarlar oluyor. Burada en dikkat çeken ihbarlar boşanan kadının anne ve kız kardeşinden gelenler.

Ölen sigortalının karısı (anne) emekli maaşının yüzde 75'ini alıyor. Eğer ölen sigortalının bekâr ve dul kızı varsa onlar da yüzde 25 oranında yetim aylığı alıyor.

Tam bu noktada mirasın bölünmesi devreye girdiğinden anlaşmalı boşanmaları anne ve bekar kız kardeş şikayet ediyor. Eşinden anlaşmalı boşanan evin evli kızı kocasıyla yaşamasına rağmen ölen babasından maaş alınca hem annenin hem de kızın aldığı maaş düşüyor.

Evin bekar kızı 300 lira alacakken anlaşmalı boşanan kardeş maaş alınca bu para bölünüp 150 liraya düşüyor. Bu durumda anne ve evin bekâr kızı ihbarda bulunuyor. Bu çerçevede 6 bin 997 yetim aylığı alan kişiye dönük incelemede 4 bin 590 kişinin haksız yere maaş aldığı tespit edildi.

"BOŞANDIKTAN 2 YIL SONRA KOCANDAN ÇOCUĞUN NASIL OLDU?"

Ölen ebeveynlerinden yetim aylığı almak için resmi olarak boşanan ancak kocasıyla aynı evde yaşamaya devam edenler suçüstü yakalanıyor. Sosyal Güvenlik Kontrol Memurları'nın yaptığı denetimlerde bu durumla ilgili ilginç diyaloglar yaşanıyor.

Ankara'da muvazaalı boşanıp (anlaşmalı) 6 yıl boyunca babasının maaşını alan kadının eski kocasından 2 yaşında çocuğu olduğunu kontrol memurları tespit etti.

'Madem boşandınız ve babanızdan yetim aylığı alıyorsunuz bu çocuk ne?' diye sorunca anlaşmalı boşanan kadın ve erkek yetim maaşı almak için boşandıklarını itiraf etmek zorunda kaldı. Bu kişinin maaşı kesilip boşandığı yıldan itibaren aldığı paralar faiziyle geri alındı. Ve SGK'yı zarara uğrattıkları gerekçesiyle savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.

İŞÇİ EMEKLİSİNİN BOL OLDUĞU BATI KARADENİZ İLK SIRADA

Anlaşmalı boşanmaların en çok yaşandığı bölgelerin başında Batı Karadeniz geliyor. Taşkömürü İşletmesi ve Erdemir sebebiyle işçi emeklisinin yoğun olarak yaşadığı bölgede anlaşmalı boşanma bir nevi 'gelenek' haline gelmiş.

Zaman zaman şikâyet üzerine yapılan operasyonlarda eşlerin boşanmış görünmelerine rağmen birlikte yaşadığı tespit ediliyor. Ancak herhangi bir cezai müeyyide uygulanamıyor. Bunların devlete maliyetinin sağlık harcamalarıyla birlikte 500 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor.

Sigorta usulsüzlükleriyle mücadelenin tüm hızıyla süreceğine dikkat çeken SGK yetkilileri, haksız kazançların önlenmesinde vatandaşlardan gelen ihbarların denetimleri kolaylaştırdığını belirtiyor. Anlaşmalı boşanmalar gibi sigorta suiistimalleri konusunda SGK'ya çok sayıda ihbar geldiğini belirten yetkililer, akraba ve komşuların şikâyetlerinin etkili olduğunu kaydediyor.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89