• BIST 8718.11
  • Altın 2246.154
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -1 °C

Sezgin Baran Korkmaz'ın tutukluluğu devam edecek

Sezgin Baran Korkmaz'ın tutukluluğu devam edecek
Avusturya mahkemesi, ABD’nin talebiyle Avusturya’da kara para aklamak suçundan yakalanan SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

ABD'nin talebi üzerine kara para aklama suçlamasıyla 19 Haziran 2021'de Avusturya'da yakalanan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz bugün Wels kentinde hakim karşısına çıktı. Mahkeme duruşmada Korkmaz'ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 5 Ağustos'a erteledi. 

Duruşma ile ilgili DW Türkçe'ye bilgi veren Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, mahkemenin ABD'nin dosyalarındaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ertelediğini, Türkiye'nin ise dosyasında eksik olmadığını söyledi.  

Bugünkü duruşmada Korkmaz ile ilgili iade talebi ise görüşülmedi. İade talepleri, bir üst mahkeme tarafından ayrıca ele alınacak. Korkmaz'ın iadesini hem ABD hem de Türkiye istiyor.

133 milyon doları aklama suçlaması

Korkmaz, ABD'de kara para aklamakla suçlanıyor. Utah eyaletinin Başsavcı Vekili Andrea Martinez tarafından hazırlanan iddianamede, Korkmaz'ın Kingston Kardeşler ve Lev Aslan Dermen adlı kişilerce yönetilen bir şebekenin ABD Hazinesi'ni dolandırarak elde ettiği 470 milyon doların yaklaşık 133 milyonunu akladığı ileri sürülüyor.

İddianamede, Türkiye ile ABD arasında çok sayıda para transferinin belgelendiği de belirtiliyor. ABD'li yetkililer, Korkmaz ve işbirlikçilerinin bu paralarla Borajet havayolu şirketi, Türkiye ve İsviçre'de oteller, Queen Anne isimli bir yat ve İstanbul'da çok sayıda konut satın aldığını öne sürüyor.

Türkiye de Korkmaz'ı istiyor

Türkiye de Avusutruya makamlarından Korkmaz'ın iadesini istiyor. Korkmaz'ın Türkiye'ye iade edilmesi talebiyle Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı dosyanın Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Viyana Eyalet Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği açıklanmıştı.

Dosyada, Korkmaz hakkında İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde kara para aklamak ve dolandırıcılık suçlamasıyla ilgili iddia ve belgelerin yer aldığı belirtiliyor. Korkmaz'ın avukatı Volkan Dülger, müvekkilinin ABD'ye değil, Türkiye'ye iade edilmek istediğini açıklamıştı.

Tahliye talep edecek

DHA, bugünkü duruşmada Sezgin Baran Korkmaz'dan, iki ülkedeki yargılamalara konu suçlamalarla ilgili savunmasının isteneceğini, Korkmaz'ın bu duruşmada, hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek öncelikle tahliye talep edeceği, bunun kabul edilmemesi halinde ise Türkiye'ye iade edilmeyi isteyeceğinin öğrenildiğini duyurdu.

Korkmaz'ın, ABD'de kara para aklamadan suçlu bulunursa 20 yıla kadar, dolandırıcılık suçlamasından 20'şer yıla kadar ve yargıyı engelleme suçundan 5 yıl hapis cezasıyla karşılaşabileceği hesaplanıyor. Korkmaz hakkında toplamda istenen hapis cezası ise için 225 yıl. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89