• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 14 °C

Sendikalar zam'da bölündü

Sendikalar zam'da bölündü
Memur zammında 2.tur bugün.Memur-Sen'in de sıcak baktığı,KESK'in,"görüşmelerin referandum sonrasına bırakılması" önerisine Kamu-Sen sert tepki verdi.

Toplu görüşme mi, toplu sözleşme mi olacak ? Hükümetle memur sendikaları ikinci tur görüşmeler için bugün tekrar masaya oturacak.

Bu yıl ki görüşmelerde, hükümetle sendikalar arasında değil, sendikaların kendi aralarındaki anlaşmazlık gündeme oturdu.

Memur- Sen’in de sıcak baktığı, KESK’in "toplu sözleşme yapılması için görüşmelerin referandum sonrasına bırakılması" önerisine Kamu-Sen sert tepki gösterdi.

Zam pazarlığında ikinci tur başlıyor. İlk görüşmede zam oranları değil, "toplu sözleşme" talebi tartışıldı. KESK Başkanı Sami Evren, "görüşmeler referandum sonrasına kalsın" önerisi ile gündemi farklı bir boyuta taşıdı.

Evren, "Burda gerçek bir görüşme gerçek bir toplu pazarlık, kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarını korumak mümkün değildir" dedi.

Öneriyi, Memur- Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu’da desteklerken, "Geç olsun ama güç olmasın on üç gün süreyle bir yılı kaybetmek istemiyoruz. Bu öneriyi önemsiyoruz" yorumunu yaptı.

Hükümet kanadı da toplu sözleşme önerisine "değerlendirelim" diyerek yeşil ışık yakarken, Devlet Bakanı Hayatı Yazıcı’da şunları söyledi: "Hukuksal bir engel yoksa inşallah Çarşamba toplu sözleşme yapmak üzere tarafların mutabık olduğuna ilişkin tutanak düzenleyeceğiz ve o süreci bekleyeceğiz"

Gözler ikinci turdan çıkacak sonuçta. Eğer taraflar toplu sözleşme olsun görüşünde birleşirse görüşmelere referandum sonrasında devam edilecek. Çünkü memura toplu sözleşme hükmü Anayasa değişiklik paketinde yer alıyor. Referandumda paket kabul edilirse memura toplu sözleşmenin önünde bir engele kalmayacak.

Ancak hükümetle masaya oturan sendikaların hepsi aynı fikirde değil. Özellikle Kamu-Sen, KESK’in önerisine sert tepki gösteriyor.

Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Toplu görüşmelerin ertelenmesinde arzulanan siyasi amaç, referandum sonuçlarına etki edeceği düşünülen sıkıntılı bir sürecin referandum sonrasına bırakılması, memurlar arasında yaratılacak beklenti yoluyla da oyların renginin değişmesini sağlanmasıdır" dedi.

Hak-İş’ten Destek

Öte yandan, iki konfederasyonun toplu sözleşme hakkı için ’görüşmeleri referandum sonrasına bırakalım’ önerisine Hak-İş Başkanı Salim Uslu da destek verdi.

Memurlar toplu görüşmelerin 12 Eylül referandumu sonrasına kalmasını önerdi, işçilerden de destek geldi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89