• BIST 9758.14
  • Altın 2811.052
  • Dolar 34.0905
  • Euro 37.9402
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 14 °C

Şeker hastaları yazın ne yapmalı?

Şeker hastaları yazın ne yapmalı?
Şeker hastaları için yaz ayları kritik geçiyor. Yaz meyvelerini tüketirken nelere dikkat etmeli, nasıl tüketmeli?

Hava sıcaklığının artması, günlerin uzaması ve aktivite artışı nedeniyle vücudumuzun sıvı kaybı, kış aylarına göre, hemen hemen iki kat artar. Gerek terleme gerekse buharlaşma yoluyla kaybedilen sıvıyla birlikte vücuttaki tuz dengesi de bozulur.

Bu bozukluklar; halsizlik, fenalık hissi, kas ağrıları, kramplar hatta kalpte ritim bozukluklarına bile neden olabilir. Uzm. Dr. Murat Görgülü Zaman okurları için şeker hastalarına önemli tavsiyelerde bulundu. Bunun için diyabet hastalarının mümkün olduğu kadar sıvı almaları, beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Uzun süre aç kalmamalı, bir kerede çok fazla yemek yememelidirler. Gerek insülin, gerekse ağızdan şeker düşürücü ilaç alan hastaların, bu ilaçların etkilerinin en fazla olduğu dönemlerdeki ara öğünleri atlamamaları çok önemli.

Yaz mevsiminde hastalarımız için sıkça karşılaşılan bir durum da lezzetli yaz meyvelerinin ve dondurmanın sık ve bol tüketilmesi sorunudur. Kalorisi ve şeker düzeyi yüksek olan çilek, kiraz, kavun ve diğer tüm meyveler, ana ve ara öğünlerde kalori değerleri göz önüne alınarak doktor tavsiyesine göre tüketilmelidir. Uygun miktarda yenildiğinde çok faydalı olan meyveleri de çok tüketirsek kan şekerimiz yükselir ve buna bağlı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Yaz aylarının en lezzetli yiyeceği dondurma da maalesef kan şekeri ayarımızı bozan yiyeceklerden biridir. Ancak şekersiz üretilmiş diyet dondurmalar, doktor kontrolünde ve diyet değişim listesi ile kalorisi hesaplanarak kullanılabilir. Bunda da aşırıya kaçmamak gereklidir çünkü bu ürünlerde bildiğimiz normal şeker olmasa da fruktoz (meyve şekeri) gibi daha düşük kalorili şekerler ve dondurmanın yapıldığı besinlerin kalorileri vardır.

Diyabetik hastalar, tatilleri için çok fazla sıcak ve nemli kıyılar yerine, daha az nem ve daha bol oksijen bulunan yayla turizmini ve kültür turizmini tercih etmelidirler. Ayrıca 24 saat yiyecek servisi olan açık büfe kahvaltı ve yemek veren tatil tesislerinde çok dikkat edip gerekirse durumlarına uygun menü hazırlanmasını sağlamalıdırlar.

Artmış aktivite ve öğün saatlerinin aksatılması, hastalarda hipoglisemi denilen şeker düşüklüğüne neden olabilir. Bu durum hastalarımız için çok tehlikeli durumlar oluşturabilir. Bu yüzden uzun yürüyüş, yolculuk gibi durumlarda ara öğünlerini aksatmamak için yiyecek taşımak, uyku saatine ve süresine dikkat etmek gerekiyor. Alkol almak da kan şekeri ayarını bozacağından alkolsüz ve şekersiz sıvı gıdaların tüketimine önem vermek hastalar için önemli.

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89