• BIST 9747.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 4 °C

Sanayiciye doğalgaz indirimi

Sanayiciye doğalgaz indirimi
Enerji Bakanı Taner Yıldız, organize sanayi bölgelerine (OSB) doğalgazın 2011 yılında yüzde 1 ila 2,5 oranında indirimle verileceğini açıkladı.
Sanayicilerin indirimli doğalgaz talebine Enerji Bakanlığı bu yıl da yeşil ışık yaktı. Bakan Taner Yıldız, organize sanayi bölgelerine (OSB) doğalgazın 2011 yılında yüzde 1 ila 2,5 oranında indirimle verileceğini açıkladı. Botaş'ın dışarıdan ithal ettiği gazı, maliyetinin bir miktar altında sattığını aktaran Yıldız, kamunun kontrat devirlerine OSB'lerin talip olmasını da desteklediklerini kaydetti.

Yıldız, "Uygun fiyatla getirsinler. Sanayiciye düşük fiyatla versinler. Botaş'tan da daha ucuza versinler. Kamudan daha iyi şartlarda özel sektör getirebiliyorsa biz bunu destekliyoruz." diye konuştu. İndirim kararı bu yıl yüzde 7 ucuz alan sanayicileri memnun etmedi. Aradaki farkın OSB'lerin elektrik maliyetini artırması bekleniyor.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz, Botaş'ın altın yumurtlayan tavuğu başkasına sunduğunu dile getirdi. OSB'lerin tahsilat sorunu olmadığını belirten Yılmaz, kontrat devri alan özel sektörün yapacağı indirimi beklediklerini kaydetti. Yapılan hesaplamalara göre yüzde 5 daha az indirim yapılmasının sanayiciye maliyeti 100 milyon lira olacak.

Van'da düzenlenen 4. OSB Enerji Zirvesi'nin açılışında konuşan Yıldız, doğalgaz indiriminin al ya da öde kaygılarını da gidereceğini söyledi. Kamuoyunda yanlış algı olduğunu ifade eden Yıldız, "Biz İran veya Rusya'dan sanki bu parayı ödedikten sonra hiç gaz almayacakmışız gibi geliyor. O parayı bağışlamıyoruz. Beş yıl daha o gazı alabiliriz. Önümüzdeki yıllarda tüketim artışı ile birlikte bunu gerçekleştirebiliriz." dedi. Van'a da değinen Enerji Bakanı, kaçak elektrik oranının yüzde 67'den 5'e gerilediğini bildirdi.

OSBÜK Başkanı Yılmaz ise OSB'lerin yıllık doğalgaz tüketiminin 4,5 milyar metreküp olduğunu belirterek Rus gazına talip olduklarını açıkladı. Yılmaz, 14 Şubat 2011'de 25 yıllık kontrat süresi bitecek olan 6 milyar metreküplük Rus gazını OSB'ler adına almak ve işletmek istediklerini bildirdi. Yılmaz bu gazın alınması halinde kâr amacı gütmeden üyelerine kullandıracaklarını duyurdu.

Botaş'ın tekelinin devam ettiğini aktaran Yılmaz, "EPDK'dan kısa sürede LNG lisansı aldık. Kullanım usul esaslarına göre bu lisans ile fazla bir gaz ithalatı yapıldığını göremiyoruz. Bu tekrar gözden geçirilmeli ve LNG ithalatı kolaylaştırılmalı." dedi. Yılmaz, OSB yöneticilerine elektrik özelleştirme sürecini takip etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise Türkiye'deki 263 OSB'de 1 milyon kişiye istihdam sağlandığını kaydetti. OSB'lerin 15 milyar kWh elektrik ve 4,5 milyar metreküplük doğalgaz tükettiğini aktaran Köktaş, OSB'lere doğalgaz indirimi gibi konular yerine kontrat yöntemiyle piyasaya girmeleri tavsiyesinde bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89