• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 10 °C

Sanatçılar açılım için ne dedi?

Sanatçılar açılım için ne dedi?
Başbakan Erdoğan, aralarında Ferdi Tayfur, Bülent Ersoy ve Orhan Gencebay gibi çok sayıda ismin olduğu 62 sanatçıyı Beşiktaş'taki çalışma ofisinde ağırdı.

Yaklaşık 3,5 saat süren görüşme sonunda basın mensuplarının karşısına geçen sanatçılar, Başbakan Erdoğan'ın kendilerinden birlik ve beraberliğin korunması için destek istediğini belirtti. Demokratik açılım konusunda sonuna kadar destek vereceklerini belirten sanatçılar, birlik ve beraberliğin korunması için konser ve benzeri organizasyonlar düzenleyeceklerini ifade etiler. Erdoğan, sanatçılar klasik Türk müziği arşivi hediye etti. Toplantının ardından açıklama yapan sanatçılar, Demokratik açılıma destek için konser ve benzeri organizasyonlar yapılacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Beşiktaş'taki ofisinde sanatçılarla yaptığı toplantı sona erdi. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından Başbakanlık Ofisi'nden çıkan sanatçılar görüşmeyle ilgili izlenimlerini basın mensuplarıyla paylaşıyor. Toplantıdan çıkan ses sanatçısı Funda Arar, görüşmenin genel anlamda olumlu geçtiğini söyledi. Toplantıda Demokratik Türkiye için yapılması gerekenlerin gündeme geldiğini vurgulayan Arar, "İçeride demokratik Türkiye için yapılması gerekenler konuşuldu. Daha doğrusu çok güzel bir ortam var içeride. Çok naif yumuşak bütün sanatçı arkadaşlarımız görüşlerini paylaştılar. Dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberlik için sohbetler muhabbetler oldu." şeklinde konuştu. Arar, bütün sanatçıların ortak talebinin akan kanın bir an önce durması olduğunu dile getirdi.

11811

Toplantının çok olumlu bir ortamda geçtiğini dile getiren Sinan Özen de, doğulu, batılı herkesin eşit şartlarda temsil edildiğini dile getirdi. Başbakan Erdoğan'a 'Sanatçı olarak bu süreçte Türkiye için ne yapabiliriz?' sorusunu yönelttiğini belirten Özen, Başbakan'ın ise kendilerinden gerek şarkılarında gerek söylemlerinde birlik ve beraberliği artırıcı ifadeler kullanmalarını istediğini belirtti. Sanatçıların ise Türkiye'nin birlik ve beraberliği için konser ve benzeri organizasyonları gerçekleştirmeyi kararlaştırdığını belirten Özen, "İlerleyen zaman içinde yapılacak organizasyonlarla bunu göreceğiz. Sonuç itibariyle içeride hepimiz beraberdik. Doğulu-batılı ayrımı olmadı. Çok güzel sohbet oldu. Rojin ile yan yana beraber oturduk. Sanatçıların ne olursa olsun aynı mesajı vardı. 'Biz hep beraber ülkemizin bu yıllarca yaşadığımız ili, dini, ırkı' ne olursa olsun aynı şekilde devam etmesi anlamında neler yapabileceğimizi' söyledik." şeklinde konuştu.

Görüşmenin çok güzel geçtiğini vurgulayan Safiye Soyman da, "Açılım hakkında biz tabii ki Alevi, Çerkez'i, Kürt'ü olsun Ermeni olsun hiçbir şekilde ayrım yapmadık yapmayacağız sanatçı olarak." değerlendirmesinde bulundu. Toplantıda özellikle Bülent Ersoy ve İbrahim Tatlıses'in şehit cenazelerinin sona ermesi isteğini dile getirdiğini aktaran Soyman, "Bülent hanım da söyledi. İbrahim bey de söyledi. Şehitlerimizi söyledik. Artık 7-8 cenazeyi bir anda görmek istemiyoruz. Onları söyledik. Bütün derdimizi anlattık." ifadelerini kullandı.

Ardından Safiye Soyman, Başbakan Erdoğan'ın elinden aldığı hediyesini açtı. Paketten Türk Sanat Müziği Arşivi çıktı.

ROJİN, BAŞBAKAN'A TAŞ ATAN ÇOCUKLARLA İLGİLİ DOSYA VERDİ

Sanatçıların pasaport ve vize sonunu dile getirdiğini aktaran Ferdi Tayfur, Başbakan Erdoğan'dan oldukça olumlu cevaplar aldıklarını belirtti. Demokratik açılımla ilgili görüşleri sorulan Tayfur, "Her zaman için demokratik açılımı desteklerim. Adı demokratik açılımdır. Demokratik bir ülkede yaşamak kadar mutlu edecek bir konu yoktur." diye konuştu.

Eylemlerde 'polise taş attığı için ' için tutuklanan çocuklarla ilgili hazırladığı dosyayı Başbakan Erdoğan'a sunma fırsatı bulduğunu belirten Rojin ise, yaklaşık 4 bine yakın çocuğun aynı sebepten hapishanelerde olduğunu vurguladı. 15-20 sene sonra hapisten çıkacak çocukların öfkesini bölge halkı olarak kendisinin çok iyi anlayabileceğini aktaran Rojin, "Bir sürü notlarla dersime çalışmış olarak girmiştim. Çok olumlu bir atmosfer vardı. Bir sürü sanatçı arkadaşımın düşüncesini de dinleme şansını elde ettim. Genelde çok olumluydu. Genelde bütün sanatçılar cesur olması ve daha cesur adımlar atmasını istedi. Çocuklarla ilgili dosyayı anlayışla karşıladı ve yeni bir yasa çıkaracaklarını söyledi. Kürtçe kurslarla ilgili sadece Kürtçe değil de başka dillerde kurslar vererek o kursun yaşamasını sağlayacaklarını söyledi." şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan'ın yaklaşımını "Büyük bir iyi niyeti var." şeklinde yorumlayan Rojin, savaşın her faturasının çok büyük olduğunu ve bir an önce sona ermesi gerektiğini anlattı.

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de yaşanan olaylara sanatçı penceresinden bakmasının son derece önemli olduğunu aktaran Nükhet Duru da, "Demokratik Açılım'a destek veriyor musunuz?" şeklindeki soruya, "Bu ülkede yaşayan herkes gibi, adaletin, eşitliğin ve dökülen kanın durması taraftarıyız." cevabını verdi.

ARİF SAĞ: UMUDUMUZ TÜRKİYE'DE DEMOKRASİNİN HAYAT BULMASI

Toplantının en önemli yanının devletin artık Türkiye'deki gelişmeleri sanatçıların gözüyle görmeye başlaması olduğunu aktaran Arif Sağ ise, "Umutlu musunuz?" şeklindeki soruyu şöyle cevapladı: "Aldığım izlenim, yani söylenenleri yapmak arzusunda olan bir görüş var. Başbakanın görüşü öyle duruyor. Tabi bu illa da olur olmaz onu bilemem ama umudumuz, bu ülkede demokrasinin hayat bulmasıdır."

Toplantıda Türkiye gündemi ve sanatla ilgili bir çok şeyin konuşulduğun anlatan Orhan Gencebay da, herkesin samimi olarak görüşlerini dile getirdiğini belirtti. Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan bir an önce çıkması için öncelikle iktidar olmak üzere her vatandaşın elinden geleni yapması gerektiğinin altını çizen Gencebay, demokratik açılımın Cumhuriyet'in kuruluşundan beri var olan ancak bir türü uygulamaya geçmeyen özgürlüklerin ve bir takım hakların uygulamaya geçmesi olduğunu dile getirdi. Basın mensuplarının 'Güneydoğu'da konser verecek misiniz?" şeklindeki sorusu üzerine Gencebay, "Ben sahneye çıksam her yerde veririm. Bu ülke dili, dini, cinsi, ırkı ne olursa olsun bu ülke bizim. Laz'ı Kürt'ü Çerkez'i Abhaz'ı kimse kimsenin önünde değil." ifadelerini kullandı.

Tüm sanatçıların ortak isteğinin birlik ve beraberlik olduğunu bildiren İzzet Yıldızhan da, "Hepimiz bu konuda Başbakan'ın yanındayız." diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89