• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Salgında dünya ve Türkiye’de son durum

Salgında dünya ve Türkiye’de son durum
Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında 1.3 milyonu aşan vaka sayısı hızla yükseliyor.

Can kayıpları da 80 bine yaklaşıyor. Virüsün her yere yayıldığı Türkiye’de açıklanan toplam vaka sayısı 30 binin, can kaybıysa 600’ün üzerinde. Türkiye ve dünyadan son gelişmeleri aktarıyoruz.

Bakan Pakdemirli: İçme suyunda sıkıntı öngörmüyoruz

Corona virüsü salgını nedeniyle su tüketiminin artması ve geçen yıllara oranla daha az yağış düşmesi nedeniyle geçen hafta İstanbul’a su sağlayan barajlardaki su seviyesinin yüzde 65,13 ile son 10 yılın en düşük ikinci seviyesine indiği belirtilmişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Barajlarda yeteri kadar su var, içme suyunda sıkıntı öngörmüyoruz” dedi.


Almanya’da can kayıpları bin 800’ü geçti

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre Almanya’da Covid-19 tanısı konulanların sayısı 103 bini geçti.

Corona virüsü nedeniyle tedavi altına alınanlardan 36 bin 81’i iyileşirken, salgında şu ana kadar bin 810 kişi yaşamını yitirdi.


İstanbul’da kurulacak sahra hastanelerinin yapımına başlandı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çağrısı ve akabinde AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’deki bir yere bin yataklı hastane yapılacağını duyurması sonrası, hastane yapımı için çalışmalar başladı.

İş makineleri ve kamyonlarıyla ilkin Sancaktepe’de hastane yapılacak alanda çalışmalara başlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kurulacak hastanelere ilişkin, “Bunları süratle, şöyle 45 gün içerisinde bitireceğiz ve buraları da tamamıyla insanımızın, halkımızın hizmetine sunacağız” demişti.


WhatsApp: İletilmiş içerikler, sadece bir sohbette paylaşılabilecek

Facebook’un sahibi olduğu mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Corona virüsü salgını süresince tırmanışta olan sahte tıbbi tavsiyelerin yayılmasını önlemek için, kullanıcıların iletilmiş içeriklerin artık sadece bir sohbette paylaşılmasına izin verecek.

Dünya genelinde 70 binden fazla kişinini ölümüne neden olan salgına, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir “dezenformasyon salgını” da eşlik etti. DSÖ, bu sorunla mücadele için soyal medya şirketlerine daha çok şey yapılması çağrısında bulunmuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp, Covid-19 salgınının başlamasından bu yana, iletilen mesajlarda “önemli bir artış” görüldüğünü belirtti.

Şirketten yapılan açıklamada “WhatsApp’a bir kişisel sohbet yeri olarak tutmak için bu mesajların yayılmasını önlemenin önemli olduğuna inanıyoruz” denildi.


SES hastanelerde ‘Salgın Komiteleri’ kuruyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), hastanelerde “Salgın Komiteleri” kuracak.

MA’dan Zemo Ağgöz’e konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, “Bu komiteler sağlık emekçisinin sağlığına dönük alınacak tedbirler, yapılması gerekenler yapılmadığında nelerin yapılması gerektiği ve bir hastanenin salgına yönelik hazırlanmasına kadar, her noktada söz söyleyecek ve müdahale edecek” dedi.

Sağlık emekçilerinin toplumsal sorumluluklarını yerine getirirken sağlığını da korumak zorunda olduğuna dikkat çeken Erden, “Kendi sağlığımızı koruyamadan ne toplumun sağlığını koruyabiliriz ne de virüsle mücadele edebiliriz” diye konuştu.


‘Kısa çalışma ödeneği’ binlerce işçiyi kapsam dışı bırakıyor

Corona virüsü nedeniyle hayata geçirilen “kısa çalışma ödeneği”, çalışanların önemli bir kısmını kapsam dışı bırakıyor.

Duvar’dan Aynur Tekin’in haberine göre, ödeneği almak için aranan 450 gün sigortalı çalışmak ve son 60 gün hizmet akdine bağlı olmak koşulları sebebiyle on binlerce çalışan ödenekten faydalanamıyor.

İstihdam Uzmanı Sinan Ok, “Koşullarının esnetilmesini olumlu bir uygulama olsa da bu ödenek bütün işçileri kapsamayan yetersiz bir düzenleme” diyor.

Mağdurlar ise düzenlemenin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.


Kuzey Kıbrıs’ta Corona virüsü kaynaklı üçüncü ölüm

Kuzey Kıbrıs’ta Covid-19 tanısı konulan bir kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede Corona virüsü salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı üçe yükseldi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Covid-19 tedavisi gören 78 yaşındaki Kuzey Kıbrıs vatandaşı Ümit Tilki’nin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Tilki’nin aynı zamanda kalp hastası da olduğu belirtildi.

Daha önce de ülkeye turist olarak gelen iki Almanya vatandaşı Corona virüsünden hayatını kaybetmişti.

Kuzey Kıbrıs’ta 90 kişinin Corona virüsü nedeni ile karantinada tedavileri devam ediyor.


MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’ın Covid-19 testi negatif çıktı

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’ın, yapılan ilk Corona virüsü testinin negatif çıktığı açıklandı.

MHP’li Celal Adan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Kıymetli kardeşim, dava arkadaşım Feti Yıldız’ın Covid-19 testi negatif çıkmıştır. Kontrolleri hastane ortamında sürecektir” dedi.

Danışmanına Covid-19 tanısı konulan Yıldız’ın KOAH hastası olması nedeniyle tedbir amaçlı olarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Özel Kalem Müdürü Murat Çeliker de “MHP Genel Başkan Yardımcımız Sn Feti Yıldız beyefendi COVID-19 teşhisiyle değil, kendisi negatif çıkmıştır. yanında görevli bir arkadaşımızın pozitif çıkması sebebiyle tedbiren karantina altına alınmıştır” demişti.


 “Evsizlere Konaklama Projesi” başlatıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Corona virüsüyle mücadelede alınan tedbirler kapsamında “Evsizlere Konaklama Projesi” başlatıldı.

Buna göre “Evsizlere Konaklama Projesi” ile evsizler tespit edilip il sınırları içindeki kamu kurumu misafirhanelerine yerleştirilecek.

Proje kapsamında konaklanan kişilerin temizlik, sağlık, gıda, giyim ve diğer ihtiyaçlarının karşılanacağı belirtildi.


Wuhan’daki kısıtlamalar kademeli olarak kaldırılıyor

Corona virüsü salgınının çıkış noktası olarak bilinen Çin’in Wuhan kentinde, 23 Ocak’tan bu yana uygulanan kısıtlamalar yarından itibaren kademeli olarak kaldırılıyor.

Virüsün tespit edilmesinden sonra giriş ve çıkışların yasaklandığı kentte yaşayanlar yarından itibaren şehir dışına çıkabilecek.

Çin’de Corona virüsünden en fazla etkilenen kent olan Wuhan, ülkede en fazla can kaybının tespit edildiği merkez olarak da kayıtlara geçti.

Çinli yetkililer Wuhan’da geçtiğimiz 14 günde sadece iki kişide Corona virüsü tespit edildiğini açıkladı.

Çin, Covid-19 salgınını büyük ölçüde kontrol altına aldığını duyurmuştu.


‘Corona’ paylaşımı nedeniyle 229 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü paylaşımlarına dönük operasyonlara dair bir bilgilendirme yaptı. Açıklamaya göre, son 21 günde “provokatif Corona virüsü paylaşımı” iddiasıyla 3 bin 576 sosyal medya hesabı incelendi.

Açıklamada, “Tespit edilen 616 şüpheliden 229’u, düzenlenen operasyonlarda gözaltına alındı. Diğer kişilerle ilgili adli süreç ise devam ediyor” denildi.

Suç olduğu iddia edilen paylaşımların “FETÖ, PKK ve marjinal gruplar” tarafından yağıldığı öne sürülüyor. Paylaşımlarda “toplumu korku, panik ve endişeye sevk etme, yetkili/sorumlu kuruluşları ve kişileri kamuoyu nezdinde hedef gösterme” amaçlandığı iddia ediliyor.


Bilim Kurulu üyesi: En kritik döneme girdik

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, biyoistatistiksel modellemelere işaret ederek, ‘en kritik döneme’ girdiğimizi söyledi.

Kayıpmaz, özellikle bu iki hafta olmak üzere Nisan ayı içerisinde dışarıda olmamanın önemine vurgu yaptı.

“Biyoistatistiksel modellemelere göre önümüzdeki iki haftanın çok kritik olduğunu, hatta en kritik döneme girdiğimizi düşünüyorum. Bir süre daha dişimizi sıkarsak, Haziran ayında bir miktar nefes alacağımızı umuyorum.

“Unutulmamalı ki bu bizim elimizde. Özellikle bu iki hafta olmak üzere Nisan ayı içerisinde evde ne kadar sıkılırsak, bunun meyvelerini o kadar erken toplarız.”


Soylu: Corona virüsünden bir polis hayatını kaybetti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Corona virüsünden kaynaklı bir polisin hayatını kaybettiğini açıkladı.

TV100’de canlı yayına katılan Soylu, kolluk kuvvetlerinden de Corona virüsüne yakalanan personelin olduğunu ama rakam vermek istemediğini belirterek, “Sadece polis teşkilatımızda bir tek kaybımız var” dedi ve ekledi: “Onun dışında bir kaybımız şu anda yok” dedi.

Salgına ilişkin tedbirler kapsamında sınırlandırmalara uymayanlara verilen cezalara da değinen Soylu, şunları kaydetti:

“Bu kararları alırken iki hukuki dayanağımız var. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve Kabahatler Kanunu. Umumi Hıfzıssıhha Kanununa uymazsanız TCK’nin 195’ine göre de ayrı bir cezayla karşı karşıya kalırsınız. Bu da 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası yatma unsuruyla karşı karşıya kalmış olursunuz. 65 yaş üzeri 6 bin 131 kişiye idari, 149 kişiye de adli işlem yapıldı. 20 yaş altına ise 3 bin 102 kişiye idari, 102 kişiye de adli işlem gerçekleştirildi. Sosyal mesafe kuralına uymayan 181 kişiye ceza kesildi.”


Sinop’ta 3 köy karantinaya alındı

Sinop’un Durağan ilçesinde üç köy, Corona virüsü salgını nedeniyle karantinaya alındı.

Sinop Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararıyla Durağan ilçesinde Olukbaşı, Yeniköy ve Güngören köylerinde karantina başlatıldığı belirtilerek, söz konusu köylere giriş ve çıkışların ikinci karara kadar kapatıldığı duyuruldu.

Kentte daha önce üç farklı ilçede yedi köyde karantina ugulanmaya başlanmıştı.


Çin’de ilk kez Covid-19 kaynaklı yeni ölüm yok

Yeni tip Corona virüsünün ortaya çıktığı Çin’de salgın büyük oranda kontrol altına alınmış durumda.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, ülkedeki Covid-19 tanısı konulanların kaydedilmeye başlandığı Ocak ayından bu yana ilk defa, 24 saatte içinde ölüm kaydedilmediği bildirildi.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre ülkede şu an itibariyle vaka sayısı 82 bin 697, virüsten kaynaklı can kayıpları 3 bin 335, Covid-19’u yenenlerin sayısı ise 77 bin 393.


 “Covid-19 aşısı Afrika’da denensin” diyen Fransalı doktorlara tepki

Dünya Sağlık Örgütü Tedros Adhanom Genel Direktörü Ghebreyesus, Corona virüsüne karşı geliştirilecek aşının “Afrika’da denenmesi gerektiğini” söyleyen iki Fransalı doktorun ifadelerini, ‘ırkçı, utanç verici, korkunç ve sömürge dönemi kalıntıları’ şeklinde niteleyerek “Afrika herhangi bir aşı için test alanı olamaz ve olmayacaktır” dedi.


Dünya genelinde son durum

Covid-19 dünya genelinde yayılmaya devam ediyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 348 bine ulaştı.

74 bin kişi yaşamını yitirirken, 284 bin kişi hastalığı yendi.

Vaka sayıları ABD’de 368 bin, İspanya’da 136 bin, İtalya’da 132 bin, Almanya’da 103 bin, Çin’de 82 bin, İran’da 60 bin, Britanya’da 52 bin 279, Türkiye’de ise 30 bin civarında.


Britanya Başbakanı Johnson yoğun bakımda

Britanya Başbakanı Boris Johnson yoğun bakıma alındı.

55 yaşındaki Johnson’ın 27 Mart’ta Covid-19 testi pozitif çıkmış ve Başbakanlık Konutu’nda kendini karantinaya almıştı.

Konuttan çalışmalarını sürdüreceğini belirten Johnson, önceki gece hastalık belirtilerinin ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırılmıştı.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab vekaleten Başbakanlık görevini üstlendi.


Türkiye’de Corona virüsü

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Corona virüsüne yakalananların sayısı 30 bin 217’ye yükseldi.

Cuma günü 75 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı, böylece Türkiye’de can kayıpları 649’a çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan bin 326’sı iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 415. (Karınca)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89