• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

Sabit hatlarda artık 'alo' ucuzlayacak.

Sabit hatlarda artık 'alo' ucuzlayacak.
Sabit hatta, uzun mesafe görüşmelerden sonra 10 Eylülden itibaren şehiriçinde de alternatif operatörler devreye girecek

Mobil telefondan sonra artık ev ve işyerlerindeki sabit telefonlar için de alternatif operatör seçme imkanı başlıyor. 10 Eylül tarihinden itibaren aboneler evlerinde ya da işyerlerinde kullandıkları telefonları numaraları değişmeden farklı operatörlere taşıyabilecek.

5 ŞİRKET NUMARA ALDI

Uzun mesafe telefon hizmeti (UMTH) yetkilendirmesi alan şirketler, 10 Mayıs’tan itibaren şehiriçinin de rekabete açılması ile birlikte artık sabit telefonda resmen hizmet vermeye başladı. Şimdi numara taşınabilirliği ile rekabet bir kat daha artacak. Vatandaş bu rekabetten kârlı çıkıp sabit telefonda da artık büyük indirimlerle konuşacak. Sabit telefonlarda numara taşınabilirliği için işletmelerin numara blokları almaları gerekiyordu. 32 UMTH şirketinden ilk etapta 5 tanesi numara almak için başvuruda bulundu. UMTH lisansı olan Tellcom-Superonline, Millenicom, Doğan, Koçnet, Borusan, TurkNet şehiriçi hizmeti için altyapı yatırımlarına devam ediyor. Bu şirketler halen Türk Telekom abonesi olan müşterileri numaraları değişmeden kendi aboneleri yapabilecekler. Ancak yeni abonelik alırken de müşterilerine yeni numara blokları verecekler.

ARAMALAR 10 HANELİ

Bu numara bloklarına göre her ilin telefon kodunun bir rakam fazlası alternatif operatörler tarafından kullanılacak. Örneğin Türk Telekom Ankara’da 312 nolu alan kodunu kullanırken, alternatif operatörler 313 kullanacak. Aboneler bu uygulama nedeniyle şehiriçinde dahi arama yaparken 10 hane tuşlamak zorunda kalacak.

HESAPLI HAT AÇILSIN

Sabit telefon pazarındaki alternatif operatörler rekabetin önündeki en önemli engelin tarife kısıtlaması olduğunu belirtiyor. Türkiye’de yaklaşık 17,5 milyon olan sabit telefon abonesinin yarısının ‘HesaplıHatt’ ve ‘YazlıkHatt’ abonesi olduğunu belirten şirket yetkilileri, bu abonelere yeni işletmecilerin hizmet vermelerinin mümkün olmadığını ifade ediyor. Bu durum dikkate alındığında şehiriçi görüşmelerinin aslında rekabete açılmadığı vurgulanıyor.

HİZMET VERİYORUZ

Yeni döneme ilişkin bilgi veren Millenicom Genel Müdürü Tuğrul Cora, şunları söyledi: “Biz de, Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa illerinde abonelerimize yerel ağın paylaşıma açıldığı (YAPA) santrallerden hizmet götürüyoruz. Bu illerde toplam abone sayımız 5 bini buldu. 2012 yılı itibariyle toplam ADSL abone sayısının 13 milyon civarında olacağını öngörüyoriz. Biz hedefimiz yüzde 10 pay almak.” Cora ayrıca, Türkiye’de 30 ilde satış yapan bayileri olduğunu belirtti.

YÜZDE 30 AVANTAJLI

Doğan Telekom Genel Müdürü Fazıl Esen, sabit hatlarda numara taşıma uygulamasıyla alternatif telekom operatörlerinin tüketiciye yüzde 20- 30’larda bir maliyet faydası sunabileceklerini söyledi. Esen, “Ama ben sadece yüzde 20- 25 indirim için büyük bir kitlenin bir yerden bir yere geçmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla işletmeciler farklı hizmetlerini ön plana çıkarıp paket yapacak. Biz de öyle yapacağız” dedi.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89