• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Ramazan'da tavuk etini tercih edin

Ramazan'da tavuk etini tercih edin
Ramazanda sağlığınız için daha düşük kalori, daha az yağ ve daha az kolesterol içeren tavuk etini tercih edin.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan, "Ramazanda sağlığınız için daha düşük kalori, daha az yağ ve daha az kolesterol içeren tavuk etini tercih edin." dedi.

Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan Prof.Dr. Sevinç Yücecan, tavuk eti proteinin "iyi, kaliteli protein kaynağı" olduğunu belirterek şunları söyledi: "İftarda ağır hamur işi yiyecekler, kızartmalar, baklavalar yerine çorbalar, haşlanmış-ızgara veya fırında pişirilmiş et, tavuk veya hindi eti, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebilir.

Optimal beslenme önerilerinde önemli yeri olan tavuk eti, besin öğeleri açısından değerlendirildiğinde, dana ve koyun etinden daha düşük kalori sağlar; daha düşük yağ, daha düşük doymuş yağ ve daha az kolesterol içerir. Bu etlerin içerdiği proteinin çoğunluğu vücut proteinine dönüşebilir ve sindirilebilirliği yüzde 91-100'dür. Bu nedenle bu etlerin proteini iyi kaliteli protein kaynağı olarak nitelendirilir. Kırmızı et, tavuk ve balıketi protein içerikleri açısından kıyaslandığında aynı miktarlarda protein içerdikleri söylenebilir, fakat derisiz tavuk eti ve balık, kırmızı ete kıyasla daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir. Yapılan çalışmalar, kırmızı ete kıyasla tavuk ve balık eti tüketiminin koroner kalp hastalıkları riskini önemli derecede azalttığını ortaya koyuyor."

Ramazanda normal beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçiminde değişiklikler meydana geldiğini ve öğün sayısının ikiye indiğini belirten Yücecan, günlük gereksinimin beşte ikisini sahurda, beşte üçünü de iftarda almak gerektiğini kaydetti.

Sahura kalkmadan veya yatmadan önce hafif gıdalar alarak oruç tutmanın sakıncalı olduğunu ifade eden Yücecan, şöyle konuştu: "Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve daha fazla tokluk hissi oluşturan et, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler tüketilmelidir. Sebzeli börekler ve meyve de yenebilir. Turşu, tuzlu ayran, ağır tatlılar, börekler gibi gün boyunca kişiyi susatan yiyeceklerin yenmemesi daha doğrudur. Ayrıca mideyi uyarıcı çok acılı, baharatlı yemeklerden de uzak durulmalıdır."

Ramazanda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birinin, yiyeceği kısa sürede tüketmemek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yücecan, "Fazla miktarda yiyeceğin kısa sürede tüketimi metabolizmayı ve sindirim sistemini zorlar. Bütün besin öğelerinin daha randımanlı olarak organizmada kullanılması ve Ramazanda sağlıklı beslenmek için süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagil, sebze-meyveler ve tahıllardan oluşan dört ana besin grubundan karışık bir diyetin temini ve bir öğünde yenecek yiyeceklerin yaklaşık iki saat içinde tüketilmesi gerekir." diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89