• BIST 8876.85
  • Altın 2240.894
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.1251
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Ramazanda fiyatlar tavan yaptı!

Ramazanda fiyatlar tavan yaptı!
Tüketiciler Birliği İstanbul ve Konya Şubesi'nin birlikte yaptığı çalışmayla, Ramazan'da zam gören ürünler açıklandı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şubesi Başkanı Mustafa Dinç,  İstanbul şubesiyle birlikte yaptıkları çalışmayla, Ramazan'dan bir hafta önce bir çok ürünün fiyatını not ettiklerini anımsattı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan fırsatçılarının işbaşında olduğunu belirten Dinç, tarla sezonu nedeniyle ucuzluk müjdesi verilen sebze-meyve başta olmak üzere, beyaz et, kırmızı et ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarının dikkat çektiğini bildirdi.

Dinç, sebze ve meyvede yüzde 300-400'lere varan fiyat artışları görüldüğüne vurgu yaparak, şunları kaydetti:

''Sebze meyvede büyük bir oyun oynanıyor. Ürünü sıcakların vurduğuna, ürünlerin tarlada kaldığı yönündeki açıklamalara inanmıyoruz. Marketlerde Ramazan öncesi 2 lira olan taze fasulyenin kilosu Ramazanla birlikte 5 liraya, salatalık 50 kuruştan 2 liraya, kavun 60 kuruştan 1,5 liraya, karpuz 50 kuruştan 1 liraya, şeftali 1,5-2 liradan 4 liraya, domates 75 kuruştan 2 liraya, patlıcan 75 kuruştan 1,5 liraya kadar çıktı. Bütün ürünlerde önemli fiyat artışları yaşandı. Semt pazarlarındaki yerli üretici ise hala Ramazan öncesi fiyatlarla satış yapıyor. Ancak komisyoncuların fiyatlar üzerindeki ciddi manipülasyonu onları da tehdit ediyor. Fiyatları dengeleyen yerli üreticiye sahip çıkılması gerekiyor. Tüketicinin, hal ve komisyonculara mecbur bırakılmaması için yerli üreticiye semt pazarlarında mutlaka yer tahsisi yapılmalı. Aksi takdirde komisyonculara mahkum kalacağız.''

FİYAT FARKLIKLARI

Semt pazarlarıyla marketler arasında önemli fiyat farklılıkların olduğunu, bu farkın da yürürlüğe giren Hal Yasası'nın henüz uygulanamamasından kaynaklandığını öne süren Dinç, ''Semt pazarlarının yüzde 20'sinin yerli üreticiye tahsis edilmesi gerekiyor. Ancak belediyeler yer sorununu mazeret göstererek bu talepleri karşılamıyor. Yerli üretici pazara giremeyince komisyoncunun elinde olan sebze-meyve fiyatları da fırlıyor'' dedi.

Öte yandan kırmızı ette yüzde 15'lik bir fiyat artışının yaşandığını anlatan Dinç, süt ürünlerinde Ramazan öncesi başlayan fiyat artışının sürdüğünü, süzme yoğurtun kilosunun 4,5 liradan 6,5 liraya, beyaz peynirin kilosunun 5-6 lira aralığından 8-10 lira aralığına yükseldiğini söyledi.

Dinç, beyaz ette de yüzde 20'lik bir fiyat artışının söz konusu olduğunu bildirdi.

Çay, şeker, bakliyat, kuru gıda, yumurta gibi ambalajlı ve markalı 25 kalem üründe Ramazan'da fiyat artışı yaşanmadığını dile getiren Dinç, pidede fiyat artışı olmamasına karşın her Ramazan olduğu gibi yine gramaj hilesine başvurulduğunu sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89