• BIST 8725.28
  • Altın 2240.17
  • Dolar 32.3354
  • Euro 35.1415
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 1 °C

Pompeo: 'Türkler'in, İran'dan daha az petrol almasını isteriz'

Pompeo: 'Türkler'in, İran'dan daha az petrol almasını isteriz'
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Amerika'nın geçen yaz Türkiye’ye getirdiği yaptırımların akıbeti konusunda yakında bir karar alacaklarını söyledi.

Ankara’daki temaslarını tamamlamasının ardından gittiği Brüksel’de havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pompeo, Ankara'da Suudi gazetecinin kaybolmasıyla ilgili soruşturmanın yanı sıra İran'a Kasım ayında başlatılacak yeni yaptırımlar ve Suriye gibi bölgesel sorunların da ele alındığını söyledi.

Pompeo, rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılması sonrasında Washington'un kısa sürede Türkiye yaptırımları konusunu gözden geçireceğini söyledi.

“Brunson’la bağlantılı yaptırımları kaldıracak mısınız?” sorusunu, “Bu konuda kısa süre içinde karar vereceğiz. Yaptırımların bir kısmı Rahip Brunson’la doğrudan bağlantılıydı ve bunları şimdi kaldırmak mantığa uygun. Ama nihai karar verilmedi. Bu konuyu Başkan’la (Donald Trump) konuşmam lazım” diye yanıtladı.

Rahip Andrew Brunson Türkiye’de iki yıla yakın süren tutukluluğunun ardından geçen Cuma günü tahliye edilmişti.

Trump yönetimi Brunson’ın hapiste tutulmasındaki rolleri nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü yaptırım listesine almıştı. ABD ayrıca, Türkiye’ye ilave gümrük vergileri uygulamaya başlamış, Türkiye de bu adımlara aynı şekilde karşılık vermişti.

Pompeo, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la iyi ve yapıcı bir görüşme yaptığını belirtirken, “Rahip Brunson’ın ABD’ye geri dönmesi bence (ilişkilerde) çok sayıda fırsatın önünü açıyor” ifadesini kullandı.

Görüşmelerde gündeme gelen konulardan birinin, İran’a yönelik 4 Kasım’da devreye girmesi öngörülen enerji yaptırımları olduğunu aktaran Pompeo, “(Türkler) İran’dan ham petrol satın alıyor, onların daha az almasını arzu ederiz” ifadesini kullandı.

Pompeo ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudiler’in kayıp gazeteciyle ilgili soruşturmada işbirliği yaptığını söylediğini kaydetti.

Bir gazetecinin “Türkler’le Fethullah Gülen hakkında konuştunuz mu?” sorusunu da Pompeo, “Fethullah Gülen hakkında konuştuk ve bu yapılanmayla alakalı bir dizi konuyu da konuştuk. Bu, Türkler’in bize sık sık hatırlattığı bir mesele ve hepimizin ortak gerçeklere ulaştığından emin olmak için birlikte çalışabileceğimiz alanların farkındayız” diye yanıtladı.

Pompeo, bu konunun Dışişleri Bakanlığı’ndan ziyade Adalet Bakanlığı’nın alanına girdiğine de dikkati çekti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89