• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 9 °C

Pompeo: 'Maduro kararını bir gecede almadık'

Pompeo: 'Maduro kararını bir gecede almadık'
​ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington’ın Venezuela muhalefet lideri Juan Guiado’yu geçici cumhurbaşkanı olarak tanımasının ardından konuştu.

Amerika Devletleri Örgütü’nün (OAS) Washington’daki toplantısında konuşan Pompeo, Amerika’nın “çok uzun süredir acılar çeken” Venezuela halkının dostu olduğunu vurguladı.

“Maduro rejimi tiranlığının Venezuela halkını çok uzun süredir boğduğunu” ifade eden Pompeo, Amerika’nın Venezuela halkıyla dayanışması ve demokrasiye saygısının gereği olarak Juan Guaido’yu geçici cumhurbaşkanı olarak tanıdığını belirtti.

OAS içerisindeki birçok ülkenin de aynı adımı attığına dikkati çekerek, bundan dolayı teşekkür eden Pompeo, tüm ülkeleri de “doğru adımı” atmaya çağırdıklarını söyledi. Şimdi OAS’nin de bir bütün olarak kurumsal ölçekte aynı yönde karar almasının zamanı olduğunu kaydeden Pompeo, OAS’ye, Venezuela konusunda “basit ve makul demokratik prensipler” üzerinde harekete geçme çağrısında bulundu.

Pompeo, “Amerika lojistik koşullar uygun olduğunda Venezuela halkı için insani yardımlar sağlamaya hazır” dedi ve 20 milyon doların üzerinde yardım planladıklarını söyledi.

“Venezuela konusunda artık tartışma bitmiştir” diyen Pompeo, Maduro hükümetini “ahlaki açıdan iflas etmiş ve köküne kadar anti-demokratik” olarak niteledi. Rejimin meşruiyetini yitirdiğini yineleyen Pompeo, Amerika’nın Maduro’yla ilgili vardığı kararı bir gecede almadığını belirtti.

Pompeo, Venezuela hakkında bölge ülkelerince dışişleri bakanları düzeyinde toplantı yapılması çağrısında da bulundu.

Beyaz Saray: ‘Venezuela’nın gelirleri yeni meşru hükümete gitmeli’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan da Venezuela konusunda yeni açıklamalar geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bolton, “Bugün odaklandığımız husus, gayrimeşru Maduro rejiminin gelir kaynaklarını kesmek. Juan Guaido’ya Venezuela’nın anayasal geçici cumhurbaşkanı olarak tanımamızla uyumlu olarak, bu gelirlerin meşru hükümete gitmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Bolton, bu süreçte atabilecekleri farklı adımları değerlendirdiklerini, “geçici cumhurbaşkanına” geniş ölçekte siyasi destek ortaya koymak için uluslararası temaslar yürüttüklerini belirterek, “Bu yeni meşru temsiliyetçi hükümeti güçlendirmek için elimizden gelen her şeyi yapma doğrultusunda ilerliyoruz” dedi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence’in dün Amerika’nın “tanıma” açıklamasından önce Guaido’yla görüştüğünü, Caracas’taki ABD Büyükelçiliği kanalıyla temaslarını devam ettirdiklerini kaydeden Bolton, “Personelimiz hala orada. Meşru hükümet tarafından kalmaya davet edildiler, güvenlikleriyle uygun olarak, niyetimiz bu yönde. Ama yeni hükümeti güçlendirmek için elimizden ne geliyorsa yapmak için gece-gündüz çalışıyoruz” diye konuştu. (VOA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89