• BIST 10012.24
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 20 °C

Petrol boru hattı için imzalar atıldı

Petrol boru hattı için imzalar atıldı
Samsun-Adana Ceyhan Boru Hattı, Türkiye'nin enerjide bölgesel güç olma yolunda attığı en önemli adımlardan biri..

550 kilometrelik hattın inşaatı 2010 yılında başlayacak Türkiye-Rusya ve İtalya'yı stratejik enerji partneri haline getiren Samsun-Adana Ceyhan Boru Hattı Projesi (TAPCO) üç ülkenin enerji bakanlarının katılımıyla gerçekleşen imza töreni ile resmiyet kazandı.

2010 yılında inşasına başlanacak proje için İtalya'nın Milano şehrinde yapılan Hükümetler Arası ve Ticari Protokoller'e Türkiye" den Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Igor Seçin ile Enerji Bakanı Sergey Shmatko ve İtalya'dan Ekonomik Gelişmeler Bakanı Claudio Scajola'nın katılımıyla imzalar atıldı.

TAPCO'nun ortakları Transneft, Rosneft ve İtalyan ENI temsilcilerinin de hazır bulunduğu protokole, Türkiye'den projeyi geliştiren Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da katıldı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in son Türkiye ziyaretinin ardından destek verdiği TAPCO projesi ile Rus şirketi Gazprom, Türkiye'den Çalık Grubu ve İtalya'nın en büyük petrol ve doğal gaz şirketlerinden ENI ile ortaklık yapacak. Türkiye'yi 'enerji kavşağı' yapacak proje kapsamında daha fazla petrolün Ceyhan limanına aktarılması bekleniyor.

'SİYASİ KARARLILIĞIMIZ TAM'

İmza öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Samsun-Adana-Ceyhan boru hattının Türkiye'nin stratejik ve önemli bulduğu projelerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin hem coğrafyasından kaynaklanan hem de stratejik konumundan kaynaklanan bütün değerlerini burada harekete geçirdiğini belirten Yıldız, "Türkiye, hem kuzey-güney hem de doğu- batı arasında üreticilerden tüketicilere olan bütün hatları da kullanmak istiyor. Hem doğalgazda hem de petrolde Nabucco ile beraber ciddi bir hareketlenme oldu" dedi.

Rusya ve komşu ülkelerle imzalanan enerji ile ilgili anlaşmalara işaret eden Yıldız, "Anlaşmalar, Türkiye'nin kendi arz güvenliği ve birincil kaynakların harekete geçirilmesi olduğu kadar AB'nin arz güvenliği ile de ilgili" dedi.

Yıldız, "Samsun-Ceyhan boru hattı anlaşması da bunlardan bir tanesi. Söz konusu boru hattı projesi, özellikle bizim ekolojik dengeye çok dikkat ettiğimiz ve boğazlarımızı korumaktaki hassasiyetimizin de bir uzantısıdır. Hemen hemen 170-180 milyon tona ulaşan boğazlardaki hacmin en az 50 milyon tonunun kaldırılması ile alakalı bir projedir. Bu projedeki siyasi kararlılığımız tamdır ve azalmadan da artarak devam edecektir. İtalya'da yaptığımız bu toplantı ile beraber firmalar burada kendi aralarında görüşeceklerdir" diye konuştu.

550 kilometrelik hattın inşaatı 2010 yılında başlayacak

Çalık Holding, Samsun-Adana Ceyhan boru hattı projesinin Türkiye'nin enerji sektöründeki konumunu güçlendireceğine dikkat çekti. Holding'ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türkiye'nin jeostratejik konumunu, stratejik avantaja dönüştürmede ve uluslararası enerji sektöründeki konumunu güçlendirmede büyük öneme sahip olan ve kamuoyunda Samsun- Adana-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi olarak bilinen TAPCO, ham petrolü Karadeniz kıyısındaki Samsun limanı yakınında bulunan tesislerden Akdeniz'deki Ceyhan terminali tesislerine taşıyacak ulaşım sisteminin tasarımını, inşaat ve işletmesini kapsamaktadır."

BÖLGESEL GÜÇ OLACAK

Hattın Boğazlar'ın güvenliği açısından da önemli olduğuna değinilen açıklamada, "Proje kapsamında, Samsun'da yeni bir yükleme terminali ve Ceyhan'da petrol depolama tesisleri dahil olmak üzere, 550 kilometrelik petrol boru hattı yapılacak. Boğazlar'ın güvenliğine çözüm olacak ve 2.5 milyar dolara mal olacak proje bittiğinde hattın kapasitesi günde 1,5 milyon varil petrol olacak. Proje, Türkiye'nin bölgesel bir güç olma yolunda attığı en önemli adımlardan biridir" denildi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89