• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Patronlar pakete destek verdi

Patronlar pakete destek verdi
Türkiye'nin en önemli sorunu olan işsizliğe çözüm bulabilmek amacıyla hükümetin hazırlığını yaptığı istihdam paketine iş dünyasından destek geldi.

Haziran ayında son şekli verilecek olan paket çeşitli tedbirleri içerecek. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, istihdamın önünü açan her projeyi destekleyeceklerini söyledi. TUSKON Başkanı Rızanur Meral somut önerilerde bulunarak, asgari ücretliden alınan prim ve vergilerin üç yıl boyunca yüzde 50 azaltılmasını teklif etti. KOBİ'lere ayrı bir bakanlık ve banka kurulmasının faydalı olacağını vurguladı. Ayrıca 'İşsizliği Önleme ve İzleme Komitesi' oluşturulmasını tavsiye etti. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da 400-500 bin kişiye iş sağlayacak TOKİ ve duble yol projeleri gibi mega projeler üretilmesini önerdi.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, yeni istihdam alanlarının açılmasına yönelik her türlü projeyi destekleyeceklerini söyledi. Sanayi üretimindeki artışın yeni istihdam alanlarının açılmasını ve buna paralel ihracat artışını beraberinde getirdiğini kaydeden Boyner, "Yeni istihdam alanlarının açılmasına yönelik her türlü projeyi destekleriz. İşverenler olarak, ülkemizdeki işsizliğin azaltılmasına yönelik hazırlanacak yeni istihdam paketlerini imkanlarımız ölçüsünde zaten destekliyoruz.'' dedi. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da istihdamı artırmayı hedefleyen her türlü girişime destek olduklarını ve olacaklarını dile getirdi. Krizin ilk günlerinde iş dünyasına çağrı yaparak işçi çıkarma yoluna gidilmemesini istediklerini hatırlatan Vardan, "Bugün geldiğimiz noktada şunu görüyoruz. İmkanlar gelişiyor. Türkiye'nin yıldızı parlak, geleceği aydınlık. Bu nedenle herkes büyüme odaklı bakmalı. Gerek şirket imkanlarını geliştirmek için gerekse Türkiye'ye katkı için yeni elemanlar alın diyoruz." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin işsizliği çözebilmesi için 400-500 bin kişiye iş sağlayacak mega projeler üretmesi gerektiğini anlatan Vardan, TOKİ ve duble yol projelerini örnek gösterdi. Gıda teknolojileri ve enerji yatırımlarını, öne çıkan yeni sektörler olarak sıraladı. Türkiye'nin Cumhuriyet'in 100. yılında ilk 10 büyük ekonomiden biri olabilmesi için buna yönelik adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Vardan, "Türkiye, 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirecek sektörleri belirleyip bu sektörlere yatırım yapmalı. Genç nüfusunu, eğitim çağındaki insanlarını da buna yönlendirmeli. Halihazırdaki işsizlerimiz mesleksiz. Mesleksizlik çok önemli sorun. Türkiye İş Kurumu'nun bu yöndeki eğitimleri fayda sağlıyor. Ancak yeterli değil." dedi. İstihdamın sanayiden hizmet sektörüne doğru kaydığını belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da yapılacak yeni çalışmaların buna odaklanmasının yerinde olacağını dile getirdi. Yalçıntaş, krizin etkisinin azalmasıyla birlikte mevcut istihdamı koruyacak tedbirlere ilave istihdam oluşturacak tedbirler eklenmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Haziran ayında toplanacak olan EKK'da işsizliğin önlenmesine yönelik yol haritasının faydalı olacağını ifade etti. İşsizliğin kısa vadede artarken azalmasının daha fazla zaman aldığına değinen Yalçıntaş, işsizlik verilerindeki düşme eğiliminin ise geleceğe yönelik beklentileri olumlu etkilediğini aktardı.

'ESNEK ÇALIŞMA MODELİ ŞART, KIDEM TAZMİNATI HALLEDİLSİN'

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise mesleksizlik sorununa vurgu yaptı: "Nitelikli eleman yok. Alıyorsunuz yeni bir iş buldum diyor, gidiyor. Çok sıkıntımız var." İstihdam piyasasının önemli sorunları olduğunu dile getiren Özdebir, şunları aktarıyor: "İşçi almanın ve çıkarmanın maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu bir ülkede esnek çalışma modellerinin geliştirilmesi lazım. Kıdem tazminatı mutlaka halledilmeli." İstihdam üzerindeki yükün hâlâ çok fazla olduğunu dile getiren Özdebir, "Kayıt dışını azaltmak yerine eldeki kazları daha çok nasıl yolarız diye düşünülüyor. Dünyanın neresinde görülmüş, 500 lira adama veriyorsanız devletin ödediklerinizle birlikte bu bin lirayı buluyor? İşsizlik Fonu'na kesilen paranın neredeyse tamamını devlet ödüyor. 1 puanlık indirim, büyük rahatlama sağlar." ifadelerini kullandı.

'Asgari ücretliden alınan prim ve vergi üç yıl boyunca yüzde 50 azaltılsın'

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, zor durumdaki işletmelerin SGK primlerinin ertelenebileceğini belirtiyor. Part-time gibi esnek çalışma biçimlerinin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Meral, kendi işini kuranlara teknoloji, finans, yönetim ve iş bürokrasi konularında danışmanlık desteği verilmesini öneriyor. Atölye tipi her türlü imalatçı ve zanaatkârların vergi yükünün azaltılmasını isteyen Meral, buralarda çalışan usta, kalfa gibi işveren adayı kişilerin yeni iş kurabilmelerinin kolaylaştırılmasını istiyor. Kentsel dönüşümle ilgili düzenlemelerin hızlandırılmasını isteyen Meral, bunun yeni istihdam alanları açacağını anlatıyor. Meral, "Sektörel dış ticaret şirketlerine İGEME ve DTM gibi kuruluşlar tarafından yapılan istihdam desteklerinin kapsamı genişletilerek, ihracat yapan firmalara yaygınlaştırılmalıdır. Mevcut ve yeni işe giren asgari ücretlilerden alınan SSK primleri ve vergiler 3 yıl boyunca yüzde 50 azaltılmalıdır." diyor. Meslek liselerinin eğitim ekipmanı eksiklikleri ve katsayı engeli gibi sorunlarının çözülmesini isteyen Meral, bu liselerin sayıları ile eğitim kalitesinin artırılmasını istiyor. KOBİ'lere ayrı bir bakanlık ve banka kurulmasının faydalı olacağını ifade eden Meral kamu kuruluşları, işveren kuruluşları, işçi kuruluşları ve ilgili STK'lardan oluşan bir İşsizliği Önleme ve İzleme Komitesi oluşturulmasını öneriyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89