• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 14 °C

Özgür Gündem'in kapatılmasına büyük tepki!

Özgür Gündem'in kapatılmasına büyük tepki!
Özgür Gündem'e verilen bir aylık kapatma kararına siyasi parti genel başkanları, kitle örgütleri ve gazeteciler tepki gösterdi.

Kapatılmasa bugün "Cizre teslim alınamaz" manşetiyle çıkacak olan Özgür Gündem'e verilen bir aylık kapatma kararına siyasi parti genel başkanları, kitle örgütleri ve gazeteciler tepki gösterdi. Kararın AKP hükümetinin devreye koyduğu “Yeni konsept”in parçası olduğu vurgulandı.

BDP: YENİ KONSEPT OYUN ÇIKTI

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Türkiye’de yüzlerce gazetecinin ve dağıtımcının cezaevlerinde bulunduğunu hatırlatarak şunları kaydetti: “Türkiye’de görüş ve düşüncelerini özgürce ifade eden muhalif basına yönelik baskı ve şiddet politikası var. Özgür Gündem Gazetesi’nin 1 aylık kapatılması ile bu örneği bir kez daha yaşadık. Onlarca şehidi olan ve tutuklusu bulunan bir gazetenin mücadelesinden dolayı kapatılması Türkiye için bir utançtı. “Yeni konsept”in bir oyun olduğu ortaya çıktı. Bunun parçası olarak hemen Özgür Gündem Gazetesi’nin kapatılması ve yayına çıkacak olan baskılarına el konulması Türkiye için bir kara lekedir. AKP bu tutumundan bir an önce vazgeçmelidir.”

CHP: SAHTE DEMOKRASİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AKP hükümetinin hayatın her alanında insan hakları ihlalleri ile çatışma politikasını egemen kılmaya çalıştığını belirtti. Tanrıkulu, “AKP’nin yarattığı sahte emokrasi inancı hayatın her alanında patır patır dökülüyor. Bunun son örneği de Özgür Gündem Gazetesi’nin kapatılmış olmasıdır. Bir taraftan yargı paketi ile basın ile ilgili düzenleme yapmaya çalıştığınızı iddia ediyorsunuz, diğer taraftan gazetecileri tutukluyorsun, gazetelerini kapatıyorsunuz. Türkiye, artık bu sahte demokrasi anlayışı ile yönetilemez” dedi.

EMEP: ÖZGÜR GÜNDEM YAŞAMAYA DEVAM EDECEK

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek "Basın üzerindeki faşizan baskılara son verin; Özgür Gündem yaşamaya devam edecek" başlığıyla yayınladığı açıklamada AKP iktidarında yaşananların askeri yönetim dönemlerinden farksız olduğunu dile getirdi.

"Hitler Almanyası, Mussolini İtalyasını aratmayan uygulamalarla Türkiye’yi yöneten AKP Hükümeti, aykırı seslere tahammül edemiyor. Özgür Gündem Gazetesi’ne yönelik saldırıyla, gerçekleri yazmak ve dile getirmekte ısrar eden basına karşı tahammülsüzlüğünü bir kez daha göstermiş oldu. 100’ü aşkın gazetecinin tutuklanması karşısında “Onlar gazeteci değil, tecavüz ve gasptan yargılanıyorlar” gibi açıklamalar yapan Başbakan ve Hükümet temsilcilerinin Özgür Gündem’e yönelik kapatma ve matbaanın basılarak gazetelere el konulması karşısında “kapatılan bir gazete değil, basılan da matbaa değil, orada sahte para basılıyordu, kalpazanlık yapılıyordu” denmesi hiç de şaşırtıcı olmayacaktır" denilen açıklamada AKP'nin düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün kırıntılarına bile tahammülü olmadığı ifade edildi. AKP'nin uygulamalarının "faşizan" olarak nitelendiği açıklamada "Savaş hükümeti tavrı Türkiye'yi hem bölgede hem de içeride savaşa sürüklemektedir" denildi.

Özgür Gündem'e kapatma cezasının AKP'nin "Yeni strateji"sinin ne anlama geldiğini de ortaya koyduğunun belirtildiği açıklamada "AKP Hükümeti, kendinden önceki hükümetler hakkında konuşmayı, onların icraatlarını, faşizan uygulamalarını eleştirmeyi pek seviyor. Ancak gecenin bir saatinde matbaa basarak gazetelere el koymanın demokrasinin kırıntısının bile olduğu ülkelerde yaşanmayacağını biliyor olsa gerek" denildi.

Özgür Gündem'in bundan sonra da yaşamaya devam edeceği vurgulandığı açıklamada "Partimiz, işçi sınıfımız, aydınlarımız, gençler ve kadınlarımız, Kürt halkının, barışın ve demokrasinin sesinin kesilmesine asla müsaade etmeyecektir. Basın, ifade ve örgütlenme özgürlüklerinin kazanılması için, her dilden ve her inançtan halkımızı AKP Hükümetinin pervasızlığına karşı birleşmeye, Özgür Gündem ile dayanışmaya ve birlikte mücadeleye çağırıyoruz" denildi.

EVRENSEL: AKP SAVAŞ KONSEPTİNİN DIŞINDAKİ ŞIKLARI KAPATTI

Evrensel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat da "Bu uygulama hükümetin 'yeni' Kürt stratejisinin ilk örneğidir. Aslında 1992 yılında başlatılan Kürt sorununu bastırma konseptidir. 90'lı yıllarda Özgür Ülke gazetesinin bombalandığını hatırlıyoruz. O dönemde Özgür Gündem geleneğinin sansüre uğradığını yine her zamanki gibi görüyorduk. Özgür basın geleneğinden birçok gazeteci öldürüldü. Bu dönem kendini şu şekilde tanımlıyor: Öldürmüyorum, tutukluyorum, gazete kapattırıyorum. Bunların hepsi çözümsüzlüğün göstergesidir. Özgür Gündem Türklerin de sesidir. Gazetenin kapatılması hükümetin artık çatışma, bastırma ve savaş konsepti dışında diğer şıkları kapattığının işaretidir. Bu tür politikalarda ısrar hükümeti de bitirir."

ÖDP: AKP’NİN SÖYLEMLERİ PALAVRA

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, “Bu kapatma kararı Kürt hareketini tasfiye operasyonunun bir parçasıdır. Gazeteye verilen 1 aylık kapatma kararı, AKP’nin ‘Terör örgütü ile mücadele siyasi uzantıları ile müzakere’ palavrasının bir göstergesidir” dedi.

SDP: KAPATMA SALDIRI KONSEPTİNİN DEVAMI

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan, AKP’nin birkaç gündür dillendirdiği “yeni konsept”in aslında yeni olmadığını uzun zamandır denenen ancak sonuç alınamayan bir konsept olduğunu belirterek, “Onlar yeni dese de bu aslında yıllara yayılmış olan inkar ve imha politikalarının işlevsiz kaldığının göstergesidir. Hükümetin Kürt sorununun çözümsüz bir tarzda sürdürebilmesinin politik olanaklarının giderek tıkandığını görüyoruz” dedi. Turan, Özgür Gündem’e verilen 1 aylık kapatma kararının da yürütülen saldırı konseptinin bir parçası olduğunu vurguladı.

AHMET ŞIK: ŞAŞIRMADIM

Ahmet Şık, Özgür Gündem'in kapatılmasına şaşırmadığını dile getirerek şunları söyledi: "Gündem 20 yılı aşkın süredir yayın yapan bir gazete. Çalışanları hepimizin bildiği kişilerce katledildi. Önceden öldüren zihniyet, bu kez kanunlarla susturmaya çalışıyor. Hukuki değil ama kanuni yollarla bunu yapmak istiyorlar. Bu nedenle hiç şaşırmadım. Ne zamanki kanunları hukuka uygun hale getiririz o zaman bu ülkede özgürlüklerden ve demokrasiden söz edebiliriz. Gazetenin kapatılması beni hiç şaşırtmadı."

ALİ BULAÇ: KÜRT SİYASETİNİ NEREDEN TAKİP EDECEĞİZ?

Zaman Gazetesi Yazarı Ali Bulaç ise tepkilerini şöyle dile getirdi: "Ne olursa olsun bir gazetenin kapatılması demokrasi açısından kabul edilemez bir durumdur. Düşüncenin önü kesilemez. Hükümet yeni bir stratejiden bahsediyor ancak müzakere edeceği karşı tarafın görüşleri kısılırsa o zaman kamuoyu bu insanların ne düşündüğünü nereden öğrenecek. Kürt siyaseti yapan, Kürtler adına çıkan basın yayın organları yasaklanırsa bu mecrada olup bitenden nasıl haberdar olacağız. Şayet müzakere diyorsanız o zaman bu mecranın açık tutulması gerekiyor. Başka türlü müzakereyi yürütemezsiniz."

BİRGÜN: KABUL EDİLEMEZ

BirGün Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü İlker Yaşar, 2012 yılında hala gazete kapatılmasının kabul edilemez olduğunu kaydederek, 'İfade denilen bir kavram var ve bu kavram evrenseldir. Hükümetin planlı stratejilerinden bir tanesiyle daha karşı karşıyayız" diye konuştu.

MAVİOĞLU: ZORBALIK

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ise, "Tek cümleyle değerlendirmek istiyorum. Bu yeni stratejinin bir parçasıysa diğer stratejiler gibi zorbalıktır."

KESK: HUKUKSUZ VE ANTİDEMOKRATİK

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "AKP hükümeti ve geçmiş hükümetlerin politikaları net ortada. Yüzlerce gazetecinin tutuklanması yetmemiş ki gazeteler kapatılıyor. Halka gerçekleri götürmeye çalışan özgür basın ve özelde Kürt basını devre dışı bırakılmaya çalışılıyor. Baskının, şiddetin olduğu yeni bir konsept ortaya koyuluyor. Bu konsept yeni değildir. Mevcut AKP hükümeti, var olan bütün sesleri ortadan kaldırmak istiyor. Bu hukuksuz ve anti demokratiktir. Bu yönelim toplumun hiçbir kesimine fayda sağlamaz. AKP demokrasiyi rafa kaldırmıştır. Hükümete çağrımız bu uygulamalardan vazgeçmesidir."

ATILIM: ZAMANLAMASI ÖNEMLİ

Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek ise, "Burada zamanlamaya dikkat çekmek istiyorum. Newroz'u yasaklayan AKP her şeye rağmen sokaklara dökülüp kendi taleplerini dile getiren Kürt halkına bir yanıt olarak Gündem Gazetesi'ne kapatma cezası verdi. Çünkü Gündem Kürtlerin sesi ve soluğudur, dilidir. AKP'nin uygulamalarına itiraz eden bu dil kesilmek isteniyor. İkincisi yeni bir stratejiden bahsediliyor. Yok böyle bir şey, Eski olan savaş konseptinin devamı söz konusu. Ne zaman savaş çığırtkanlığı yükselse, ne zaman şiddet tırmansa bedelini basın ödüyor. Bu bir eski stratejidir ve devlet terörüdür. Savaş stratejisidir. Gündemin kapatılması gösteriyor ki Hükümet müzakerelerden, barıştan çok korkuyor. Tüm baskılara rağmen Kürtlerin ve halkların birlikte mücadelesi bu oyunu da bozacaktır" dedi. (evrensel)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89