• BIST 9771.79
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

Özelleştirmeler hız kesmedi

Özelleştirmeler hız kesmedi
Son çeyrekte Çoruh, Osmangazi, Yeşilırmak elektrik dağıtım bölgeleri ile şeker fabrikalarında da Portföy C'nin ihalesi gerçekleştirildi.

Bu yıl, özellikle elektrik dağıtım ve şeker fabrikaları ihaleleriyle özelleştirmelere hız verilirken, 2010 sonuna kadar elektrik dağıtım özelleştirmelerinin büyük oranda tamamlanması öngörülüyor. 

Son çeyrekte Çoruh, Osmangazi, Yeşilırmak elektrik dağıtım bölgeleri ile şeker fabrikalarında da Portföy C'nin ihalesi gerçekleştirildi.

İhale ilanında bulunan 4 elektrik dağıtım bölgesi ile 52 akarsu santralinin özelleştirme ihalesinde son teklifler şubatta, B grubu şeker fabrikalarında da ocak ayında alınacak.

Yıla damgasını vuran özelleştirmeler...

3 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirme ihaleleri kasım ayında gerçekleştirilirken, Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş'nin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklif 227 milyon dolar, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklif 485 milyon dolar, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş'nin nihai pazarlık görüşmesinde ise en yüksek teklif 441,5 milyon dolar oldu.

Türkşeker A.Ş'ye ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının özelleştirme ihalesi bu ay gerçekleştirilirken, söz konusu ihalede en yüksek teklif 606 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Gerçekleştirilen devir işlemleri

Bu arada, Temmuz 2008'de yapılan nihai pazarlık görüşmeleri sonucunda Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. için gelen en yüksek teklif 1 milyar 225 bin dolar, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. için gelen en yüksek teklif ise 600 milyon dolar olarak gerçekleşirken, söz konusu şirketlerin devri 2009 yılında gerçekleştirildi.

Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin devri 28 Ocak 2009 tarihinde, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş'nin devri ise 11 Şubat 2009 tarihinde imzalanan hisse satış sözleşmeleri ile gerçekleştirildi.

Eylül 2008'de yapılan nihai pazarlık görüşmeleri sonucunda Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. için en yüksek teklif 440 milyon dolar, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. için en yüksek teklif 128 milyon 500 bin dolar olarak gerçekleşirken, Meram Elektrik Dağıtım A.Ş'nin devri 30 Ekim 2009'da gerçekleştirildi.

Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesi için Danıştay 13. Dairesi'nin 20 Mart 2009 tarihli kararıyla yürütmenin durdurulmasına karar verildi ve şu anda nihai karar bekleniyor.

Onay ve sözleşme aşamasındaki işlemler

Öte yandan, onay ve sözleşme aşamasında bulunan özelleştirme işlemleri arasında C grubu şeker fabrikaları, Aras, Çoruh, Osmangazi, Yeşilırmak elektrik dağıtım şirketlerinin yanı sıra İzmir, Derince, Bandırma, Samsun limanları ile TEKEL'e, TEDAŞ'a ve Sümer Holding'e ait bazı taşınmazlar da bulunuyor.

MP ihalesi iptal edildi

7 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilen Milli Piyango şans oyunlarının lisans verilmesi suretiyle özelleştirilmesi ihalesi ise aynı gün iptal edildi.

İhalenin iptal edilmesinin gerekçesi ise "İhale Komisyonu Başkanı'nın açıklamış olduğu başlangıç fiyatı üzerine katılımcıların daha önce kapalı zarfla vermiş oldukları tekliflerin geçerli olduklarını ifade ederek artırım yapmamaları" gösterildi.

İhale ilanında olan projeler

Türkşeker A.Ş'ye ait Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için 5 Ekim 2009 tarihinde ihale ilanına çıkılırken, söz konusu ihale için son teklifler 21 Ocak 2010 tarihinde alınacak.

10 Kasım 2009 tarihinde ilana çıkılan Çamlıbel, Fırat, Uludağ ve Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesinde de son teklif verme tarihi 12 Şubat 2010 olarak belirlendi.

Yeni yılda ihalesi gerçekleştirilecek ve 1 Aralık 2009 tarihinde ilana çıkılan EÜAŞ'a ait 52 adet akarsu santralinin nihai pazarlık görüşmesi için ise son teklifler 19 Şubat 2010'da alınacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89