• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Onkolojide Türk-Yunan ittifakı

Onkolojide Türk-Yunan ittifakı
Türk ve Yunan onkologlar kanserle savaşta güçlerini birleştirdi. Tümör profilleri, araştırma sonuçları ve her türlü bilgi paylaşılacak, hastalıkla mücadelede işbirliği yapılacak.

Türk ve Yunan onkologlar kanserle savaşta güçlerini birleştirdi. Tümör profilleri, araştırma sonuçları ve her türlü bilgi paylaşılacak, hastalıkla mücadelede işbirliği yapılacak.İşbirliği, özellikle kanserin coğrafi benzerlikler gösteren türleri konusunda olacak.

Üç yıl önce başlayan ittifak süreci, Atina’da yapılan kongreyle resmiyet kazandı. İttifakın bir sonraki adımı, Akdeniz ülkeleri ve dünyaya açılım.

Türk Yunan onkoloji koalisyonuna imza atan isimlerden biri de İstanbul Bilim Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir. ntvmsnbc, işbirliğinin nasıl doğduğunu Prof. Demir’le konuştu.

Prof. Demir, kanserle mücadelede bölgesel onkolojinin neden önemli olduğunu anlattı:

“Onkolojinin iki özelliği vardır, biri evrenselliktir. Yani kanser tümörleri dünyanın her yerinde aynıdır. Ama bir de coğrafi ve bölgesel özelliği vardır. Yani bazı tümör grupları bazı coğrafyalarda daha sıktır. Yunanistan’la biz de çok benzer coğrafyalarda yaşıyoruz, tümör profilleri arasında da benzerlikler bulunuyor. Bu nedenle bölgesel onkolojiye önem vermek ve güçlendirmek zorundayız, ortak çalışma bu açıdan önemli.”

BİRBİRİMİZE ÇOK BENZİYORUZ

Koalisyon temellerinin Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği’nin (ESMO) 2006'daki kongresinde atıldığını söyleyen Prof. Demir, süreçte yaşananları şöyle özetledi:

“Kongrede Yunanistanlı meslektaşlarımızla, iki komşu ülke olarak bilim adamlarına düşen görevleri konuştuk. Çünkü biz Yunanistan’la birbirimize çok benziyoruz, yakın bağlarımız var. Bunun üzerine Türk Helen Onkoloji günleri yapmaya karar verdik.

TÜRK-YUNAN KOALİSYONUNDAN AKDENİZ KOALİSYONUNA

Burada çok büyük bir dostluk tablosu çıktı ve o dönemde onkolojideki gelişmeleri tartıştık. Bu toplantı bizi hem heyecanlandırdı, hem de cesaretlendirdi. 2007 yılındaki toplantıdan sonra oluşumu daha ciddi bir platforma taşımaya, projeyi tüm Akdeniz’e yaymaya karar verdik. Yani Türk Yunan koalisyonundan Akdeniz koalisyonuna dönüştürmeye. 2008 yılı bu yoğun çalışmalarla geçti. Çevre ülkelerele işbirliği ve organizasyon için uğraştık, ağırlığını Türk ve Yunan bilim adamlarının oluşturduğu bir yönetim kurulu kurduk. Her Akdenizli ülkeden bir onkolog temsilci belirledik ve ilk kongremizi Eylül 2009’da Atina’da yaptık.”

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE AĞIRLIK VERİLECEK

İlk kongrenin 22 Akdeniz ülkesinden 540 katılımcıyla gerçekleştiğini belirten Prof. Demir, bilimsel çalışmalarda özellikle gelişmekte olan Akdeniz ülkelerine ağırlık vereceklerini belirtti.

“Çünkü Akdeniz ülkesi denilince akla genellikle İtalya, Fransa, İspanya geliyor. Oysa ki Tunus, Mısır, Lübnan, Libya da Akdeniz ülkesi. Bu ülkeleri koalisyonda daha fazla görmeyi istiyoruz, çünkü bu bölgedeki onkologların işbirliğine ve kendilerini daha fazla göstermeye ihtiyaçları var.”

SIRADA ONKOLOJİ DERGİSİ VAR

Mediterranean Multidisipliner Onkoloji Forum (MMOF) yani Akdeniz Çok disiplinli Onkoloji Forumu diye isimlendirilen oluşumun yönetim kurulu Türk ve Yunan bilim insanlarından oluşuyor. Prof. Demir, bir onkoloji dergisi çıkarmak için de kolları sıvadıklarını söyledi, diğer hedeflerini anlattı.

“Dergi bütün dünyaya açık olacak ama Akdeniz ülkelerinden gelen makale ve çalışmalara ağırlık vereceğiz. Bu koalisyonun yönetici çekirdeğini Türk ve Yunan onkologlar oluşturuyor. Yani Türk ve Yunan onkologlar el ele vererek bütün Akdeniz’i kucaklıyor. Bunun hem Türk Yunan halklarını yakınlaştırması açısından önemli rol üstlendiğini düşünüyoruz, hem de bizim yakın ülkelerle geliştireceğimiz ilişkiler açısından önemli olduğuna inanıyoruz.

KLİNİK ARAŞTIRMALAR İÇİN FON

Bir sonraki basamakta Türk ve Yunan onkologların karşılıklı visitleri olacak. Yani bir Türk onkolog Yunanistan’daki hastanede bir kaç ay çalışabilecek, Yunan onkolog da Türkiye’de staj yapabilecek. Hasta transferini henüz konuşmadık, sadece doktorlar arasında veri ve bilgi paylaşımı olacak. Organizasyon geliştikçe Türkiye veya Yunanistan’da yapılacak klinik araştırmalar için de bir fon oluşturacağız, bu tür hedeflerimiz var.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89