• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

Okullarda aşı Kasım’da

Okullarda aşı Kasım’da
Sağlık Bakanlığı, sağlık personeli için aşı uygulamasını 2 Kasım 2009 Pazartesi günü başlatırken, öğrenci ve öğretmenlerin aşılanmasına da Kasım ayı ortasında başlanacak.

Sağlık Bakanlığı sağlık personeli için aşı uygulamasını 2 Kasım 2009 Pazartesi günü başlatırken, öğrenci ve öğretmenlerin aşılanmasına da Kasım ayı ortasında başlanacak. Sağlık Bakanlığı Pandemi Bilim Kurulu Türkiye'deki H1N1 aşı takvimini belirledi.

Aşı takvimine göre, öncelik sırası sağlık çalışanlarının. Tetkikleri tamamlanan ilk aşılar 2 Kasım'dan itibaren sağlık kuruluşlarında personele uygulanmaya başlanacak. Aşılar daha sonra hacılara uygulanmaya başlanacak. Daha sonra risk grubu olarak öğrencilere okullarda aşılama yapılacak. Öğrenci ve öğretmenlerin aşılanması 15 Kasım'da başlayacak.

AŞILAMA ÜCRETSİZ

Takvime göre vatandaşlar doğrudan aşı talebinde bulunamayacak. Sadece Kasım ayı sonunda risk grubunda yer alan vatandaşların sağlık kuruluşlarına başvurmaları istenecek. Örneğin kalp, akciğer, şeker hastalığı gibi altta yatan hastalıkları olanlar, sağlık ocakları ve hastanelerde ücretsiz olarak domuz gribi aşısı vurdurabilecek.

İlk test ısıölçerle

Domuz gribine önlem olarak sınır kapılarında sağlık denetimleri arttırıldı. Özellikle Ortadoğu ile Avrupa arasında geçiş noktası olan Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı'nda hastalığın teşhisinde önemli rol oynayan ısı ölçer sayısı 6'dan 19'a çıkarıldı.

Zorla aşı yapacak değiliz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Kimseyi zorla aşılayacak değiliz ama bu sigorta Türk halkının istifadesine hükümetimiz tarafından sunulmuş durumdadır" dedi. Akdağ, "Belli risk grupları, 24 yaşın üstünde önemli bir hastalığı olmayan gruplar için bilimsel kurullarımız şu anda aşılama gereğini işaret etmiyorlar" diye konuştu.

Cuma hutbesinde anlatıldı

Cuma namazında, cuma vaazı ve hutbesinde din görevlileri domuz gribini anlatıldı. Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan halkın domuz gribine karşı bilinçlendirilmesi için yardım istedi. Vaaz ve hutbede domuz gribine yakalanmamak için kişisel temizlik kurallarına riayet edilmesi ve uzmanların açıklamalarına kulak verilmesi istendi.

H1N1 değişmedi mutasyon yok

Domuz gribine yol açan H1N1 virüsünün şu ana kadar mutasyon geçirmediği ortaya çıktı. Yeni Şafak'a konuşan Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, Moleküler Biyoloji Araştırma Laboratuvarı'nda yaptıkları tetkikler sonucunda, H1N1 virüsünün yapısında hiçbir değişiklik olmadığını gördüklerini söyledi. Ertek, "En çok endişe ettiğimiz virüsün mutasyona uğramasıdır. Virüsler böylece daha tehlikeli bir hale gelebiliyor. Ancak Türkiye'de bugüne kadar bir değişim sözkonusu değil" dedi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89