• BIST 9439.1
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 7 °C

Öğrencilerin hayali 1 oyla yıkıldı

Öğrencilerin hayali 1 oyla yıkıldı
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) farklı katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasına yaptığı itirazı, 1 oy farkla reddetti.

Kararın 15'e karşı 14 üyenin oyuyla alındığı öğrenildi. Üst mahkeme, daha önce yürürlüğü durdurulan eşit katsayıyla ilgili YÖK'ün itirazını 1'e karşı 28 oyla reddetmişti. YÖK lehine çıkan oy sayısının artması, İdari Dava Daireleri Kurulu üyelerinin 'eğitime yargı vesayeti' ve 'yargı yürütmenin yetkisini kullanıyor' eleştirilerini dikkate aldığını gösterdi. Kurul, bir öğrenci velisinin, "Türkiye genelinde ilk bin kişi arasına giren adayların yerleştirme puanı hesaplanırken alan içi katsayı oranının (0,15) uygulanmasına" ilişkin 6. maddesinin yürütmesinin durdurulması istemini ise 2'ye karşılık 27 oyla kabul etti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun öğrencileri hayal kırıklığına uğratan kararı, dün yapılan YÖK Genel Kurulu tamamlandıktan sonra duyuruldu. Mahkeme, gerekçesini henüz yazmadığı için kararını YÖK'e göndermedi. Kurul, gerekçesini önümüzdeki günlerde yazacak. YÖK, bir sonraki genel kurul tarihini 4 Mart olarak belirledi. Bu tarihte YÖK'ün katsayılarla ilgili yeni bir karar alması beklenirken, '10 puanlık katsayı farkının 15 veya 20 puana yükseltilmesi' veya 'yeni bir katsayı belirlenmesi' alternatifler arasında görülüyor. Kurul'un, Danıştay 8. Dairesi'nin yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararının gerekçesinin bazı bölümlerine katılmadığı ve değişik gerekçeyle YÖK'ün itirazını reddettiği belirtildi.

İstanbul Barosu ile bir öğrenci velisinin, YÖK'ün 17 Aralık 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada Danıştay 8. Dairesi, YÖK kararının "Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın 0.15 ve 0.13 katsayıları ile çarpılmasını" öngören 2., "öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,05 ile çarpımı sonucunda bulunan puanın toplam puana ayrıca ekleneceğini" öngören 3. ve "Meslek yüksekokullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarına açık öğretim programlarına ve meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarına Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanları esas alınarak yerleştirme yapılacağını" düzenleyen 4. maddesinin yürütmesini durdurmuştu. 8. Daire, YÖK kararının, "Türkiye genelinde ilk bin kişi arasına giren adayların yerleştirme puanı hesaplanırken alan içi katsayı oranının uygulanmasına" ilişkin 6. maddesinin ise yürütmesinin durdurulması istemini ise oyçokluğuyla reddetmişti.

YÖK BAŞKANI: 14 ÜYEYİ İKNA ETTİK

Kararı değerlendiren YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Katsayı Komisyonu'nun 4 Mart'ta yeniden toplanacağını belirtti. Özcan, Gazikent Üniversitesi'nin davetlisi olarak gittiği Gaziantep'e hareketinden önce yaptığı açıklamada komisyonun ayın 18'ine kadar çalışmalarını tamamlayacağını, kendisinin aynı gün bir basın açıklaması yapacağını söyledi. YÖK Başkanı, "Böyle çözeceğiz işte, gayet iyi bir yere geldik. Danıştay 14-15 gibi bir oyla katsayı düzenlemesini reddetti. 14 üyeyi ikna ettiğimizi düşünüyorum. Bu seferki açıklamalarımız tatminkârdı, bol teknik açıklama vardı. Zannediyorum bir dahaki sefere ikna olacaklar. Böyle bir sorun kalmayacak diye düşünüyorum." dedi.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89