• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 10 °C

Nemrut için yine birbirlerine düştüler!

Nemrut için yine birbirlerine düştüler!
Nemrut Malatya ile Adıyaman'ı yine birbirine düşürdü! Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın geçen haftaki Nemrut gezisi, küllenen bir tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Nemrut'ta incelemelerde bulunan Günay, dağa çıkan Malatya yolunun zirveye kadar ulaşmasına tepki gösterdi. Günay'a Malatyalılar epey içerledi. Yerel gazeteler, olayı günlerce manşetlerine taşıdı. Malatya'dan yapılan haberlere Adıyaman basını da cevap vermekte gecikmedi. İki kent, yine Nemrut yüzünden karşı karşıya geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın geçen haftaki Nemrut ziyareti, küllenen bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Nemrut'un zirvesinde incelemelerde bulunan Günay, dağa çıkan Malatya yolunun zirveye kadar ulaşmasına tepki göstermişti. "Burası koruma altında olan turistlik bir bölge. Bu yol, tarihi eserlere zarar veriyor. Gerekirse bu yolu tahrip edip Adıyaman yolunun seviyesine indirmek gerek." dediği rivayet edilen Günay'ın sözlerine içerleyen Malatyalılar, ayağa kalktı. Yerel gazeteler, olayı günlerce manşetlerine taşıdı. 'Bakan Günay'ın Malatya ile ne problemi var?', 'Yapıcı adım atmıyor', 'Bakan'a yakışmadı', 'Gerekirse dağın tepesine otoban yaparız!' şeklinde başlıklarla tepkilerini ortaya koydu. Malatya'daki sivil toplum kuruluşları da ardı ardına açıklamalar yaptı. Adıyamanlılara, 'Bir daha kayısı toplamaya gelmeyin' diyenler bile oldu.

Malatya'dan yapılan bu haberler karşısında Adıyaman basını da boş durmadı. 'Malatyalıların etekleri tutuştu', 'Çok istiyorlarsa heykelini evlerine yollayalım' diyen Adıyamanlılar, komşularını daha da kızdırdı. Yıllardır süregelen 'Nemrut Dağı kime ait?' polemiği, son olaylarla yeni boyut kazandı. İki kent de milletvekillerini de devreye sokarak üstünlük sağlamaya çalışıyor. Ancak Malatyalı milletvekillerinin Ertuğrul Günay'a yazdığı mektup Bakan'a geri adım attırmadı. Olayın Başbakan Erdoğan'a kadar gittiği konuşuluyor. Yerel bir televizyona canlı yayına bağlanan Bakan'ın Malatyalıların gönlünü alması bekleniyordu. Ancak Günay, "İller arasındaki çekişmeler, iller arasındaki basın polemikleri, politikacılar arasındaki karşılıklı atışmalar beni hiç ilgilendirmiyor. Sözlerimin arkasındayım. Bölge SİT alanı, tarihi eserler zarar görüyor." diyerek, Malatyalıların heveslerini kursaklarında bıraktı.

Bu tartışmalar üzerine önce Malatya'ya, daha sonra da Adıyaman'a gittik. Yetkililerle görüştük, halkı dinledik. Ama işin içinden biz de çıkamadık; çünkü kimse 'Benim yoğurdum ekşi' demiyor! Malatya ile Adıyaman arasındaki bu dargınlık, uzun yıllar süreceğe benziyor.

Adıyaman'a 60, Malatya'ya 10 bin Nemrut turisti geliyor

Adıyaman'ı ve Malatya'yı ziyaret edip konuyu dolandırmadan 'Nemrut Dağı'na getirince yüzlerdeki ifade birden değişiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89