• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 4 °C

Neçirvan Barzani: Anayasa sükunet ortamında değiştirilmeli

Neçirvan Barzani: Anayasa sükunet ortamında değiştirilmeli
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçrivan Barzani, Irak’taki göstericilerin meşru taleplerinde haklı olduğu ve bu taleplerin karşılanması gerektiğini belirterek, “Şayet anayasa değiştirilecekse sükunet ortamında değiştirilmesi gerekiyor” dedi.

Neçirvan Barzani, başkent Hewler’de Başbakan ve Parlamento Başkanı ile bir araya geldikten sonra Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Kürdistan’daki parti temsilcilerinin katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı düzenledi.

Toplantıdan sonra basına konuşan Neçirvan Barzani, Irak’ta yaşananların Kürdistan’ı da etkilediğini belirterek, sorunların çözülmesi için yapılacak her türlü reformu desteklediklerini kaydetti.

Irak’ta yaşananlar karşısında tüm tarafların sorumluluk sahibi olduğunu belirten Barzani, konuşmasında şunlara yer verdi:

“Toplantıda tüm taraflar, Irak’taki göstericilerin meşru taleplerinde haklı olduğu ve bu taleplerin karşılanması gerektiğini vurguladı. Irak’ın bu durumdan çıkması için gereken her türlü yardımı sunmaya hazırız.

Göstericlere vadedilen tüm hakların hayata geçirilmesini umut ediyoruz.

Tüm taraflar, Irak’ın daha iyi olması için destek sunmaya hazır olduklarını vurguladı.

Toplantıda şayet Irak Anayasası’nda düzenlemeye gidilecekse de gereken değişikliklerin sükunet ortamında yapılması gerektiği konusunda hem fikir olundu.

Kürdistan Bölgesi olarak Irak’ta halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik reformları desteklediğimizi ısrarla vurguluyoruz.

Irak’taki mevcut sorunların son dönemde biriken sorunlar değil. Geçmişten geldiği biliniyor.

Irak’ın sorunu Kürdistan Bölgesi’nin de sorunudur. Irak halkının Irak gençlerinin çok iyi bir yaşam sürmeye hakları var. Irak doğal kaynaklar ve sermaye olarak zengin bir ülke ve bu kaynakların halka hizmet olarak sunulması gerekiyor. Şu andaki sorunlar Irak’ın mevcut yönetiminden kaynaklanmıyor. Ve henüz bir yıldır yönetimde olan bir şahsa -Adil Abdulmehdi- yüklenilmesini doğru bulmuyoruz.”

Açıklama sonrasında basının sorularını da yanıtlayan Barzani, Kürdistan’daki partieler arasında sorun var mı? sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Kürdistan’daki partiler arasında ve KYB-KDP arasından çok büyük ve çözümlenmeyecek sorunlar söz konusu değildir. Sayın Berhem Salih’in de bugünkü toplantıda yer alması bizi memnun etmiştir.”

Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tehditlerin önlenmesine ilişkin soruya Neçirvan Barzani, “Kürdistan üzerinde tehditler var. IŞİD’den bunlardan biri. Ancak önemli olan Kürdistan’da taraflar arasında tek ses ve tavrın olmasıdır. Kaldı ki; bugünkü toplantıda da tüm taraflar tek ses ve tavrın gösterilmesi konusunda hemfikir olduklarını vurguladılar” cevabını verdi.

Ülkede yaşanan gösterilerin devam etmesine ilişkin, Barzani, “Irak’ta durumun kötüye gitmesinden memnun değiliz. Göstericilerin taleplerini barışçıl ve ciddi bir şekilde karşılanması gerekiyor” dedi.

Neçirvan Barzani ayrıca, Irak’taki Kürdistani taraflar arasında “tek sesliliğe” yönelik mutabakat yapacaklarını belirtti.

Barzani, Irak’taki sorunların anayasal çerçevede çözülmesi konusunda Bağdat ile hemfikir olduklarını vurguladı.

Irak’lı bazı tarafların anayasanın değiştirilmesine yönelik açıklamalarına ilişkin ise, Barzani, şunları söyledi:

“Irak Anayasasını değiştirilmesindeki amaçlarının ne olduğunu Irak’taki yetkililerin belirlemesi gerekiyor. Şayet amaç Kürdistan Bölgesi’nin kazanımlarını sınırlandırmak ise ki buna inanmıyorum ve inanmak istemiyorum. Bununla da Irak’ta istikrar olmaz. Asıl sorun Irak Anayasası’nın şimdiye kadar tamamiyle hayata geçilmemesidir.

Irak halkı mevcut durumda Iraklı yetkililere yönelik, harcamaların yapılmamasını Kürdistan’a bağlamıyor. Bunu açık bir şekilde de haykırıyorlar.”

Kürt liderlerle görüşmelerine ilişkin Barzani, “Bugün yaptığımız gibi ve sorunları çözmeye yönelik toplantılarımız yapmayı da sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Hewler-Ankara ilişkilerine yönelik bir soru üzerine de Başkan Barzani, “Türkiye ile Kürdistan arasındaki ilişkiler iyidir ve aramızda sorun yok” yanıtını verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89